'IMALI SMO PROBLEMA S BANDIĆEM': / Zagreb nakon teških pregovora pristao javnosti dati na uvid podatke oko katastra

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunic
6.9.2016.
17:44
PIXSELL, Marko Lukunic
VOYO logo

"Imali smo problema s Gradom Zagrebom budući da njegov katastar nije pod Državnom geodetskom upravom, nego je samostalna institucija kojom upravlja Zagreb. Nakon dugotrajnih i teških pregovora s gradonačelnikom Bandićem i vodstvom katastra Grada Zagreba, ipak smo postigli dogovor da će i oni će ući u ZIS i početi funkcionirati u njemu od 15. rujna ove godine", rekao je Kuščevič na predstavljanju ZIS-a u područnom uredu u Splitu.

ZIS - zajednički sustav zemljišnih knjiga i katastra, kako je rekao Kuščević, potpuno je uspostavljen. Istaknuo je kako uspostavu ZIS-a u Hrvatskoj financira Svjetska banka radi boljega i učinkovitijega sustava e-nekretnina s planom da se do 2018. osnuje i državna uprava za nekretnine. Podsjetio je kako je osnutak državne uprave za nekretnine jedna od 60 reformskih mjera koje je Vlada prihvatila prije tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"ZIS-om ćemo dobiti bazu netočnih podataka o nekoj nekretnini i nećemo riješiti problem, ali spajanjem u jednu državnu instituciju (državni ured za nekretnine) bit će rješavane teškoće u vezi s uknjižbom, brisanjem bivših vlasnika i posjednika, ispravak površine i svih podataka koji će biti sadržani u toj bazi", objasnio je Kuščević.

Svi deatlji o objektu ili površini: vlasnik, investitor, dozvole, inspekcije...

Po njegovu mišljenju, riječ je o velikom projektu u sklopu kojeg će na internetskoj stranici vlasnik zemljišta, investitor, inspektor i sve druge zainteresirane strane imati cjelovit uvid u određenu nekretninu. "Jednim klikom na kompjutoru moći ćemo vidjeti je li neka nekretnina građevina, postoji li urbanistički plan za nju, vodi li se inspekcijski postupak u vezi s njom i je li za nju izdana građevinska dozvola", rekao je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako će usposatava ZIS-a, a poslije i državnog ureda za nekretnine, olakšati postupke jer će investitori moći brže doći do potrebitih informacija o nekoj nekretnini. Dodao je kako je to posebice važno za Dalmaciju i naše otoke, gdje se zbog razvoja turizma očekuju i veće investicije. "Nakon uspostave kvalitetnijega e-sustava, mape o zemljištima i nekretninama koje su nastale još za vrijeme Austro-Ugarske spremit ćemo u muzeje", poručio je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo