ovih riječana nikad dosta / Intervju s Jonathanom: 'Nije nam baš bitno hoćemo li osvojiti Porin'

Već smo se susreli jednom s Jonathanima i razgovarali prije Gričevanja, no ne možemo ih se zasititi pa smo to napravili opet, ovaj put s gitaristom Darkom Petkovićem.

16.2.2015.
14:00
VOYO logo

Riječka indie petorka Jonathan za kraj mjeseca, točnije 28. veljače, najavljuje gostovanje u Velikom pogonu Tvornice kulture. Uz odlične kritike debitantskog albuma “Bliss” i primjetan val hypea koji ne jenjava ovaj put će pokušati napasti veću dvoranu kluba u Šubićevoj. Već smo se susreli jednom s njima i razgovarali prije Gričevanja, no ne možemo ih se zasititi pa smo to napravili opet, ovaj put s gitaristomDarkom Petkovićem. 

Veselite li se Converse Rubber Tracks radionici? Ideja je super, ali koliko improvizirana i spontana kao takva može biti, ako se za nju trebate pripremiti? Što mislite ponuditi na njoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanje na Converse radionici je za nas jedna potpuno nova stvar. To je prilika za nas i za pubiku da budemo dijelom nečega što nema obrazac. Mislim da ćemo se svi skupa, prije svega, dobro zabaviti, ali isto tako i saznati neke nove stvari vezane za procese stvaranja glazbe. Ovakve, nesuhoparne, stvari mogu samo širiti vidike kako pubici tako i nama samima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jonathan mašina radi kao luda, ali kako to da ne čuvate dva nova singla kao materijal za novi album? Tako ste oduševljeni njima pa ih odmah morate predstaviti publici?

Ova dva singla su jedan intermezzo između dva albuma i neće se naći na novom koji planiramo izbacit na jesen 2015. Bit će 11 ili 12 potpuno novih pjesama koje su već skoro gotove i treba ih samo ispolirat do kraja. Stvaranje muzike nas trenutno drži živima i to nam je smisao imanja benda i ne želimo tu kreativnu energiju zadržavati u sebi. Mnogi misle da bi trebali sad živjeti na ovom albumu još neko vrijeme, ali kod nas to jednostavno nije tako. Jašemo na ovom valu inspiracije koji smo uhvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znam da nam ne smijete puno otkriti o novim pjesamama te da ćemo ih već čuti, ali možete li nam barem otkriti jesu li više baladične ili brže? Ljubavne ili filozofsko mračne?

Pa možemo samo reć da će više bit baladične jer su nam takve više ležale zadnje vrijeme i nekako smo se prepustili tome što ne znači da je to sad jedini pravac kojim idemo. Eto, toliko za sad. :)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Jonathan

Mislite li da ćete skupiti na vrijeme dovoljno novca za spot maksi singla koji najavljujete? Postoji li uopće rok ili? Je li ovo vaše prvo iskustvo s ovakvim načinom prikupljanja sredstava? I jeste li čuli, ima li pozitivnih?

Mislim da nećemo i nekako smo već skužili da nećemo ni raditi spot, bar za sad, jer nam se ne da radit nešto tek toliko da bude. Naša Indiegogo kampanja je u startu bila zamišljena više kao promocija nego kao prikupljanje sredstava za spot, a ako nešto skupimo bit će super. Ima masu pozitivnih iskustava samo mi smo tek krenuli i nismo se skroz pozabavili time. Trenutno imamo neke druge ideje oko korištenja interneta za promociju benda. Al' o tome ćemo jednom drugom prilikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli put sam vas pitala kako to da pjevate na engleskom pa ste mi odgovorili da se tako jednostavno bolje izražavate, odnosno Zoran, i da vam je kao materinji... To nas dovodi do činjenice da bi na engleskom govornom području mogli vrlo visoko kotirati, no na toj je sceni također velika konkurencija jer stilski sličnih bendova ima 'na bacanje'... Koliko realno mislite da možete konkurirati izvan granica Hrvatske?

Ne možemo baš reć da nam je prednost engleski izričaj kad je to nekim drugim bendovima materinji jezik, ali nam definitivno dobro ide. Mislimo da nam je najveća prednost, bar nam tako govore,  kvalitetna i neobična karizma koja nas izdvaja od stilski sličnih bendova i vjera da je ovo što radimo jedinstveno. Sredina iz koje dolazimo, mement u kojem smo odrasli igra veliku ulogu u našoj muzici, imamo puno iskustva i to se sve čuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobili ste nominaciju za nagradu Porin u kategoriji Najbolji mladi izvođač, kako ste proslavili to? Sigurno ste ponosni sami na sebe, ali nemojte nam se sada umisliti... ;) Uostalom... koliko vam je bitno osvojiti tu nagradu? Laska sigurno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo slavili, bili smo iznenađeni s obzirom da nismo znali ni za prijavu, ali nam je bilo drago da kolege glazbenici podržavaju naš rad. Nije nam baš bitno hoćemo li osvojiti tu nagradu jer nam trenutno ne znači puno na našem putu.

Kako je živjeti 'on the road'? Nije da vas sad nema po ne znam koliko mjeseci doma, ali postaje li s godinama napornije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ima svoje pozitivne i negativne strane pa tako i ovaj lifestyle, to te odabere u nekom trenutku u životu i samo je pitanje na koji način ćeš ga isfurati. Naravno da postaje teže tokom godina isto kao i život.

Što mislite o muzičarima koji su svoj put do slave ostvarili sudjelovanjem u reality showovima koji su postali trend u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno mislimo da je to glupo jer rijetki isplivaju kao kreativni i kvalitetni muzičari. Većina njih su samo nekakve instant zvijezde u okrutnom svijetu show biznisa koji ih ispljune kad se dovoljno potroše. Težak je put do prave glazbene karijere i ne događa se preko noći, ovo šta nam se čini da se desilo je izmanipulirano od strane medija tj. ljudi koji stoje iza tog posla.

Image
Foto: Facebook/Jonathan

Ne smijem ne spomenuti vaš prvi samostalni koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture... Koliko se veselite istome? Zagrebačka vas publika voli 'najviše', 'ajmo realno, pa znači li to da pred njom imate posebnu tremu i pripremu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa veselimo se jako jer je ovo još jedan korak dalje i veliki izazov za nas. Veliki pogon, samostalni koncert u samo godinu dana postojanja, za to itekako treba masu pripreme, a pogotovo  jer želimo opravdat isvoj status na glazbenoj sceni. 

Imate li koji mladi bend za preporučiti? Čisto da im malo napravite reklamu tj. dobru preporuku i za nas, željne 'novog glazbenog mesa'?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima jedan super novi bend iz Rijeke, The Black Room se zove. Gledali smo ih prije godinu dana zvučalo je simpatično, ali malo dosadnjikavo i sad smo ih nedavno opet gledali i zvuče sjajno. Nadamo se da će se uskoro znat za njih.

I jedno pitanje za kraj koje nema veze s vezom... Ali koja je priča iza gledanja 'Dr. Housea' u vaših tjedan dana osame? Je li to neka navika koju ste stvorili kao bend u želji da se bolje povežete i nakon toga još bolje stvarate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema nikakve priče iza toga osim da su svi jedva dočekali ležati i ne raditi ništa, a Dr. House se slučajno našao na repertoaru. 

Bili su to Jonathani! Njihov album 'Bliss' možete poslušati na Bandcamp stranici benda!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo