PETROV NAKON SASTANKA: / "Od ponedjeljka kreću razgovori Oreškovića s potencijalnim kandidatima"

Image
Foto: PIXSELL, Grgur Zucko
11.1.2016.
11:21
PIXSELL, Grgur Zucko
VOYO logo

"Od ponedjeljka kreću razgovori Oreškovića s potencijalnim kandidatima, a kada se usuglase dobit ćete imena", kazao je Petrov novinarima. Naveo je i da su na sastanku napravili kratki plan onoga što će se raditi idućih tjedan dana vezano uz programska načela koja će biti u reformskom sporazumu i načinu kako će predlagati kandidate za ministarska mjesta.

Dodao je i da su u nedjelju imali kraći sastanak s mandatarom Oreškovićem o kojem nisu izvijestili medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet ključnih točaka

Petrov je kazao i da Most danas definira listu prioriteta koju će ponuditi Domoljubnoj koaliciji te je naglasio i da u javnost neće izlaziti s potencijalnim kandidatima već samo s onim koji je usuglašen s Domoljubnom koalicijom i Oreškovićem. Pojasnio je kako pod listom prioriteta misli na ljude koji će biti ponuđeni na usuglašavanje Domoljubnoj koaliciji i Oreškoviću.

"Dogovorili smo se da će biti dvije osobe o kojima će se razgovarati te, ako slučajno te dvije osobe ne budu dovoljno usuglašene, može se kao kandidat Oreškoviću ponuditi i treća osoba", kazao je Petrov. Napomenuo je i kako je u fazi razgovora i pitanje koliko će biti potpredsjednika vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz programska načela, predsjednik Mosta istaknuo je kako im je bitno izabrati pet ključnih točaka na kojima će se raditi u iduće četiri godine i koja su izuzetno bitna po resorima. Također, bitno je odabrati i tri do četiri ključne točke za prvih pola godine rada vlade. "To ćemo usuglasiti s Domoljubnom koalicijom, a nakon toga s Oreškovićem", poručio je.

Petrov je rekao i da su na sastanku definirali način odabira kandidata najavivši kako će imena svojih kandidata Domoljubnoj koaliciji dostaviti u iduća dva do tri dana, a maksimalno do kraja tjedna. Naveo je i da bi reformski sporazum trebao biti potpisan krajem tjedna, odnosno pred početak formiranja vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Sanjin Strukić

Među prvima je u Sheraton stigao Božo Petrov, koji nije htio davati izjave za novinare prije sastanka.

Petrov je potvrdno odgovorio hoće li se za svako ime kandidata koji ide na razgovor s Oreškovićem morati usuglasiti s Domoljubnom koalicijom i obratno. Upitan tko piše program vlade odgovorio je kako se to radi na isti način na koji se biraju i mogući kandidati. "Isto kao što ćemo se s Oreškovićem dogovarati u vezi s kandidatima, jer ključnim smatramo da je on taj koji će odabrati osobe koje će najviše odgovarati njegovu timu. Isto tako, bitnim smatramo i da on donese svoje zaključke vezano uz program vlade", rekao je.

Pojasnio je da će mu smjernice po tom pitanju ponuditi Domoljubna koalicija i Most, a ključnu riječ će na kraju imati Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko: Mostu šest ministarstava

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je ponovio da će Most dobiti šest ministarstava, a ostatak će se raspodijeliti između HDZ-ove Domoljubne koalicije.

Istaknuo je i kako su fleksibilni po pitanju raspodjele ministarstva jer se može pojaviti neki bolji kandidat za ministarstvo koje pripada Mostu ili obratno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je kako HDZ i Domoljubna koalicija imaju spremna imena za ministarska mjesta, ali za sada ne žele izaći u javnost s njima. Izrazio je uvjerenje kako će se do iduće sjednice Hrvatskog sabora znati sva imena i da će sve biti u redu.

Image
KARAMARKOV POPIS: /

Ovo su HDZ-ovi kandidati za ministre

Image
KARAMARKOV POPIS: /

Ovo su HDZ-ovi kandidati za ministre

HDZ se hvali stručnjacima

Danas se sastalo i Predsjedništvo HDZ na kojem su trebali dogovoriti tko će preuzeti koje ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko objasnio je da će mandataru zajedno s Mostom predlagati konkretne osobe za pojedine resore.

"HDZ je dobio prijedloge imena stručnih ljudi iz svojih organizacija i odbora i na Predsjedništvu ćemo ih razmatrati", kazao je Karamarko novinarima prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a. Za svaki resor u pregovore idu s dva do tri kandidata za ministarska mjesta, a na kraju će mandataru Tihomiru Oreškoviću biti predočeni najbolji kandidati, te će on moći izabrati one koji mu najviše odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je rekao kako među prijedlozima za ministre ima i kandidata koji nisu članovi HDZ-a.

Karamarko: Mostu ide MUP, ali...

Karamarko je poručio kako su HDZ i Most više-manje dogovorili tko će imati koja ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most će imati šest ministarstva i još ćemo definirati koja su to. Dogovorili smo i jednu fleksibilniju varijantu - ako će HDZ za ministarstvo koje je predviđeno Mostu imati boljeg kandidata, možemo i na taj način razgovarati", pojasnio je. Ustvrdio je da će HDZ i Most biti "isprepleteni kvalitetnim ljudima".

Karamarko je izjavio kako misli da će Most dobiti Ministarstvo unutarnjih poslova, ali će još vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NA KARAMARKOV ZAHTJEV: Most i HDZ danas se sastaju nasamo

ČELNIK HDZ-ove KOALICIJE PRIZNAO: “Od smanjenja plaća ministrima neće biti ništa”

PREMIJER SE MANDATARU OBRATIO NA ENGLESKOM: Otkriveno o čemu su pričali Milanović i Orešković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo