ISKUSNI JEDRILIČARI KREĆU U POTRAGU ZA MIŠKIĆEM: / Dobro su pripremljeni, spavaju samo po dva sata, ali jednoga moraju biti svjesni

Image
Foto: Vijesti.hr

Regata 'Mini Transat' koja će obići područje od Kanara do Mariniquea sastoji se od 80 jedrilica,

1.11.2019.
20:31
Vijesti.hr
VOYO logo

Francuski tegljač Bourbon Rhode na kojem je kapetan bio Dino Miškić potonuo je 26. rujna na Atlantskom oceanu, što znači da je od potonuća prošlo 36 dana. Nakon što su u bezuspješnoj potrazi za nestalim kapetanom i sedam članova posade sudjelovali brojni francuski brodovi kao i sateliti, u potragu se sada uključila jedriličarska regata. Upravo su jedriličari stvorili novu nadu za obitelj i prijatelje nestalih pomoraca.

"Ne možete zamisliti, to je kao Himalaja samo na moru, to je enormno područje i kad su ih tražili sa satelitima, s ovim, onim, ne znam, nikad se ne zna, ne treba nikad gubiti nadu", rekao je za RTLMarin Lovrović, predsjednik Udruge Nautika iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIVŠI POMORAC O NESTALOM BRODU: /

'To je bilo groblje, nisu ni znali da idu u uragan, a nekompetencija i štednja su dovele do tragedije'

Image
BIVŠI POMORAC O NESTALOM BRODU: /

'To je bilo groblje, nisu ni znali da idu u uragan, a nekompetencija i štednja su dovele do tragedije'

Iskusni jedriličari koji spavaju samo dva sata

Regata "Mini Transat" koja će obići područje od Kanara do Mariniquea sastoji se od 80 jedrilica, a upravo je to područje ono za koje se pretpostavlja da bi se mogla nalaziti splav s preživjelim mornarima. Lovrović navodi da će jedriličari dobro gledati ocean jer znaju da su tamo ljudi. Riječ je o, kako kaže, vrlo obučenim jedriličarima, uglavnom Francuzima, koji su zaluđeni oceanskim jedrenjima. " Oni su vrlo dobro pripremljeni, oni spavaju po dva sata i tako", komentirao je. S Lovrovićem se slaže i iskusni jedriličar Slobodan Velkić koji je jedan od dvojice Hrvata koji će sudjelovati u regati.

"Svatko će od njih jedriti svojom rutom i ako nešto primjete, sigurno će zbog dobrog pomorskog običaja sigurno će i gledati, i tražiti i pozvati u pomoć ako nešto nađu, no moramo biti svjesni da je Atlantik tamo prilično neugodan i nije lako tako nešto primjetiti jer to su ogromna prostranstva", kazao je RTL-u jedriličar Slobodan Velkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'IMAMO RAZLOGE VJEROVATI DA SU ŽIVI': Uputili apel i objavili nove koordinate gdje bi mogli biti nestali pomorci i kapetan Dino Miškić

Trgovački brodovi u pasivnoj potrazi

Trgovački brodovi koji prolaze tim područjem i dalje su uključeni u pasivnu potragu te bi trebali javiti ako slučajno zamijete splav s preživjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usporedba velikih brodova i nas. Ja mislim da mi čak možemo bolje možda imati sliku s time se mora biti svjestan da takvog jednog life rafta udaljenost. Možda do milju se može uočiti, ali ovisi naravno o stanju mora. Ako su veliki valovi, to je puno teže", kazao je Velkić.

Sudeći po prognozi, valovi na tom području ne bi trebali biti toliko veliki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo