Ipak ima nade za Sisak?

Slavni industrijski grad već 20 godina propada zajedno sa zatvaranjem pogona.

10.2.2012.
10:13
VOYO logo

Prema informacijama iz Sindikata metalaca Hrvatske, stiglo je šest do sedam ponuda za kupnju Željezare Sisak. Sindikati su to doznali od uprave CMC-a koja Željezaru i prodaje preko Deutsche banke.

"Znamo da će ponude biti otvorene do kraja mjeseca, ali druge detalje ne znamo", kazao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Predrag Abramović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt ili nastavak rada - ovisi o Amerikancima

Kako se doznaje, među pristiglim ponudama ima i onih koje se odnose samo na demontažu svih pogona, ali ima i ozbiljnih ponuda.

Među tvrtkama koje su proteklih mjeseci pokazale interes za sisačke pogone bio je i njemački Mannesmann, no nije poznato je li ta korporacija predala ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra je vijest za CMC, ali i moguće kupce, što je u Sisak stigla uporabna dozvola za moderniziranu čeličanu, u koju je CMC uložio preko 60 milijuna dolara.

Vlada pomogla dozvolama

Naime, uporabnu dozvolu "stopirao" je HEP zbog problema oko trafostanice koja je napajala električnom energijom čeličanu i novu elektropeć, no ona je sada dobivena. Izdavanje uporabne dozvole obećao je i premijer Zoran Milanović kada je zadnjeg dana prošle godine posjetio Sisak, a upravo zbog problema sisačke Željezare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga Vladi preostaje riješiti pitanje skidanja antidampinške prepreke od 29 posto dodatne carine na izvoz u Europsku uniju, napominju u sindikatu.

Slavna prošlost, depresivna sadašnjost

Podsjetimo, bez posla je zbog odlaska CMC-a iz Hrvatske ostalo gotovo 1.100 ljudi. No, ta je Željezara u naponu snage zapošljavala 14.000 ljudi. Impresivnije od te brojke možda je samo činjenica da se oko Željezare okupljala vanserijska umjetnička kolonija. U Željezari su, naime, svoja umjetnička djela odlijevali genijalci poput Ivana Kožarića i Dušana Džamonje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je tako teško vjerovati u ono u što se pretvorila tako važna industrija.

Napomenimo i da se, baš kao što se CMC povukao iz Siska, nedavno iz Željezare u srpskom Smederevu povukao i US Steel, prodavši tvornicu sa 5500 radnika vladi Srbije za jedan dolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo