ISPOVIJEST BRANITELJICE KOJA JE PROŠLA PAKAO SRPSKIH LOGORA: / 'Poslije rata sam morala ponovno učiti biti majka, žena...'

Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

'Glava dolje, ruke na leđa. Zlostavljanje, jauci, ispitivanja, strah. Hladnoća i glad.

19.11.2018.
17:38
Goran Ferbezar/PIXSELL
VOYO logo

Mira Vrdoljak (58) ratne je 1991. živjela u Vukovaru, radila u Borovu i bila majka dvoje malodobne djece. Kad je pakao počeo priključila se Zboru narodne garde i dobila ratni položaj "Lijevu supodericu". Kad nije radila u sanitetu, s puškom na ramenu stajala je uz svoje suborce.

Image
PREŽIVIO NEZAMISLIVU TORTURU: /

'Izgubio sam 46 kg, slomili su mi sve kosti. Nitko tko je izašao iz logora nije umro od starosti'

Image
PREŽIVIO NEZAMISLIVU TORTURU: /

'Izgubio sam 46 kg, slomili su mi sve kosti. Nitko tko je izašao iz logora nije umro od starosti'

'Bili su to strašni prizori ranjavanja'

"Zbrinjavali smo ranjenike; bili su to strašni prizori ranjavanja", priča danas Mira koja je i sama bila ranjena. Nakon toga završila je u pomoćnoj ratnoj bolnici u vukovarskoj četvrti Borovo naselje "Borovo Commerceu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjeli smo natrag u Vukovar, no gotovo da se više nije ni moglo. Trojica su kolega pokušala, nestala su, ubijena, poslije se saznalo da su upala u zasjedu. Slučajem sam, eto, to preživjela", kaže Mira dodajući kako je nakon što je sklonište zaaljeno završila u logoru gdje je provela devet mjeseci. Bila je u Stajićevu i Begejcima, Sremskoj Mitrovici te zatvoru u Beogradu.

'Ne znam kako sam preživjela'

"Glava dolje, ruke na leđa. Zlostavljanje, jauci, ispitivanja, strah. Hladnoća i glad. Ne znam kako sam to preživjela", priča o mučnim logoraškim danima. Dok priča, Vrdoljak priznaje kako joj je (pre)teško iznova prolaziti sva događanja otprije 27 godina, sve ono kroz što je prolazila ne samo ona nego i njezini suborci i supatnici iz logora, i žene i muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori da je tek u siječnju ‘92. godine saznala da su joj djeca na sigurnom, na Jadranu. U Beogradu je bila među onim hrvatskih zatočenicima kojima je suđeno i osuđena je na 15 godina zatvora. "Te psihičke torture bile su puno strašnije, bol od batina prođe", priča Mira Vrdoljak kojoj je i u natježim trenucima bilo važno ostati koliko toliko normalnom, za svoju djecu.

Poslije rata, do umirovljenja, ostala je u vojsci. Danas živi u Vinkovcima. "Morala sam iznova učiti kako biti majka, žena. Nosila sam se s posljedicama, potražila sam pomoć, dan po dan tražila načine kako opet normalno živjeti", ispričala je za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo