Začarani krug / Integracija Roma nemoguća je bez lokalne samouprave, a ona za to nema novca

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Romska nacionalna manjina sve se više integrira u procese lokalne zajednice, no treba još sredstava

13.6.2019.
21:29
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i predstavnicima Saveza Roma "Kali Sara" kako integracije romske nacionalne manjine neće biti bez sudjelovanja lokalne i regionalne samouprave kao i da se dio njihovih obveza ne ispunjava.

Rad na integraciji

Integracije romske nacionalne manjine u normalni suživot bez čelnika lokalne i područne samouprave jednostavno neće biti, rekao je Horvat nakon sastanka u Vladi kojem su nazočili ministri i državni tajnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U strateškim dokumentima i akcijskim planovima vrlo je jasno apostrofirano tko ima kakvu zadaću i čija su i kakva prava i obaveze, no konstatirano je i da se dio obveza koje na sebe preuzima lokalna samouprava ne ispunjava i ne provodi zacrtanom dinamikom", rekao je Horvat.

Kazao je kako je na sastanku prezentirano što Vlada radi da bi što prije i što transparentnije došlo do integracije romske nacionalne manjine te u kojoj mjeri lokalna i regionalna samouprava participira u tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje pomaci

Zaključeno je da se Operativni programi za nacionalne manjine provode zacrtanom dinamikom te da se svake godine povećava participacija iz državnog proračuna za rješavanje problema romske i drugih nacionalnih manjina. "Također, romska nacionalna manjina sve se više integrira u procese lokalne zajednice te u provedbu Operativnog programa na nacionalnoj razini", kazao je Horvat.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi izjavio je da mu je premijer Plenković dao punu potporu, a on ga je upozorio kako lokalne i regionalne samouprave koje su donijele svoje akcijske planove za romsku nacionalnu manjinu u proračunima nemaju sredstava za njihovu realizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajtazi je rekao i da su na sastanku tražili da se Operativni program za njihovu manjinu pojača, posebice u dijelu koji se odnosi na obrazovanje, stanovanje te na rad Povjerenstva za praćenje Nacionalne strategije za Rome. Također očekuju da se do 2020. Operativni program realizira između 70 i 80 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo