povećanje cijena / Imamo podatke: Plaćamo li alkohol i cigarete u Hrvatskoj više u odnosu na ostatak Europe?

Ministar zdravstva ponovno je danas najavio da će osobno inzistirati da se povećaju cijene cigareta i alkohola

1.10.2018.
22:41
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić već je ranije govorio da trebaju poskupjeti 100 %, ali tada se protiv takve mjere izjasnio ministar financija. Istražili smo kolike su cijene alkohola i cigareta u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe. I može se reći da je barem što se tiče poskupljenja cigareta, ministar Kujundžić u pravu - ima prostora za rast cijena. 

Podaci Eurostata, naime, pokazuju da je cijena cigareta u Hrvatskoj na 57 % europskog prosjeka, jeftinije kutiju cigareta u Uniji plaćaju samo Bugari. Slične cijene kao Hrvati plaćaju još Poljaci, Litvanci i Mađari. Najskuplje su cigarete u Norveškoj, Islandu i Irskoj, gdje koštaju dvostruko više od euro prosjeka - 12  eura ili nešto manje od 100 kuna za kutiju cigareta.

Kad je u pitanju alkohol, tu više nismo tako jeftini. Hrvatska ima cijene kao i ostatak Unije. Točnije, mi smo na 99 % europskog prosjeka. Ali još je zanimljvije da je alkohol jeftiniji i u Francuskoj i u Njemačkoj i u Španjolskoj. Najskuplji je dakako na Islandu i u Norveškoj. Više od dva puta skuplje od europskog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo