'Ima li svaki mladi vozač pravo jednom ubiti?'

21.12.2009.
15:16
VOYO logo

Dvadesetdevetogodišnja Jasmina Čelica poginula je u Zagrebu 16. lipnja 2007. godine, kada je na nju svojim Grand Cherokeejem naletio 25-godišnji Marko Leko, inače sin imućnog ličkog poduzetnika Josipa Leke.

Na suđenju, koje je počelo godinu i pol dana nakon nesreće, Marko Leko je priznao krivnju, pokajao se i počeo se preispitivati. No, u svojoj je obrani pokušao dokazati da ima poremećaj raspoznavanja boja s medicinskom dokumentacijom koja je izdana 16 mjeseci nakon nesreće, ali sud je to odbio. Utvrđeno je da je Leko sigurno mogao vidjeti pješakinju, ali da je "lakomisleno smatrajući da do štetnih posljedica neće doći" nastavio vožnju. Nije bio pod utjecajem alkohola, a test na opojne droge nije proveden jer, kako stoji u objašnjenju policije, "takva testiranja nisu uobičajena", piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Općinski sud Leku je proglasio krivim i odredio mu godinu dana zatvora te mu je na tri godine oduzeo vozačku dozvolu. Nakon žalbi obiju strana, Županijski sud je preinačio kaznu u uvjetnu, smatrajući da će se "i prijetnjom zatvora odgojno djelovati na okrivljenika i spriječiti ga da ubuduće čini bilo koja kaznena djela". Kao olakotnu okolnost u obzir je uzeto priznanje krivnje i žaljenje, primjereno držanje na sudu, mladost optuženog i činjenica da nikad nije osuđivan.

Apsurdno, istodobno je prihvaćen stav Državnog odvjetništva da je Leko u samo godinu dana pet puta prekršajno kažnjavan zbog prometa, pa sud zaključuje "da je okrivljenik sklon kršenju prometnih propisa" i izriče mu zabranu upravljanja automobilom tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac nesretne djevojke Nebojša Čelica za Jutarnji je rekao kako smatra da država nije zaštitila dostojanstvo njegove kćeri, te da "duboko sumnja da iza svega stoji korupcija".

"Znači li to da svaki mladi vozač ima pravo nekoga jednom ubiti? Ovakva odluka šalje poruku: Ako ti netko smeta, samo ga pokupiš autom i nikome ništa", kaže Nebojša Čelica uspoređujući ovaj slučaj sa slučajem iz Amerike: 25-godišnji muškarac pregazio je patku koja je s 12 pačića prelazila cestu. Namjerno je ubrzao, očevici su ga prijavili i kažnjen je – godinu dana uvjetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nesreće obitelj Čelica je osnovala Udrugu obitelji osoba stradalih u prometu. Pokrenuli su peticiju za pooštravanje kazni vozačima koji teškim kršenjem prometnih propisa izazivaju nesreće s tragičnim posljedicama i skupili 22.000 potpisa. Također, dobili su i besplatni telefon 0800-44 4449, na kojem pružaju pravnu i psihološku pomoć. Udruga ustrajava na izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojima više ne bi bilo moguće da za prometne nesreće sa smrtnom posljedicom krivci dobivaju samo uvjetne kazne.

Markov otac Josip Leko ima snažne političke veze: njegove ribnjake posjećivao je i Milan Bandić, a predsjednik Stjepan Mesić lani je doveo cijeli diplomatski zbor u posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednika Mesića poznajem još otkad je radio u arhitektonskom birou. Obojica smo Slavonci. No, nikad mu nisam spomenuo ništa o nesreći. Ni od njega, ni od bilo koga drugog nisam tražio pomoć. Nisam imao nikakvog kontakta ni sa sudom, ne znam tko je o tome odlučivao. Sin je rekao da će to sam riješiti. Nema politika veze s tim", tvrdi Josip Leko.

Josip Leko kaže i kako su mu pravnici rekli da je uvjetna kazna u ovom slučaju uobičajena, ako nije bilo alkohola i prekoračenja brzine. "Bilo kakva da je kazna, ona ima efekt. Za mog sina je strahovita sama činjenica da se dogodila nesreća. No, to nikoga ne zanima. Čini se da treba suditi meni, i to samo zato što nešto imam", rekao je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo