INSPEKCIJA U SJEDIŠTU SDP-A: / Istražuju tko je izradio pa obrisao neovlaštenu bazu podataka simpatizera stranke

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Novo vodstvo SDP-a smatra da donedavno tajništvo ima veze s 'nestankom' baze podataka o simpatizerima stranke

14.10.2020.
8:51
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) jučer su u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu započeli nadzor nad bazom podataka u kojoj su imena simpatizera stranke. Name, mnogi građani povodom Dana žena, Praznika rada ili Nove godine dobivaju čestitke SDP-a, a također i "agitacijska" pisma uoči izbora.

Međutim, otkako su 2018. godine na snagu stupila europska pravila o GDPR-u kojima se reguliraju zaštita podataka i privatnost osoba, ta je baza podataka postala neovlaštena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijeti im visoka novčana kazna?

Kako je Novom listu potvrdio šef stranke Peđa Grbin, predstavnici AZOP-a došli su na Ibler i započeli nadzor, što prema njegovoj procjeni može potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Mediji su prošloga tjedna objavili da SDP posjeduje vlastitu bazu podataka i aplikaciju pod nazivom SDP ERP, u kojoj se nalaze osobni podaci više desetaka tisuća hrvatskih građana, u mnogim slučajevima bez njihova znanja, čime se teško krši Opća uredba o zaštiti podataka.

Postojanje takve baze podataka potencijalno predstavlja veliki problem za stranku, jer je neovlašteno baratanje podacima o adresama simpatizera, ili o njihovim rođendanima, kažnjivo, i to vrlo visokim novčanim kaznama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem s ovom bazom podataka postao je još veći kada je prilikom preuzimanja dužnosti otkriveno da ona više ne postoji, odnosno da je jednostavno uklonjena sa stranačkih servera, piše Novi list. Iako još nema konkretnih dokaza, novo vodstvo stranke smatra da to ima veze s donedavnim tajništvom. U međuvremenu, AZOP prvo morati utvrditi je li postojala aplikacije SDP ERP, a zatim i tko ju je i s kojim ciljem uklonio sa servera.

Image
NOVI CRODEMOSKOP: /

Evo kako danas stoje HDZ i SDP, pogledajte kako je na stav Hrvata utjecala svađa Milanović-Plenković

Image
NOVI CRODEMOSKOP: /

Evo kako danas stoje HDZ i SDP, pogledajte kako je na stav Hrvata utjecala svađa Milanović-Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo