IME JEDNOG OD NAJBOGATIJIH HRVATA SPOMINJE SE U GLOBALNOJ AFERI: / Hrvatski kralj kroma i sam je priznao da ne zna koliko ima novaca

Image
Foto: Tino Juric/Vecernji list

Jedan od najbogatijih Hrvata, poduzetnik Danko Končar spominje se u aferi Rajski papiri koja je razotkrila porezne oaze brojnih svjetskih bogataša, pa i državnih čelnika.

6.11.2017.
20:09
Tino Juric/Vecernji list
VOYO logo

Globalna istraga njemačkih novina Süddeutsche Zeitung, BBC-ja i Guardiana objavljena danas pokazuje kako su neke od najvećih svjetskih tvrtki, čelnici nekih država te istaknute osobe iz svijeta politike, sporta i zabave svoja bogatstva pohranili u tajnim poreznim oazama. U aferu su upleteni brojni bogataši, pa se tako spominju i britanska kraljica Elizabeta, ministar trgovine američkog predsjednika Donalda Trumpa, financijaš kanadskog premijera Justina Trudeaua, pjevač Bono Vox, velike svjetske tvrtke poput Applea, Facebooka, Twittera, te mnogi drugi.

OTKRIVENO TAJNO POREZNO UTOČIŠTE: Najprofitabilnija svjetska kompanija utajila je silne milijarde dolara poreza!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZBILA NOVA GLOBALNA FINANCIJSKA AFERA! Otkrivene tajne porezne oaze političara i bogataša, upletena i kraljica Elizabeta II.

ULAGAČI KRALJICE ELIZABETE II. SE OGLASILI O AFERI PARADISE PAPERS: ‘Sva su naša ulaganja u potpunosti provjerena i legitimna’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredi u Južnoafričkoj republici, na Malti i u Finskoj

Zbog te je afere pod istragom finskih novinara bio i poduzetnik Danko Končar. Naime, u Finskoj su smještene rudarske tvrtke Afarak i Kermas putem kojih Končar obavlja svoje poslove, a koje imaju većinske udjele u rudnicima kroma i cinka u Južnoj Africi. Urede tako imaju u Južnoafričkoj republici, na Malti i u Finskoj.

Končara se sumnjiči za kršenje burzovnog poslovanja, pa su vlasnički udjeli Končara u kompaniji Afarak pod istragom finskih vlasti jer Končara sumnjiče za zlouporabu insajderskih informacija iz tvrtke. On je sve optužbe do sada poricao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finski portal Yle.fi piše da je Končar koristio niz kompanija koje služe kao utočište za izbjegavanje plaćanja poreza ili njegovo neplaćanje, a slučaj borbe između manjinskih dioničara i Končara oko cijene dionica tvrtke Afarak mogao bi utjecati na ugled helsinške burze jer se radi o kompaniji čijim se dionicama trguje na burzi u Helsinkiju. Tvrtka ima gotovo 7 tisuća finskih dioničara.

Danko Končar tvrdi da sam u vlasništvu ima 27 posto dionica te tvrtke, no Rajski su papiri otkrili da se radi o vlasničkom udjelu i do 70 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finski su istražitelji od tijela za financijski nadzor zatražili istragu kako bi se doznalo je li Končarevo vlasništvo u Arafaku u nekom trenutku bilo veće od onoga što je on prijavio.

Radi se o osobi koja u vlasništvu nekretnine u vrijednosti stotina milijuna eura, a ima i dionice u rudarskim kompanijama, turističkim resortima i tvrtkama za proizvodnju obnovljivih izvora energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finski istražitelji isto tako raspolažu e-mailovima i bankovnim izjavama u kojima se otkriva opskurno trgovanje dionicama Afaraka. Prema tim dokumentima, Končar je dao milijune obveznica svojoj najbližoj obitelji, kako bi kupovali dionice Afaraka. Vlasnička struktura Afaraka skrivena je djelomično od javnosti, jer do 60 posto vlasnika identitet skriva iza registara.

Vlasnik tvrtki na Kajmanskom otočju

Rajski su papiri otkrili da je on vlasnik desetak tvrtki na Kajmanskom otočju, Britanskim Djevičanskim Otocima, Malti i na Bermudima, a kao vlasnici tih tvrtki navedeni su njegovi članovi obitelji. Oni su takozvani vojnici kojima treba davati savjete o rukovodstvu, a sam Končar je često potpisivao sporazume u ime tih kompanija kojima su vlasnici članovi njegove obitelji. Finski mediji tvrde i da postoji akvizicija nekretnina u Londonu vrijedna 20 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navedene dokumente, novinari koji su provodili istraživanje došli su i do internih e-mailova i bankovnih izvadaka Afaraka, u kojima se vide sumnjive transakcije Afarakovih dionica. Navodno se u njima vidi kako je Končar bliskoj rodbini omogućio da kupe dionice Afaraka.

Javnosti je poznat kao multimilijarder koji je 2009. godine htio uložiti u hrvatska brodogradilišta. 2013. je godine i postao vlasnik Brodotrogira. U jednom je intervjuu priznao da ni sam ne zna koliko novaca ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Danko Končar: Ne znam koliko novca imam

Image

Danko Končar: Ne znam koliko novca imam

Zbog rudnika u Rusiji i Južnoafričkoj republici dobio je nadimak 'kralj kroma'.

Zanimljivo je i da je za vrijeme Jugoslavije, 1977. godine, osuđen na 12 godina strogog zatvora zbog pljačke društvene imovine i gospodarskog kriminala u tvrtki Jugoturbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo se ime spominjalo i tijekom afere Panama papers.

Image
7 STVARI KOJE MORATE ZNATI O NOVOJ GLOBALNOJ FINANCIJSKOJ AFERI: /

Kako su bogataši i političari slali novac u porezne oaze

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo