Imat ćemo samo pet izbornih jedinica!

17.5.2012.
6:53
VOYO logo

Hrvatska bi do idućih parlamentarnih izbora trebala biti podijeljena na pet velikih izbornih jedinica, koje bi istodobno pratile i sadašnje granice županija, odnosno granice nadležnosti upravnih sudova s nekoliko manjih izmjena. Prema tom prijedlogu, koji je HDZ-ova bivša Vlada ostavila na razmatranje sadašnjoj koalicijskoj Vladi, Grad Zagreb i Zagrebačka županija bili bi jedna zasebna jedinica, a ne kao što je sada slučaj da je Zagreb rascjepkan u četiri jedinice.

Cijela Dalmacija jedna izborna jedinica

U drugoj izbornoj jedinici, onoj u središnjoj Hrvatskoj, bilo bi sedam županija: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska i Karlovačka. Pet slavonskih županija, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska, tvorile bi treću izbornu jedinicu, dok bi Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija bile u četvrtoj izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela Dalmacija, odnosno Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija bile bi u petoj izbornoj jedinici. Tu su još i dvije posebne jedinice za dijasporu i manjine, u kojima neće biti promjena, piše Jutarnji list.

Iako u Vladi o tom prijedlogu još ne žele govoriti, jer je do idućih redovitih parlamentarnih izbora preostalo više od tri i pol godine, neki stručnjaci najavljuju da je upravo takva podjela izbornih jedinica najizvjesnija, s time da se još razmišlja o tome treba li Grad Zagreb spojiti sa Zagrebačkom županijom ili bi trebao ostati zasebna jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez promjena rezultata

Kad je riječ o mandatima, prema toj novoj podjeli, ukupni se broj ne bi mijenjao i trebao bi ostati 140 saborskih zastupnika, bez dijaspore i manjinskih lista, no svaka izborna jedinica više ne bi imala jednak broj zastupnika, odnosno 14. Tim bi se prekrajanjem u jedinicama moglo birati između 20 i 35 zastupnika, ovisno o veličini određene jedinice. U Vladi su rekli da eventualne promjene izbornih jedinica neće mnogo utjecati na rezultat izbora te da je to više psihološka stvar, ali bi se time otklonile brojne nelogičnosti u izbornom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo