POŽAR U COVID BOLNICI U BAGDADU: / Poginulo je 82 ljudi; Indijski premijer se obratio javnosti: 'Zahvatila nas je oluja zaraze'

Image

Danas su zabilježena 1254 nova slučaja zaraze koronavirusom, uz ukupno 15.280 aktivnih slučajeva, 2288 hospitaliziranih i 39 preminulih osoba

25.4.2021.
8:12
VOYO logo
  • Danas su zabilježena 1254 nova slučaja zaraze, a aktivnih slučajeva je ukupno 15.280
  • Hospitalizirano je 2288 osoba, od kojih je na respiratorima njih 240
  • Preminulo je 39 osoba, a oporavilo se njih 2282
  • U svijetu je zabilježeno ukupno 146.475.316 slučajeva zaraze, preminulo je 3.099.816 ljudi, a oporavilo se njih 84.350.867
  • Požar u covid bolnici u Bagdadu, poginulo 82 ljudi

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Prvi slučaj indijske varijante koronavirusa otkriven u Grčkoj

15:45 - Jedan slučaj indijske varijante koronavirusa, odgovorne za naglo širenje epidemije u Indiji, otkriven je i u Grčkoj, izvijestile su u nedjelju zdravstvene vlasti te zemlje. Nacionalno javnozdravstveno tijelo (Eody) izvijestilo je da je "pozitivan uzorak na varijantu koja dominira u Indiji" otkriven nakon testiranja 33-godišnje žene koja nije državljanka Grčke i živi u Atici, predgrađu Atene.

Zna se da je u Dubai putovala 4. travnja. Eody je objavio da je žena prije odlaska iz Dubaija imala "negativan PCR test". "Ovo je prvi slučaj indijske varijante koronavirusa u Grčkoj", rekao je AFP-u izvor iz grčkog ministarstva zdravstva koji je želio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eody navodi da je slučaj otkriven u sklopu uobičajenog masovnog uzimanja uzoraka. U priopćenju stoji i da je žena "osjećala simptome, no nije bila hospitalizirana." Sada "više ne osjeća simptome i razdoblje koje je morala provesti u karanteni je završeno", stoji u priopćenju. Indijski soj koronavirusa nazvan B.1.617.1, prvi je put izoliran u indijskoj regiji Maharashtri. Indijski zdravstveni sustav iznimno se teško nosi s valom infekcija koje se većim dijelom pripisuju upravo ovoj varijanti koronavirusa.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb: 250 novozaraženih

14:17 - U proteklih 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 250 novooboljelih osoba od koronavirusa, pa je sada ukupno 3275 aktivnih slučajeva, podaci su za nedjelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 56642, što su 474 osobe više nego u subotu.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 968 testiranja na SARS-CoV-2 i 173 su nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 455 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 590 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 455 obrađenih pozitivnih osoba 122 su za sada negativne epidemiološke anamneze, a 265 osoba su kontakti već zaraženih. Kod jedne je osobe moguće izlaganje u zdravstvenoj ustanovi, dok je kod osam osoba moguća izloženost na radnom mjestu. Jedna je osoba korisnik/djelatnik domova za starije osobe i/ili ostalih ustanova socijalne skrbi. Deset je osoba obrađeno od strane liječnika obiteljske medicine, dok je dvoje djece školske dobi obrađeno od strane liječnika školske medicine. Jedna je osoba izložena prilikom obiteljskog okupljanja. Obrada za 45 osoba je još u tijeku.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticirana je jedna novooboljela djelatnica. Tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza testa na SARS CoV-2 kod 23 učenika i tri nastavnika osnovnih te pet učenika srednjih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 359 učenika osnovnih i 88 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba su četiri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Splitsko-dalmatinska županija: 233 novozaraženih, 1 preminula osoba

14:08 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 900 obrađenih testova danas je 233 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 87, Imotskog 6, Kaštela 30, Makarske 15, Omiša 7, Sinja 17, Solina 10, Trilja 1, Trogira 14, Vrgorca 1, Baške Vode 3, Brela 1, Dicma 1, Dugog Rata 1, Gradca 3, Klisa 5, Marine 5, Muća 3, Okruga 2, Otoka 1, Podbablja 6, Podstrane 4, Prološca 2, Segeta 3, Sutivana 1, Šolte 1, Zadvarja 1 i Zmijavaca 2 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupnog broja novooboljelih 172 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1772 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 177 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 18 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 60 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ličko-senjska županija: 21 novozaražena osoba

13:23 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 21 je novooboljela osoba od COVID-19, 28 osoba je izliječeno. Po 7 oboljelih osoba je s područja Gospića i Novalje, 3 s područja Senja, 2 s područja Donjeg Lapca te po jedna oboljela osoba s područja Otočca i Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno su oboljele 4265 osoba od čega je 160 aktivnih slučaja, 137 osoba je preminulo te je ukupno izliječeno 3968 osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalaze 33 osobe. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 63 osobe. Na području PU ličko-senjske aktivno je 424 mjere samoizolacije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska županija: 106 novozaraženih, 2 preminulih

13:03 - U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 465, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 983.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 169 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 82 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 29 osoba, od kojih 28 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 522 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 29 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 20 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirana je 19.091 osoba pozitivna na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 856. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji evidentirano je 455 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


EK: Europa će do srpnja imati dovoljno cjepiva za 70 posto odraslog stanovništva

12:57 - Europska unija će do sredine srpnja uspjeti proizvesti dovoljno cjepiva da postigne svoj cilj imunizacije 70 posto odraslog stanovništva, rekao je u nedjelju europski povjerenik, čelnik radne skupine za cjepiva Europske unije, u razgovoru za grčke novinare. Europska unija je odredila cilj od 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva do kraja ljeta, oslanjajući se na velik porast pošiljki cjepiva koji će ubrzati kampanje cijepljenja, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjereni smo da ćemo uspjeti proizvesti dovoljnu količinu cjepiva kako bismo postigli cilj kolektivnog imuniteta, što znači 70 posto odrasle populacije cijepljene do sredine srpnja“, rekao je povjerenik Europske komisije (EK) za unutarnje tržište Thierry Breton u razgovoru za grčke dnevne novine "To Vima“.

EK je ranije ovaj tjedan objavila da očekuje unutar nekoliko dana dovršiti najveći svjetski dogovor o nabavci cjepiva, čime će osigurati do 1,8 milijardi doza Pfizerovog cjepiva za period od 2021. do 2023. godine. Breton je kazao kako će se očekuje da će u drugom kvartalu ove godine stići više od 400 milijuna doza cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članice se moraju početi pripremati za ubrzanje cijepljenja“, poručio je. Dodao je da se proizvodnja cjepiva u Europi svaki mjesec udvostručuje u 53 pogona za proizvodnju, pa da će do kraja godine godišnja proizvodnja narasti na 3 milijarde doza.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji 5 preminulih i 416 zaraženih, trend smirivanja

12:39 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 5 preminulih i 416 zaraženih koronavirusom, objavila je vlada, a stanje se poboljšava, pa vlasti pozivaju na strpljenje, cijepljenje i poštivanje mjera, kako bi se treći val epidemije ugasio do početka ljeta. Broj PCR testovima potvrđenih zaraza smanjen je u odnosu na prethodni dan, a na tjednoj razini za punih 12 posto. Pozitivno je bilo 15,5 posto testova, a tjedni prosjek zaraza u jednom danu smanjen je na 688 slučajeva, dok je broj hospitaliziranih neznatno povećan. Prema podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama je trenutno 630 covid pacijenata, od čega 157 na intenzivnim odjelima.

U Sloveniji je do sada protiv Covida-19 cijepljeno malo više od petine ukupne populacije, a epidemiolozi očekuju da bi se uz pozitivne trendove treći val epidemije mogao ugasiti za dva mjeseca, kad bi se zemlja opet našla u "zelenoj" fazi. Tad bi se ne računajući osnovne protuepidemijske mjere ukinule sve restrikcije osim rada barova, diskoteka i noćnih klubova. Ministar zdravstva Janez Poklukar i premijer Janez Janša zato su ovih dana preko Twittera pozvali građane da "još malo izdrže" i poštuju mjere, ne zlorabeći popuštanja koja su nedavno donesena. Ona uključuju mogućnost kretanja izvan statističkih regija, rad terasa na otvorenom i djelomično otvaranje hotela uz potvrdu o nezaraženosti gostiju, a od ponedjeljka i ponovna sportska natjecanja i treninge, ali bez prisutnosti gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome u dijelovima gospodarstva za koje još važe restrikcije, te u općoj javnosti još je dosta nezadovoljstva vladom i njenim vođenjem borbe protiv epidemije, pa su nakon ljubljanskih "biciklističkih" prosvjeda protiv vlade i njenih mjera slični prosvjedi u nedjelju održani u Mariboru na središnjem gradskom trgu gdje se okupilo nekoliko stotina ljudi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krapinsko-zagorska županija: 25 novozaraženih

12:20 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 25 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Krapina 4, Oroslavje 1, Pregrada 2, Zabok 1, Bedekovčina 1, Budinščina 1, Gornja Stubica 1, Kraljevec na Sutli 1, Krapinske Toplice 2, Marija Bistrica 1, Novi Golubovec 1, Petrovsko 2, Sv. Križ Začretje 3, Tuhelj 1, Veliko Trgovišće 2, Zlatar Bistrica 1.

Oporavilo se 48 osoba a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko - zagorske županije iznosi 477. U samoizolaciji se nalaze 1192 osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 39 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima 6 osoba na respiratoru. Na COVID odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 13 osoba pozitivnih na koronavirus. Nema preminulih osoba pozitivnih na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zadarska županija: 97 novozaraženih, 1 preminula osoba

12:10 - U Zadarskoj županiji 97 je novih slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Većina novozaraženih kontakti su prethodno oboljelih osoba, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima i kontaktima s posla. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 389 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 2427 stanovnika, a ozdravilo je 116 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je 91-godišnji muškarac. Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 78 bolesnika od kojih je 13 na respiratoru i 16 na HFNO-u uređaju, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu hospitalizirana su 24 pacijenta oboljela od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.


U požaru u bagdadskoj bolnici umrlo najmanje 82 ljudi

12:08 - Najmanje 82 ljudi je poginulo, a 110 je ranjeno u požaru koji je rano u nedjelju zahvatio bolnicu u Bagdadu, objavilo je iračko ministarstvo unutarnjih poslova. Požar u bolnici Ibn Khatib na području mosta Diyala u iračkom glavnom gradu prouzročila je eksplozija spremnika s kisikom, prenio je ranije Reuters.

Velik broj umrlih bilo je na odjelu plućne reanimacije u covid-19 bolnici, priopćio je Visoki irački odbor za ljudska prava (IHCHR).Odbor je osudio ovaj događaj i tragediju prozvao zločinom, prenosi agencija dpa.

"Ovo je zločin protiv pacijenata koji su zbrinuti u bolnici nakon zaraze covidom-19 i koji su živote prepustili ministarstvu zdravlja i njezinim institucijama“, stoji u priopćenju. "Umjesto da su izliječeni, izgorjeli su“, dodaje se.

Šef iračke jedinice civilne obrane ranije je rekao da je požar izbio na odjelu za plućnu intenzivnu njegu i da je 90 ljudi spašeno iz bolnice od 120, prenijela je državna novinska agencija INA. Muškarac koji je bio u posjetu bratu opisao je ljude koji su skakali kroz prozore kako bi pobjegli pred stihijom.

"Požar se proširio, poput goriva ... Izveo sam brata na ulicu, do kontrolne točke. Zatim sam se vratio. Na zadnji kat koji nije izgorio. Pronašao sam djevojku koja se gušila, staru oko 19 godina. Gušila se, trebala je umrijeti", rekao je Ahmed Zaki. "Uzeo sam je na ramena i potrčao dolje. Ljudi su skakali ... Liječnici su padali na automobile. Svi su skakali. A ja sam se odatle penjao, uzimao ljude i silazio opet", rekao je Zaki.

Pacijenti su premješteni u druge bolnice, rekli su medicinski izvori. No nekoliko je obitelji pacijenata još uvijek bilo u bolnici nekoliko sati nakon gašenja požara, nakon što ih nisu uspjeli pronaći drugdje. Premijer Mustafa al-Kadhimi naredio je istragu.


Brodsko-posavska županija: 35 novozaraženih, 1 preminula osoba

11:36 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 35 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 potvrđenih PCR uređajem te još 12 pozitivnih nalaza potvrđenih brzim antigenskim testovima. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (17), grad Nova Gradiška i općina Klakar (po 3), općine Brodski Stupnik i Bukovlje (po 2) te općine Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Oprisavci, Rešetari, Sikirevci i Velika Kopanica (po 1).

Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 10.635, oporavilo se 9.887 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 612 na 554. U tjednu na izmaku potvrđene su ukupno 572 nove zaražene osobe na području Brodsko-posavske županije što predstavlja povećanje u odnosu na prethodni tjedan (465) od 23 %. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 416, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 754.

U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u Općoj bolnici Nova Gradiška (M – 1932.). Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 194. Hospitalizirano je ukupno 80 osoba (3 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 52 osobe, a u novogradiškoj bolnici 28 osoba. Trinaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (3 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 12 osoba, a u novogradiškoj bolnici 1 osoba. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 803 osobe (154 osobe manje nego prethodni dan).


Imamo 1254 novozaraženih i 39 preminulih

11:15 - U posljednja 24 sata zabilježena su 1254 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.280. Među njima je 2288 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 240 pacijenata. Preminulo je 39 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 322.626 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6854 preminulo, ukupno se oporavilo 300.492 osobe od toga 2282 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 33.759 osoba. Do danas je ukupno testirana 1.759.208 osoba, od toga 7.007 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 24. travnjem utrošeno je 785.869 doza, a cijepljeno je 621.077 osoba. Prvom dozom cijepljene su 453.854 osobe, dok su drugom dozom cijepljene 164.792 osobe. Za 2431 osobu nema podataka kojom dozom su cijepljenje.


Modi: Indiju je zahvatila 'oluja' zaraze

10:42 - Premijer Narendra Modi u nedjelju je pozvao sve građane da se cijepe i budu oprezni, s obzirom na to da je Indiju zahvatila "oluja" zaraze. Broj zaraženih koronavirusom porastao je za 349.691 u posljednja 24 sata, čime je četvrti dan zaredom Indija zabilježila rekordni broj oboljelih. Zbog nedostatka medicinskog kisika i kreveta, bolnice u Delhiju i diljem zemlje odbijaju pacijente.

"Bili smo samouvjereni, raspoloženje nam se popravilo nakon prvog vala, ali ova je oluja potresla zemlju", poručio je Modi u radijskom obraćanju.

Modijeva vlada suočila se s kritikama kada je dopustila velika vjerska i politička okupljanja nakon što je broj zaraženih u Indiji naglo pao ispod 10.000 dnevno te nije planirala jačanje zdravstvenih sustava. Bolničko osoblje ne može se više nositi s navalom pacijenata. Indija ukupno broji 16,96 milijuna oboljelih i 192.311 preminulih, nakon što je 2.767 građana umrlo tijekom noći, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.


Međimurska županija: 100 novozaraženih

10:37 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 298 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 29,8% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 77 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 712.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirano je 10 pozitivnih slučajeva, dok je iz drugih županija javljeno o jednom pozitivnom slučaju osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 52 547 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 86 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Subotnjim, 11. masovnim cijepljenjem, ukupno je cijepljeno 1 615 osoba, i to 1 547 osoba Pfizer cjepivom, a 68 Astra Zenecom. Na Mesapu je cijepljeno 883 osoba (Pfizer 831 osoba, Astra Zeneca 52), u Prelogu 363 osobe (Pfizer 358 osoba, Astra Zeneca 5) i u Murskom Središću 369 osoba (Pfizer 358 osoba, Astra Zeneca 11). Jučerašnjim cijepljenjem, 18 241 osoba primilo je barem jednu dozu što iznosi 16,5% stanovništva, odnosno 20,2% stanovništva starije od 16 godina. Cijepljenje građana u idućem tjednu planirano je u srijedu i četvrtak u poslijepodnevnim satima.


Pakistan ponudio Indiji medicinsku pomoć

10:34 - Pakistan je ponudio medicinsku pomoć regionalnom rivalu Indiji uslijed novog teškog vala epidemije koronavirusa koji ju je pogodio, objavilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova. "Kao izraz solidarnosti sa stanovnicima Indije u trenutnom valu covida-19, Pakistan je ponudio pomoć, uključujući respiratore“, priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova kasno u subotu.

Ministarstvo je od indijskih vlasti zatražilo da pomogne u koordinaciji brze pošiljke potrepština, stoji u priopćenju. Ponuda Pakistana dolazi u vrijeme brzog rasta broja novozaraženih u Indiji koji je stvorio izniman pritisak na bolnice i zalihe kisika. Covid-19 je u protekla 24 sata odnio 2767 života u Indiji, čime je to postao najsmrtonosniji dan od početka pandemije.

I sam Pakistan je teško pogođen koronavirusom. U nedjelju je bilo 5611 novih slučajeva i 118 umrlih, objavilo je ministarstvo zdravstva. Pakistan je od početka pandemije imao 795.627 slučajeva zaraze i ukupno 17.117 umrlih. Pakistanski čelnici, uključujući premijera Imrana Khana, izrazili su solidarnost s Indijom, a među pakistanskim korisnicima Twittera trend bilježi oznaka #indianeedsoxygen (Indiji treba kisika).

Odnosi dviju zemalja koje se desetljećima spore oko himalajske doline Kašmir dodatno se pogoršao 2019. kad je Indija zakonski ukinula autonomni status dijela te sporne regije, prenosi dpa. U veljači su dvije države dogovorile nastavak sporazuma o primirju u Kašmiru, a mediji pišu kako su u tajnosti počele i pregovore.


Karlovačka županija: 31 novozaražena, 4 preminule osobe

10:33 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 31 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+antigensko testiranje), 4 preminule COVID pozitivne osobe te 529 osoba u samoizolaciji, javljaju iz Stožera civilne zaštite.

S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata testirano je 120 osoba od kojih imamo 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR). S područja grada Karlovca su 3 osobe, Ogulin 14, Josipdol 4, Plaški 1, Saborsko 1, Tounj 1. Putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 106 osoba od kojih imamo 7 COVID pozitivnih osoba - Karlovac 1, Duga Resa 1, Rakovica 1, Vojnić 2, Barilović 1, Žakanje 1

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalaze 153 osobe (OB Ogulin - 43, SB Duga Resa - 42, OB Karlovac - 68). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 6 COVID pozitivnih osoba (OB Karlovac), a otpuštena je 1 osoba (OB Karlovac). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin - 3, OB Karlovac - 4). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 2 osobe: 2 ženske osobe (1936., 1927. godište), na COVID odjelu ogulinske bolnice jedna muška osoba (1951. godište), a u SB Duga Resa jedna muška osoba (1936. godište).

Prema izvješću PU Karlovačke, u samoizolaciji se nalazi 529 osoba. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13070 osoba (9738 - PCR, 3332 - brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 408 osoba te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika, a otpuštene sa bolničkog liječenja od početka pandemije 869 osoba.


Dubrovačko-neretvanska županija: 22 novozaraženih

10:15 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom (osam utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o devet osoba iz Dubrovnika, šest iz Vele Luke, dvije iz Korčule i Župe dubrovačke, jednoj iz Metkovića i Stona te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaraženo 14 muških osoba i osam osoba ženskog spola, a deset ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječene su 72 osobe: 19 iz Dubrovnika, 15 iz Orebića, osam iz Metkovića i Vele Luke, šest iz Blata, pet iz Korčule, četiri iz Ploča, dvije iz Opuzena i Župe dubrovačke, jedna s Mljeta, iz Stona i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađeno je 226 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 62 787 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 65 osoba pozitivnih na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 931 osoba.


Zagrebačka županija: 293 novozaraženih

10:14 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području težupanije od početka pandemije do danas evidentirano je 26.439 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 23.973 osoba, a 73 osobe su preminule. Trenutno su aktivna 2.393 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 293 osobe (gradovi – 38 Samobor, 14 Sveta Nedjelja, 21 Zaprešić, 17 Jastrebarsko, 61 Velika Gorica, 4 Ivanić-Grad, 27 Dugo Selo, 13 Vrbovec, 11 Sveti Ivan Zelina, općine – 10 Brdovec, 6 Bistra, 2 Jakovlje, 1 Luka, 6 Marija Gorica, 2 Pušća, 1 Dubravica, 3 Klinča Sela, 4 Stupnik, 1 Pisarovina, 1 Žumberak, 4 Krašić, 1 Orle, 2 Kravarsko, 5 Kloštar Ivanić, 13 Križ, 5 Brckovljani, 5 Rugvica, 8 Dubrava, 1 Rakovec, 1 Gradec, 5 Bedenica), a ozdravilo je 374 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je učenicima 11 razreda.


Primorsko-goranska županija: 159 novozaraženih i 3 preminulih

9:55 - Danas je u Primorsko-goranskoj županiji 159 novooboljelih te 348 ozdravljenih osoba. Tako se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ danas smanjio za 195 i iznosi 2735. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 985 uzoraka briseva.

Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova je danas značajno niži od predhodnih dana i iznosi 16.1%. Prema podatcima Uredaravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti je danas povećan za 13 pacijenta i iznosi 204. Na respiratoru danas nalazi 12 osoba.

U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom Covid-19 centru PGŽ, se na liječenju trenutno nalazi 31 pacijent, dakle 3 manje nego jučer. Tijekom jučerašnjeg dana su u KBC-u preminule 3 osobe od COVID-19 bolesti.

Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je danas povećan na 9.2%, zbog porasta broja hospitalizacija tijekom vikenda, te daljnjeg trenda smanjenja broja aktivnih slučajeva na području PGŽ.


Vukovarsko-srijemska županija: 81 novozaražene, 3 preminule osobe

9:53 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 81 nova pozitivna osoba na COVID-19, od kojih je 71 pozitivna na PCR testiranju, a 10 na brzom antigenom testu (23 osobe iz Vinkovaca, 12 iz Županje, 9 iz Ivankova, 7 iz Vukovara, 5 iz Nuštra, po 2 osobe iz Iloka, Otoka i Privlake, te po 1 osoba iz Antina, Berka, Borova, Bošnjaka, Bršadina, Cerne, Gunje, Novih Jankovaca, Petrovaca, Prkovaca, Podgrađa, Retkovaca, Rokovaca, Slakovaca, Sotina, Starih Mikanovaca, Šiškovaca, Štitara i Tompojevaca). Preminule su 3 osobe.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 11056, od kojih je 10358 izliječenih, a ukupno je preminulo 217 osoba. Trenutno je u županiji 67 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 333 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 59129. U samoizolaciji na području županije su 683 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 15 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 9 medicinskih sestara/tehničara i 5 drugih zdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 7 radnika (1 liječnik, 3 medicinske sestre/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika).


Šibensko-kninska županija: 24 novozaraženih

9:51 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 24 osoba su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 551 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 67 pacijenata, od kojih je pet pacijenta spojeno na respirator, a pet na neinvazivnu ventilaciju (NIV). U kninskoj bolnici liječi se 13 pacijenata. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 2143 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 69 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Koprivničko-križevačke županija: 13 novozaraženih

9:51 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 13 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 328 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 48 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 56 osoba. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena kod 7209 osoba, objavio je lokalni stožer.


Virovitičko-podravska županija: 11 novozaraženih, 1 preminula osoba

9:32 - U posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije, od 86 testiranih, njih jedanaest je bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Od jedanaest novozaraženih, četvero je iz Virovitice, a po jedna osoba iz Čađavice i Slatine, dok kod petero novopozitivnih, nije zapisano s kojeg područja dolaze.

Nažalost, jedna ženska osoba (1956. godište), preminula je uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Ona je 120 žrtva korona virusa s područja VPŽ od početka epidemije korona virusa. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 28 COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su dvije osobe s našeg područja, obje u Respiracijskom centru.

Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazilo se je 3.842 osoba, a stotinu i dvadeset ljudi, preminulo je od posljedica infekcije COVIDOM-19.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 37 novozaraženih, 1 preminula osoba

9:31 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 37 novih slučaja zaraze koronavirusom. 27 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, po 3 novozaražene osobe s područja su grada Čazme i općine Rovišće, a po 1 novozaražena osoba s područja je gradova Daruvar i Garešnica te općina Ivanska i Nova Rača.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 40 pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je njih 6 na respiratoru, a na opservaciji je 7 pacijenta. Jedna osoba preminula je s koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 934 osobe.


Osječko-baranjska županija: 76 novozaraženih, 2 preminulih

9:30 - U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 289 uzoraka od kojih je 76 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše (15) novopozitivnih je s područja grada Osijeka, zatim sedam iz Našica, pet iz Čepina, po četiri iz Belišća, Bizovca i Darde, po tri Belog Manastira, Donjeg Miholjca, Đakova, Đurđenovca i Koške…

Na bolničkom liječenju nalazi se 135 osoba koja su oboljele od COVID-19, i to 101 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 26 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 34 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 68 i 74 godine.


Istarska županija: 1 novozaražena i 1 preminula osoba

9:15 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 383 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je 1 novozaražena osoba, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Izliječeno je 9 osoba.

Trenutno je 116 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 2274 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 81 osoba, a od toga se 9 osoba nalazi u respiracijskom centru.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1939. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Sisačko-moslavačka županija: 8 novozaraženih

8:55 - U Sisačko-moslavačkoj županiji danas je zabilježeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja grada Siska i jednoj osobi s područja grada Popovače.


Požeško-slavonska županija: 39 novozaraženih

8:10 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 463 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 447 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 800 osoba, a ukupno su testirane 39553 osobe. Na posljednjem testiranju obrađena su 244 uzorka, od kojih je 39 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


U Brazilu rekordan broj preminulih od covida-19 u travnju

8:10 - U Brazilu je u subotu došlo do mračne prekretnice budući da je travanj najsmrtonosniji mjesec u zemlji otkako je počela pandemija covid-19, priopćile su vlasti. Južnoamerička država do sada je zabilježila 67 977 smrtnih slučajeva u travnju, što ga čini najsmrtonosnijim mjesecom i prije nego što je završio, nadmašivši 66 573 preminulih u ožujku, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Samo u protekla 24 sata, u Brazilu je umrlo 3076 ljudi, a sedmodnevni prosjek iznosi 2545 smrti dnevno.

U subotu je zabilježeno i 71 137 novooboljelih, s dnevnim prosjekom većim od 60 000 novozaraženih u posljednja dva tjedna. Najmnogoljudnija zemlja Latinske Amerike od 212 milijuna ljudi, u pandemiji je izgubila više od 380 000 stanovnika.

Prema apsolutnim vrijednostima, samo je SAD prošao gore od Brazila, no uspoređujući i s američkom i s južnom hemisferom, njegova stopa smrtnosti na 100 000 stanovnika je najviša. Unatoč podacima, stručnjaci tvrde da se u Brazilu krivulja zaraze i smrtnih ishoda zapravo stabilizira.

Brazilski zavod za javno zdravstvo Fiocruz priopćio je u petak da je "u posljednja dva tjedna došlo do stabilizacije slučajeva i preminulih od posljedica koronavirusa, što nagovještava novu razinu prijenosa infekcije". U narednim tjednima, stopa smrtnosti trebala bi se kretati oko 3 000 dnevno, navodi se. U potpunosti je cijepljeno samo 5,8% brazilskog stanovništva. Ministarstvo zdravstva u rujnu planira dovršiti cijepljenje prioritetnih skupina koje broje 77 milijuna ljudi.


Indija: četvrti dan zaredom rekordni broj oboljelih i umrlih

8:10 - Četvrti dan zaredom Indija je u nedjelju zabilježila rekordni broj oboljelih od koronavirusa što povećava pritisak na bolnički sustav koji se urušava pod pritiskom broja oboljelih i nestašica kisika i lijekova, prenose svjetski mediji. Sa 349.691 novoboljelih u nedjelju u zemlji je evidentirano ukupno gotovo 17 milijuna oboljelih od početka pandemije, prenio je BBC.

Prepune bolnice danima grčevito pokušavaju nabaviti kisik i odbijaju nove bolesnike, a indijska vlada angažirala je vojne zračne snage u pokušaju da osigura dostavu bolnicama u najpogođenijim područjima. Stanje je posebno teško u glavnom gradu Delhiju gdje pacijenti umiru u bolnicama jer nema više kisika.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je stanje u Indiji "pogubni podsjetnik" na ono što koronavirus može uzrokovati. U protekla 24 sata u Indiji broj umrlih povećao se za 2767, dosad najviše u jednom danu. Početkom godine indijska je vlada mislila da je pobijedila virus.

Sredinom veljače broj novozaraženih smanjio se na 11.000 dnevno, počeo je izvoz cjepiva i u ožujku ministarstvo zdravstva objavilo je da je u završnici epidemije koronavirusa. No od tada izbio je novi val potaknut pojavom novih varijanti koronavirusa, kao i masovnim okupljanjima poput festivala Kumbh Mela koji je privukao milijune hodošasnike početkom travnja. Bolnice u Delhiju upozorile su da su na rubu jer su jedinice intenzivne njege prepune i nema više slobodnih kreveta.

"Gotovo je svaka bolnica na rubu. Bez kisika nema izlaza za mnoge pacijente", kazao je dr. Sumit Ray za BBC. "Za nekoliko minuta umiru. Gledate te pacijente, na respiratorima su s visokim koncentracijama kisika. Kad kisik stane većina njih umrijet će za nekoliko minuta".

U bolnicu Jaipur Golden Hospital do petka poslijepodne trebalo je stići 3,6 tona kisika, no tek je djelić stigao do ponoći. Virolozi upozoravaju da se treba učiniti mnogo više da se zaustavi širenje virusa.

Gagandeep Kang s Kršćanskog medicinskog koledža u gradu Velloreu na jugu Indije poručuje da se treba osigurati da se održavaju samo nužne aktivnosti. "Znate kakva su indijska vjenčanja. Treba ograničiti broj okupljenih, bez obzira na to radi li se o obiteljskim događajima ili političkim skupovima. Sve to treba prestati", kazala je za BBC.


U Njemačkoj potvrđeno 18.773 novih slučajeva koronavirusa

8:10 - U Njemačkoj je broj slučajeva koronavirusa porastao za 18.773, na ukupno 3.287.418, pokazali su u nedjelju podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Izvješteni broj žrtava porastao je za 120 na 81.564, pokazalo je istraživanje.

U Njemačkoj su u petak u ponoć stupile na snagu promjene zakona o zaštiti od zaraza koje omogućuju automatsko uvođenje strožih mjera u borbi protiv covida-19, među kojima je i zabrana kretanja između 22 i 5 sati, i to u gradovima i općinama sa sedmodnevnom incidencijom višom od 100 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika. Njemačka vlada je uoči stupanja na snagu promjena zakona apelirala na građane da se pridržavaju mjera, posebice onih koje se odnose na smanjenje kontakata u koje spada i zabrana kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati.

U mjere koje su po brzom postupku prihvatili donji i gornji dom parlamenta, Bundestag i Bundesrat, osim zabrane noćnog kretanja spadaju i mjere smanjenja kontakata koje omogućavaju susret jednog kućanstva sa samo još jednom osobom iz nekog drugog kućanstva. Maloprodaja, s izuzetkom trgovina za živežne namirnice i dnevne potrepštine, ljekarne i drogerije, smije primati samo kupce s negativnim testom na koronavirus i uz prethodni termin. Iznad sedmodnevne incidencije od 165 u potpunosti se prelazi na internetsku nastavu u školama.

Od 22 do 5 sati je zabranjeno kretanja s izuzetkom trčanja ili šetnje za pojedince što je dozvoljeno do ponoći. Od ponoći pa do 5 ujutro izlazak na ulice je dozvoljen samo osobama s vrlo jakim razlogom poput odlaska na posao ili liječniku. Prema njemačkom ministarstvu unutarnjih poslova, zabrana kretanja se odnosi i na putovanja, s izuzetkom poslovnih putovanja.


SAD planira dodatnu potporu Indiji zbog masovnog porasta slučajeva koronavirusa

8:10 - Sjedinjene Države duboko su zabrinute masovnim porastom slučajeva koronavirusa u Indiji i planiraju brzo rasporediti dodatnu potporu indijskoj vladi i zdravstvenim radnicima, izjavila je u subotu glasnogovornica Bijele kuće.

"U aktivnim smo razgovorima na visokim razinama i planiramo brzo rasporediti dodatnu potporu vladi Indije i indijskim zdravstvenim radnicima dok se bore protiv ove najnovije teške epidemije. Morat ćemo podijeliti više vrlo brzo", rekla je glasnogovornica Reutersu putem e-pošte. Daljnji detalji oko te potpore nisu bili dostupni odmah.

Indija je na vrhuncu intenzivnog drugog vala pandemije sa porastom broja slučajeva koronavirusa za 346.786, objavilo je u subotu indijsko Ministarstvo zdravstva. Ukupno je u toj zemlji registirano 16,6 milijuna slučajeva zaraze, uključujući i 189.544 smrtnih slučajeva. No, stručnjaci kažu da su brojke vjerojatno višestruko veće i da bi mogle rasti i dalje.

Dužnosnici obje zemlje angažirani su na različitim razinama kako bi osigurali "malu opskrbu ulaznim dijelovima i komponentama američkih tvrtki za proizvodnju cjepiva protiv covida-19 u Indiji", rekao je glasnogovornik indijskog veleposlanstva u Washingtonu za Reuters.

"Vjerujemo da je važno surađivati na identificiranju uskih grla u medicinskim opskrbnim lancima i potencijalnih rješenja za njihovo prevladavanje te zajedničkoj borbi protiv pandemije i ubrzanju napora na cijepljenju", dodao je.

Novih 346.786 slučajeva zaraze koronavirusom u Indiji novi je rekord u svijetu treći dan zaredom, dok bolnice u zemlji mole za opskrbu kisikom. Vlada je rasporedila vojne avione i vlakove kako bi dovezla kisik iz drugih dijelova zemlje do Delhija, a kriza se osjeća i u drugim dijelovima zemlje. Indija je u četvrtak premašila američki rekord od 297.430 dnevnih zaraza koronavirusom i sada je globalni epicentar pandemije.


Kostarika s najvećim dnevnim porastom zaraza od početka pandemije

8:10 - Kostarika je u subotu registrirala 1.830 novih infekcija covid-19, što je najveći dnevni porast od početka pandemije, a prostori za najkritičnije pacijente u javnim bolnicama su gotovo puni, izvijestile su zdravstvene vlasti. U toj je srednjoameričkoj zemlji s pet milijuna stanovnika do sada zabilježeno 238.760 slučajeva zaraze i 3.143 smrtnih slučajeva od covida-19.

"Proživljavamo najmračniji zdravstveni trenutak Kostarike u moderno doba", izjavio je ministar zdravstva Kostarike Daniel Salas u televizijskom obraćanju naciji.

Dodao je da je 125 kreveta na odjelima intenzivne njege dodijeljeno za teške slučajeve covid-19 popunjeno 94 posto te da bi se preostali prostor mogao popuniti idućih dana. Salas je rekao da automobili od 21 do 5 sati ujutro ne mogu biti na cesti, što je mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, ali i da vlasti ne bi nametale strože zaključavanje kako ne bi naštetile gospodarstvu, koje je ovisno o turizmu i snažno pogođeno pandemijom.

"Moramo uzeti u obzir da ljudi moraju raditi", rekao je Salas, napominjući kako su vladini resursi za isplatu financijske pomoći potrošeni prošle godine.


U Bagdadu najmanje 23 mrtvih u požaru u bolnici za pacijente s covidom

8:10 - Najmanje 23 osobe smrtno su stradale u subotu u požaru u bolnici u Bagdadu koja je bila opremljena za smještaj pacijenata s covidom-19, a više od 40 osoba je i ozlijeđeno, javili su medicinski izvori. Požar u bolnici Ibn Khatib na području mosta Diyala u iračkom glavnom gradu prouzročila je eksplozija spremnika s kisikom.

Medicinski izvori su rekli da su pacijenti koji nisu ozlijeđeni u eksploziji premještani iz bolnice, dok je Reutersov fotograf svjedočio da su mnoga kola hitne pomoći jurila prema bolnici, odvozeći one ozlijeđene u požaru. Šef iračke jedinice civilne obrane rekao je da je požar izbio na odjelu za plućnu intenzivnu njegu i da je 90 ljudi spašeno iz bolnice od 120, citirala ga je državna novinska agencija INA. General-bojnik Kadhim Bohan dodao je da je požar ugašen.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo