INSTRUKTOR I ROČNICA POPILI PA U AUTOBUSU UHVAĆENI U KLINČU? MORH, / umjesto da objasni što se dogodilo, održao lekciju medijima

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Jedan instruktor i jedna ročnica, pri povratku s vojnog hodočašća u Mariji Bistrici u listopadu ove godine, uz koju čašu alkohola zatečeni su u autobusu u "nedoličnom ponašanju"

15.11.2018.
17:31
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Kako su neslužbeno doznali novinari Nove TV, jedan instruktor i jedna ročnica, pri povratku s vojnog hodočašća u Mariji Bistrici u listopadu ove godine, uz koju čašu alkohola zatečeni su u autobusu u "nedoličnom ponašanju", piše Dnevnik.hr.

Navodno je nakon toga Vojna policija pokrenula istragu kako bi se utvrdile činjenice i eventualna odgovornost. Međutim, ne zna se što je istraga utvrdila, pa je Dnevnik.hr poslao upit Ministarstvu obrane što se zapravo dogodilo u tom autobusu, što je istraga utvrdila, hoće li eventualno netko odgovarati i zašto MORH o svemu nije izvijestio javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konkretan upit MORH je doista i odgovorio, međutim, umjesto da odgovore na konkretna i jasno postavljena pitanja, oni su se odlučili održati lekciju medijima sklonim "senzacionalističkim prikazivanjem određenih događaja", zatraživši pritom "objektivno i neselektivno izvješćivanje", što upućuje na to da strogoj vojnoj hijerarhiji kritika ne pada lako.

Hrvatska vojska je mnogima trn u oku

"Pobjednička Hrvatska vojska je od samog svog stvaranja institucija u koju hrvatski narod ima najveće povjerenje. Jaka Hrvatska vojska mnogima je trn u oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao takva izložena je stalnim pokušajima dijela medija da senzacionalističkim prikazivanjem određenih događaja umanje njezinu važnost, demotiviraju njezine pripadnike i prikažu ih u negativnom kontekstu", napisali su u odgovoru iz MORH-a.

Tvrde da nemaju što skrivati

"Naravno da Hrvatska vojska kao dio društva nije izuzeta od pojedinih događaja koji odstupaju od uobičajenog i prihvatljivog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministra obrane neprihvatljiv je i najmanji stegovni prekršaj, koji se u skladu sa zakonskim propisima sankcionira. Tako to radi uređeni sustav kakav je Hrvatska vojska.

Nemamo razloga ništa skrivati, ali nećemo dozvoliti bilo kome da od 'muhe pravi medvjeda'", poručili su iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže objektivno i neselektivno izvješćivanje

"Poštujemo interes javnosti i medija, ali i tražimo objektivno i neselektivno izvješćivanje, u cilju zaštite digniteta i časti najvećeg dijela pripadnika Hrvatske vojske koji su i danas jamac sigurnosti, mira i suvereniteta Republike Hrvatske.

Što se tiče upoznavanja javnosti o događajima u MORH-u, sve što je bitno javnost zna, a dozvolit ćete i nama da vodimo sustav i preuzimamo odgovornost", piše u MORH-ovu odgovoru za Dnevnik.hr, koji potpisuje Samostalna služba za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured predsjednice "pere ruke"

S obzirom da nisu dobili odgovore na pitanja, novinari Nove TV još jednom su poslali upit. Međutim, dobili su samo šturi odgovor da "Vezano uz Vaš ponovni upit, možemo Vas izvijestiti kako je sve odgovoreno."

Upit su također poslali i generalu Mirku Šundovu, načeniku Glavnog stožera OSRH-a, ali ni on im nije ništa odgovorio. Ured predsjednice, vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, prebacio je odgovornost, tvrde da o događaju nemaju nikakve informacije, te ih uputili na MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo