Porodice jezika / Indoeuropski jezici - porodica jezika sa 480 milijuna govornika

Image
Foto: tehnografija.net

Indoeuropski jezici su najveća porodica jezika koja se govori diljem svijeta. Naime, indoeuropskim se jezicima koristi čak 480 milijuna govornika na 4 kontinenta.

14.7.2018.
22:21
tehnografija.net
VOYO logo

Indoeuropski jezici svoje korijene vuku još iz 6. stoljeća prije Krista. Iako točno područje začetka indoeuropske porodice jezika nije poznato, velik se broj lingvista slaže da je prvi indoeuropski prajezik korišten na području današnje Rusije i Ukrajine.
Zanimljivo je promatrati daljnje procese širenja i razvoja indoeuropskih jezika. Naime, govornici prajezika svojim su ga seobama postupno širili prema Balkanu, istočnoj Europi, pa sve do Indijskog poluotoka.

Najveću ulogu u širenju indoeuropskih jezika imali su pripadnici kasta ratnika, svećenika i poljodjelaca, a zanimljiva je priča o mitologiji Indoeuropljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je prinos žrtve bogu Zeusu rezultirao širenjem indoeuropskih jezika?

Naime, prema nekim je pričama glavni razlog širenja jezika bio kult "oca neba" kojeg su indoeuropska plemena isticala. U središtu njihove kulture bilo je uvjerenje stečeno predajom o napitku besmrtnosti koja je govorila o potrebi pridavanja žrtve bogu Zeusu.  Posebno je važna bila konjska žrtva, a upravo je ovladavanje tehnikom uzgoja ovih životinja igralo ključnu ulogu u ekspanziji govornog područja indoeuropskih jezika.

Budući da su se indoeuropski jezici razvijali tisućljećima jasno je da su danas toliko međusobno različiti da strukture ponekih jezika unutar skupine nemaju nikakvih sličnih karakteristika.
Tijekom duge povijesti mnoge su grane i izumrle, primjerice toharska i anatolijska grana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najšire rasprostranjene grane jezike u indoeuropskoj skupini jesu germanski, romanski, ilirski, baltički, slavenski i italski jezici.
Ipak, najvećim se brojem govornika među ostalima ističu engleski, francuski, njemački, španjolski i ruski jezik kojima se služi više od 100 milijuna govornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo