Radišni i šutljivi / Indijcima Hrvatska obećana zemlja! U splitskom brodogradilištu radi ih 90: 'Naša hrana je ipak bolja'

Slabo govore engleski i tek uče hrvatske fraze. Kažu, sviđa im se ovdje, ali im hrana baš ne odgovara

30.10.2019.
13:20
VOYO logo

Dok se Hrvati iseljavaju, stranim radnicima Hrvatska je obećana zemlja. U splitsko brodogradilište ovog je listopada stiglo 90 radnika iz Indije. 

Do kraja godine na navozima i u halama škvera radit će ih oko 200. Bez njih, tvrde u brodogradilištu, ne bi bilo moguće ispuniti ugovorene rokove. Mi smo doznali od Indijaca - zašto baš Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radišni su i šutljivi. Tako kolege opisuju radnike iz Indije koji ovaj mjesec rade u splitskom brodogradilištu. Slabo govore engleski, a hrvatskim frazama tek se uče.

"Moj jezik je hindski. Za dobro jutro kažem dobro jutro, good morning, suboreo", kazao je radnik u Brodosplitu Suresh Kumar Relli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njih radili su Južnoafričkoj Republici, Dubaiju, ali u Splitu su ih, kažu, najbolje dočekali. 

"Daleko od kuće, 7000 kilometara daleko. Ali sviđa mi se ovdje. Klima je dobra, vrijeme i ljudi", rekao je radnik Sanjay Thomas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o deficitarnim zanimanjima zavarivača, brusača, brodomontera, a iskažu li se, možda ostanu i dulje od godinu dana.

Smještaj i hranu plaća poslodavac, a plaće su jednake

"Radne vize su izdane na godinu dana. Njihov plan je odraditi prvu godinu i dalje ako im poslodovac da priliku, produžiti te ugovore", pojasnio je Mladen Gužvić, poslovođa u Brodosplitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smještaj i prehrana na teret su poslodavca, a plaće? Pa bit će jednako plaćeni", kazao je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

Obitelji su im daleko i vidjet će ih tek za godinu dana, ali svakodnevno komuniciraju i kuju planove za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada moram raditi godinu dana, ali kad odem na odmor, tada ću planirati hoću li dovesti obitelj u Hrvatsku", rekao je radnik Sanjay Thomas.

Ne sviđa im se hrvatska hrana

Ipak nisu sa svime oduševljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša hrana je ipak bolja. Više volim jesti naša jela. To je mali problem", kazao je Suresh.

U splitskom škveru trenutačno radi 2400 radnika, a nedostaje ih još 150. Dio se popunio iz uvoznih kvota. Broj radnika koji stižu iz inozemstva mogao bi još rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vjerujem da će se povećavati na drukčiji način, prema najavama Vlade, kvote sljedeće godine ne bi trebale postojati, već bi bio slobodan uvoz radne snage. Naravno da je nama u HGK, ali i gospodarstvenom sektoru imperativ zapošljavanje domaće radne snage", kazao je predsjednik Županijske komore Split HGK Joze Tomaš.

No, posao se obaviti mora, a za poslodavca je najvažnije da ima dovoljno radnika koji će posao dobro i na vrijeme odraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo