IRAČANIN TUŽI HRVATSKU: / 'Meni su azil odbili, a mom susjedu odobrili. Za mene je Bagdad siguran, za njega ne'

Image

Hassan Al Quraishi iz Iraka odlučio je tužiti Hrvatku jer mu je oidbila zahtjev za azilom.

22.9.2016.
22:51
VOYO logo

Hassan Al Quraishi, Iračanin iz Bagdada odlučio je tužiti Hrvatsku zbog odbiijanja zahtjeva za azil. Hassan je ovih dana odbijenicu Lijepe naše dobio u hotelu Porin gdje je smješten nakon što je bježeći iz svoje zemlje prešao balkansku rutu, piše Al Jazeera Balkans. U rješenju stoji kako je odbijen jer je Bagdad siguran grad s čim se Iračanin nikako ne slaže.

"Rekli su mi da je odluka negativna. Pitao sam zašto i rečeno mi je da mogu živjeti u Bagdadu jer je tamo - sigurno. Pitao sam kako, kada su mi uzeli kuću i automobil, i obitelj mi živi u kampu. Rekli su mi da na to nemaju odgovor. A druga osoba, i to iz moje ulice, ne samo iz grada, dobila je azil. Nije mi jasno kako su naši slučajevi različiti. Rekli su mi da mogu tražiti odvjetnika i dobio sam odvjetnicu koja mi je rekla da budem strpljiv. I sad čekam", priča Hassan pred kojim je sudski postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje da su ga odbili jer nije priložio dokumentaciju iz koje je vidljivo da je policiji u Bagdadu prijavio prijetnje smrti i oduzimanje imovine, pa će od majke tražiti da mu ih dostavi kako bi ih mogao priložiti pri sudskom postupku na Upravnom sudu.

Sudski postupak od dva do četiri mjeseca

Hassan priča kako su ih prijetnjama istjerali iz kuće pa mu se kćer i supruga u jednom kampu, dok su sina poslali u jedna udaljen grad. Sada strahuje i za njihov i za svoj život. "Ne spavam od brige, stalno mislim na obitelj i strahujem da im se nešto ne dogodi. Ne znam više što ću. Ja sam ovdje u Hrvatskoj, oni su tamo, kakav je ovo život, ne znam što da radim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne komentirajući konkretni slučaj, u Ministarstvu unutarnjih poslova kažu da se zahtjev za međunarodnu zaštitu odbija kada se u provedenom postupku utvrdi da tražitelj nema osnovanog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja. "Odnosno kada se utvrdi da ne postoje opravdani razlozi koji ukazuju da će se tražitelj povratkom u zemlju podrijetla suočiti sa stvarnim rizikom trpljenja ozbiljne nepravde, koja podrazumijeva prijetnju smrtnom kaznom ili smaknućem, mučenje, nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje te ozbiljnu i individualnu prijetnju životu civilnog stanovništva zbog proizvoljnog općeg nasilja u situacijama međunarodnog ili unutarnjeg oružanog sukoba", stoji u odgovoru MUP-a u kojem također navode kako provjeravaju jesu li izjave tražitelja azila vjerodostojne te situaciju u zemlji iz koje dolazi.

Sudski postupak koji je pred Hassanom traje od dva do četiri mjeseca, a tijekom njega ima pravo na besplatnog odvjetnika. Na sudsku odluku moguće se žaliti, no žalba ne odgađa izvršenje rješenja koje obuhvaća i nalog po kojem je tražitelj azila dužan u roku od 90 dana (u praksi od 15 do 30 dana) napustiti Europski gospodarski prostor. Žalbe se mahom odbijaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo