Podaci se brišu, pa se može dogoditi da osuđeni pedofil radi s djecom

U šest mjeseci broj osoba u Registru počinitelja seksualnih delikata na štetu djece udvostručio se, te se trenutačno u njemu nalaze imena čak 1.

10.2.2014.
11:39
VOYO logo

Registar počinitelja seksualnih delikata na štetu djece je uveden 1. siječnja 2013. godine, i to po uzoru na europsku praksu po kojoj registar nije dostupan široj javnosti, već samo službenim osobama. U njemu se nalaze imena osoba koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta i ostalih kaznenih djela, piše Glas Slavonije.

Kako je objasnio Abramov, Ministarstvo pravosuđa u slučaju da se osoba želi zaposliti u ustanovi koja radi s djecom, na osnovu registra izdaje posebno uvjerenje u skladu s posebnim propisima, kao što je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno, kad se radi o zasnivanju radnog odnosa, odnosno povjeri posla čije obavljanje podrazumijeva redovite kontakte s djecom, poslodavac može zatražiti izdavanje posebnog uvjerenja. No ni to nije moguće bez suglasnosti osobe za koju se podaci traže. Kad je u pitanju rehabilitacija, njezin rok ne počinje teći od dana presude, već nakon izdržane kazne, a protekom tog roka osoba se tretira kao da nikada nije kažnjavana. Iz toga proizlazi da osoba koja kandidira za posao s djecom, a ta ustanova zatraži provjeru, neće biti prepreke zaposlenju jer spomenuta osoba više neće biti u registru. Podaci iz kaznene evidencije brišu se na temelju rješenja o rehabilitaciji tijela nadležnog za vođenje kaznene evidencije, kao i pravomoćne sudske odluke o rehabilitaciji. Odluči li tijelo amnestirati ili pomilovati osobu kojoj se daje prijevremena rehabilitaciji, podaci će također biti obrisani", objasnio je Abramov. http://www.glas-slavonije.hr/225451/1/Podaci-se-brisu-pa-pedofili-mogu-cak-i-raditi-s-djecom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo