Incest se više neće kažnjavati?

Uvjet da se seks između brata i sestre, te oca i kćeri ili majke i sina ne bi kažnjavao jest da su obje strane punoljetne te da su se u intimni odnos upustile pri zdravoj pameti te slobodnom voljom

26.5.2010.
10:53
VOYO logo

Uvjet da se seks između brata i sestre, te oca i kćeri ili majke i sina ne bi kažnjavao jest da su obje strane punoljetne te da su se u intimni odnos upustile pri zdravoj pameti te slobodnom voljom, piše Večernji list.

"Otvoreno je pitanje je li sazrelo vrijeme da se punoljetne osobe liše kaznene odgovornosti za ovakvo ponašanje", kaže dr. Velinka Grozdanić s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica radne skupine dr. Ksenija Turković, koja vodi Katedru za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kaže da u smjeru napuštanja kažnjavanja incesta između odraslih osoba koje to same žele ide velik broj nacionalnih zakonodavstava te da o tome treba razmisliti i kod nas.

"Ako se brat i sestra koji su punoljetni svojevoljno upuste u seksualni odnos, gdje je tu žrtva koju bi trebalo štititi? Tad žrtve nema. Ugrožen je jedino javni moral, no treba li zbog toga ljude slati u zatvor?", pitanja su koja postavlja dr. Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Turković ističe kako u europskim zakonodavstvima postoje različita rješenja.

Navodi primjer Francuske, u kojoj rodoskvrnuće pri kojemu nema prisile nije kažnjivo još od doba Napoleona, dakle već 200 godina, dok je Njemačka nedavno pokušala sudskom praksom ovo pitanje učiniti nekažnjivim, no nije uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201005240736006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo