reakcije sa svih strana / Intervju koji se daleko čuje: je li predsjednica sinoć u Direktu otvoreno napala Državno odvjetništvo?

Lavina reakcija nakon intervjua predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sinoć u RTL Direktu. Oporba je kritzira da nastavlja pritisak na DORH koji je počela Vlada. U HDZ-a njezine riječi nisu tako protumačili

9.3.2017.
18:52
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je bila gošća Zoranu Šprajcu u RTL Direktu, pri čemu je izazvala lavinu komentara sa svih strana, između ostalog i onu američkog veleposlanstva u Hrvatskoj. 

Poruke s Pantovčaka – odnosno iz RTL-ova studija – gledali su i oni prozivani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno nisam zadovoljna istragom oko MIG-ova, mislim da ona nije zagrebla dovoljno daleko."

Je li ovo napad na DORH? U HDZ-u kažu kažu ne, u SDP-u da.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon pokušaja udara na neovisnost državnog odvjetništva s jednog brda sad smo dobili puno direktniji udarac s drugog brda", rekao je Arsen Bauk.

DORH ni Glavni državni odvjetnik RH neće reagirati ni komentirati izjave Predsjednice RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je napokon pojasnila svoje prethodne izjave o tome da bi DORH trebao istraživati sadašnjost, a ne prošlost.

"Ono što meni smeta, zašto DORH ne reagira odmah, zašto se rješavaju pitanja unatrag 5 ili 10 godina a ne rješavaju se ono što je sada dostupno, sve je to u izvješću državne revizije uključujući i ministarstvo vanjskih poslova i nekih kritika koje sam ja upućivala", rekla je između ostalog sinoć predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, predsjednica, na sličan način kao što je to otkriveno i u slučaju Dnevnice – želi ukazati da su možda već otkrivene malverzacije – i to odavno.

"Izvješće o obavljenoj reviziji ministarstva vanjskih i europskih poslova dostavili smo hrvatskom saboru, dorhu i objavili na mrežnoj stranici u kolovozu 2016.", Barbara Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom izvješću glavne zamjerke revizora su da se 2013. išlo u kupnju zgrade u Bruxellesu vrijedne gotovo 88 milijuna kuna bez izrađene studije o opravdanosti ulaganja. Iako su je trebali koristiti hrvatski diplomati, i sada stoji prazna jer nije osiguran novac za uređenje. 

Revizori su otkrili i da je veleposlanik Hrvatske u SAD-u Joško Paro nabavljao namještaj za pola milijuna kuna mimo propisa o nabavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom nalaza državne revizije oko nabavke namještaja u Veleposlanstvu RH u Washingtonu, nadležne službe Ministarstva su tijekom 2016. godine poduzele sve radnje i pribavile traženu dokumentacije te zatražile neovisnu stručnu ocjenu čiji nalaz još očekujemo.

Dok očekujemo hoće li javna prozivka i ovih slučajeva pogurati njihovo rješavanje – neki nisu očekivali ovakav odgovor na pitanje kako to da je američko veleposlanstvo oštrije osudilo ustašku smotru od njezina ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle mislim da je to čisto stvar veleposlanstva i onoga tko je na čelu veleposlanstva . Nemojmo se tako ponašati, nemojmo skidati gaće ni pred kime", prokomentirala je predsjednica.

"Na taj način se predsjednica države ne bi trebala izražavati i na taj način vrijeđati sve birače koji su joj poklonili svoje povjerenje", izjavio je Krešo Beljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je otkrila i da smatra kako Srbija potencira puzajuće ustaštvo, dok ona vidi samo pojedinačne incidente – ali i kako nikad nije rekla da je novinari mobingiraju – iako je.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo