Hrvatski apsurd / 'Isplati se ići van': Za 30 godina rada u Hrvatskoj dobio istu mirovinu kao za tri godine u Njemačkoj

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Isplati se ići van raditi te tako osigurati dostojanstven život u Hrvatskoj'

9.8.2018.
13:39
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Umirovljenik Ivan Šalković iz Bukvika kod Orahovice živi od dvije mirovine - Hrvatske i Njemačke. To samo po sebi nije neobično. No, ono što ovaj slučaj čini pomalo bizarnim je činjenica da za 30 godina rada u Hrvatskoj prima gotovo isti iznos mirovine kao za tri godine u Njemačkoj, donosi Glas Slavonije. 

Šalković je u Njemačku otišao trbuhom za kruhom 70-ih godina prošloga stoljeća. Privremeni rad prekinuo je nakon tri godine kada se zbog obiteljske situacije vratio u Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Njemačkoj sam skupljao sekundarne sirovine, otpad i malo radio na baušteli. Nikada se ne bih vratio iz Njemačke da me supruga nije ostavila i devetomjesečnoga sina dala mojoj majci. Mukotrpno sam radio, ali sam bio plaćen. A po povratku u Hrvatsku radio sam u ciglani i u poljoprivrednom poduzeću Orahovica te skupio 30 godina staža. Hrvatska mirovina prvo mi je bila 1350 kuna, a sada iznosi 1902 kune. Njemačka je bila 86 eura, a nedavno sam dobio rješenje na iznos mirovine od 204 eura (op.a. 1511 kune). Da nemam ovu njemačku mirovinu, teško bismo sadašnja supruga i ja živjeli i školovali našeg sina. Isplati se ići van raditi te tako osigurati dostojanstven život u Hrvatskoj", govori 69-godišnjak. 

Inače, u Njemačkoj je potrebno raditi minimalno pet godina kako bi se steklo pravo na mirovinu. Iako Ivan Šalković ne ispunjava uvjete u okviru nacionalnog mirovinskog sustava u Njemačkoj, njemačko mirovinsko tijelo uzelo je u obzir njegov radni staž u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan 30. lipnja 2018. godine, u Hrvatskoj je registrirano 1.233.508 umirovljenika, a prosječna mirovina je 2.553 kune. Među njima su i 93.062 hrvatskih branitelja, pripadnika HVO-a te vojnih osoba, policijskih službenika i službenih osoba koji zbog svoje kategorije podiže sveukupni prosjek iznosa mirovine.

S jedne strane su umirovljenici koji jedva spajaju kraj s krajem, a s druge strane je 8.993 umirovljenika koji mogu lagodno živjeti jer im je na račun sjelo više od 8.000 kuna, javlja Glas Slavonije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo