prednosti i mane / Ima onih koji su žestoko protiv, ali ima i onih koji su za: evo što se sve može naučiti u mjesec dana obuke u hrvatskoj vojsci

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Plan je da se temeljna vojna obuka uvede od 2019. i postavlja se pitanje što se može u tih 20 do 30 dana naučiti. A može poprilično

2.2.2017.
9:41
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Od trenutka kada su vladajući pustili informaciju da su za uvođenje vojnog obveznog roka, kao i o svemu u Hrvatskoj, traje dosta bučna rasprava. Jedni su za, drugi protiv. 

U anketi na našem portalu većina je ipak protiv uvođenjavojnog roka. Njih 66 posto, naspram 34 posto koji smatraju da je uvođenje obveznog vojnog roka dobra stvar,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj povratak, posebno u prvoj godini kada treba obnoviti infrastrukturu, stoji puno, no obvezni rok, u trajanju od tek 3 do 4 tjedna, kako ga zamišljaju u MORH-u, financijski je izvediv zadatak, jer, prema nekim procjenama, troškovi će iznositi do 100 milijuna kuna godišnje, izgledno i manje, što ne predstavlja jako opterećenje za vojni proračun.

Za usporedbu, toliko MORH godišnje stoje troškovi protupožarne sezone. Plan je da se temeljna vojna obuka uvede od 2019. i postavlja se pitanje što se može u tih 20 do 30 dana naučiti. A može poprilično, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnje dizanje zastave i himna

Rano ustajanje, postrojavanje i prvi put za mnoge suočavanje s državotvornim ritualom kada se državi, zastavi himnom odaje počast bit će možda novost, ali korist zajedništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnja tjelovježba

Nekoliko tjedana disciplinirane jutarnje tjelovježbe, a to je jedna od osnovnih obveza vojnika, sasvim je dovoljno da se kod mladih ljudi postigne dovoljna kondicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tečaj prve pomoći

Stjecanje znanja iz pružanja osnovne, prve pomoći također je jedno od znanja koje se prije stjecalo tijekom osnovnog školovanja. U vojnoj obuci stječe se još temeljitije znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upoznavanje i rukovanje oružjem

Nekoliko je tjedana dovoljno da se steknu znanja o osnovnom pješadijskom naoružanju i nauči rukovanje jurišnim puškama i održavanje     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbe gađanja

Kada se nauči rukovati oružjem, novaci odlaze na vježbe gađanja, što je u vojničkom smislu i vrhunac njihove obuke. Sada u RH pravo na učenje uporabe oružja i vježbu ima mali dio građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snalaženje na terenu, čitanje karata

Odlazak na teren i stjecanje znanja iz orijentacije u različitim prirodnim prostorima još je jedno od znanja koje se može savladati u nekoliko tjedana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svladavanje prepreka, vježbe na poligonu

Vježbanje na vojnim poligonima za mnoge mlade bit će prvi doticaj s ‘adrenalinskim’ vojničkim vještinama. Kao i s ukopavanjem u rov, primjerice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upoznavanje s ostalim naoružanjem

Osim s puškom, novaci će se upoznati i s ostalim naoružanjem, no pretežno sa školskim primjercima i manevarskom municijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civilno služenje u sanitetu, ustanovama

Novaci imaju pravo na prigovor savjesti, no onda će dvostruki vojni rok služiti u bolnicama, staračkim domovima, pomagati hendikepiranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo