ISPRAŠILE NAS SLOVENIJA I BiH: / Hrvatska 36. na svijetu po zdravstvenoj zaštiti i riziku

Image
Foto: PIXSELL, Tomislav Miletić

Singapur je zemlja koja ima najbolji zdravstveni sustav. Pokazali su to rezultati Bloombergovog istraživanja koji su Hrvatsku po zdravstvenom riziku i zaštiti smjestili na 36.

2.11.2015.
11:36
PIXSELL, Tomislav Miletić
VOYO logo

Hrvatska se nalazi na 36. mjestu u svijetu po zdravstvenoj zaštiti i rizicima. Rezultat je to istraživanja koje je proveo Bloomberg, a koji i nije tako loš budući da se na listi našlo čak 145 zemalja. Međutim, Slovenija i Bosna i Hercegovina, zemlje su iz regije koje su bolje od nas. BiH se nalazi na 34. mjestu, no Slovenija je zauzela daleko više 25. mjesto.

Image
NEDOSTATAK STRUČNOG KADRA: /

U samo dvije bolnice objavili natječaje za 200-njak ljudi

Image
NEDOSTATAK STRUČNOG KADRA: /

U samo dvije bolnice objavili natječaje za 200-njak ljudi

Bloomberg istraživanje temelji na podacima Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije. Rezultat je dobiven oduzimanjem postotka zdravstvenog rizika od zdravstvenog rezultata. Zdravstveni rezultat ocjenjivan je na temelju prosječnog trajanja života, uzroka smrti i sličnog, dok se ocjena zdravstvenog rizika utvrđivala na osnovu podataka o broju mladih ljudi koji puše, broja osoba sa povišenim kolesterolom i sličnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Swaziland posljednji

Prvo mjesto na ljestvici zauzeo je Singapur koji tako ima najbolji zdravstveni sustav. Na drugom mjestu našla se Italija, a među prvih deset su i Australija, Švicarska, Japan, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Njemačka i Švedska.

Iza Hrvatske iz regije su se na 43. mjestu našle Makedonija, dok je Srbija smještena na 74. mjesto. Pri dnu ukupne liste su Mozambik, Kongo i Lesoto, a posljednje mjesto zauzima Swaziland. Dodajmo svemu da su u obzir uzete samo zemlje s više od milijun stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bloomberg/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo