SAZVAN SASTANAK / Ima li zajedništvo oko nacionalnih interesa ikakve šanse kod predsjednika i premijera? Plenković na potezu

Banski dvori kažu da se o BiH moglo i ranije

5.5.2022.
18:36
VOYO logo

Premijer i predsjednik korak su bliže zajedničkom sastanku nakon što je Zoran Milanović zbog raspisivanja izbora u BiH bez riješenog pitanja izbora hrvatskih predstavnika zatražio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Plenković koji je sjednicu tražio prije više od dva mjeseca zbog Ukrajine ne odgovara datumom sastanka, a Banski dvori kažu o BiH se moglo i ranije. I oporbi je sukoba dosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer iz Varšave o problemu BiH Hrvata s EU partnerima, ali bez izravnog odgovora Milanoviću. "Ponovio sam stav da nije dobro da su rapsisani izbori bez izbornog zakona kako bi Hrvati bili jednakopravni. I našim sugovornicima je jasno da odluka nije korisna. Nastavit ćemo tako kao što radimo godinama. Ne radimo to od jučer", rekao je premijer koji navodi kako će o tome razgovarati i s Charlesom Michelom i Ursulom von der Leyen.

Baš po šefici Komisije koja stiže u Sarajevo i Mostar opleo je predsjednik. "To je Plenković isposlovao. To je valjda pogrebna zabava, žena valjda dolazi donijeti cvijeće na grob", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSJET ISTRI /

Milanović: 'Djelujem kao ucviljena šiparica, ali tretiraju nas kao zemlju trećeg reda zbog HDZ-a'

Image
POSJET ISTRI /

Milanović: 'Djelujem kao ucviljena šiparica, ali tretiraju nas kao zemlju trećeg reda zbog HDZ-a'

Da je stvaranje trećeg entiteta sasvim realno, upozorava Milanović koji se jučer sastao sa šefom HDZ-a BIH nakon što je Čović o takvom scenariju govorio za RTL.

"Tražimo rješenje za sebe od klasične majorijzacije, kako će to konačno izgledati institucionalno i teritorijano HNS će na tome raditi, ali taj koncept današnjim danom otpočinje", govorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tko to ne vidi, od Milanovića zaslužuje porciju, od međunardone zajednice preko Komšića koji predstavlja Hrvate glasovima Bošnjaka, do Izetbegovića koji je pod utjecajem Ankare. Ne i Milorad Dodik koji je saveznik, kaže.

S druge strane i oporbi je dosta. Iako skloniji Milanoviću, kažu kako dvojica najodgovornijih političara moraju postići dogovor. Arsen Bauk ističe: "Bilo bi dobro da se taj sastanak održi i da nakon tog sastanka Hrvatska ima jedinstvenu vanjsku politiku". Ivan Penava dodaje: "To nije dužnost, svakog od dva brda sjesti i dogovoriti kakvo god imali mišljenje jedan o drugome"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A hoće li dogovora, a samim time i jače hrvatske pozicije u zaštiti interesa Hrvata i biti trebali bismo doznati unutar tjedan dana. Na potezu je premijer.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo