SLOBODA PUTOVANJA: / Njemačka putovnica 'najjača', američka je drastično pala, a evo kako na listi stoji Hrvatska

Image
Foto: Passport Index
27.6.2017.
9:12
Passport Index
VOYO logo

Najbolje putovnice su, prema Passport Indexu, njemačka i singapurska s kojima se može bez vize putovati u 159 država svijeta.

Naša putovnica, prema rezultatima istraživanja Passport Indexa, otvara vrata 143 države, a među onima za koje je viza ipak potrebna gotovo su sve afričke i bliskoistočne zemlje. Hrvatska je putovnica 'jača' od putovnica svih balkanskih zemalja, što i ne čudi s obzirom na to da su pri samom vrhu upravo mnoge putovnice zemalja članica Europske unije. Ipak Hrvatska je na ovoj ljestvici u odnosu na prošlu godinu, pala za jedno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolji od susjeda

Ispred nas su držaljani Slovenije koji bez vize mogu u 149 zemalja, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina pred kraj liste gdje se još nalaze i Rusija od koje je osim Srbije jača i Ukrajina.

Zanimljivo je kako se putovnica Sjedinjenih Američkih Država, koja je prije dvije godine bila 'najjača', sada ne nalazi niti među prvih deset.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvih deset mjesta nalaze se Južna Koreja koja je na četvrtome mjestu, treća je Švedska, a od petog do desetog mjesta redom se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španjolska i Norveška. Na samom dnu već godinama je Afganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.

Vrijednost putovnica određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Iako je hrvatska putovnica od svojih prvih izdanja devedesetih do danas dogurala do petnaestog mjesta koje dijeli s Rumunjskom, Bugarskom i Argentinom, i dalje je među najslabijima u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo