Ikein centar od 2 milijarde kn zapeo na Ustavnom sudu

14.7.2010.
23:30
VOYO logo

Naime, baš kad je na pomolu dogovor s HAC-om o premještanju naplatnih kućica kod čvora Ivanja Reka i gradnje novog čvora s pristupnim cestama do Ikee, Ustavni je sud suspendirao članak 25. koji se tiče kriterija i cijene prenamjene poljoprivrednog zemljišta. To znači da Ikea, nakon što je općina Rugvica izmijenila prostorni plan, još uvijek ne može platiti niti zna koliko će je u trenutku gradnje stajati prenamjena oko 28 hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, piše Večernji list.

arti-201006010856006Pravnici bliski Ustavnom sudu tumače kako suspenziji niza članaka novoga Zakona ne bi smjela utjecati ni na koji postupak. Jedino što je obustavljena mogućnost da država daje privatna zemljišta koja se ne obrađuju u zakup te zaustavljen rad Agencije koja je taj posao počela obavljati 1. srpnja. Prema rješenju Ustavnog suda, radi izbjegavanja pravne neizvjesnosti, Ustavni sud je tako, tvrde, odredio da se privatnim poljoprivrednim zemljištem može raspolagati prema općim propisima koji reguliraju raspolaganje nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Igor Štefanac, PR menadžer Ikee Hrvatska, pita po kojem se pravnom temelju sada izračunava naknada za prenamjenu zemljišta s obzirom na to da je Ustavni sud u svom rješenju jasno kazao kako se privremeno obustavlja izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje poduzimaju Agencija za poljoprivredno zemljište i druga nadležna tijela na temelju spornih članaka Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a među kojima je i članak 25.

Iz Ustavnog suda, kako piše Poslovni dnevnik, tvrde kako Ikea prenamjenu može riješiti preko nadležnog ureda u Zagrebačkoj županiji koji će joj izračunati visinu naknade. No, u Ikei, koja je angažirala i vlastite pravne savjetnike, pitaju se kako i na koji način ako je suspendiran članak 25. i privremeno obustavljeno izvršenje pojedinačnih radnji i akata i drugih nadležnih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Koliko je nama poznato, ni jedan drugi pravni akt, osim članka 25. spornog zakona, to u RH trenutačno ne regulira'', odgovara Štefanac.

Dok traju zavrzlame s prenamjenom zemljišta, pregovori s HAC-om sve su bliži zajedničkom dogovoru o prometnom rješenju, kaže Štefanac. Ikea je navodno pristala na podmirenje većine troškova za novo prometno rješenje, tako da je finalizacija ugovora samo pitanje dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U pogledu daljnje procedure, prije podnošenja zahtjeva za lokacijsku dozvolu te da bi se ona odobrila, sukladno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, mora se započeti barem sa zemljanim radovima na pristupnim cestama. Trenutačno se pripremamo za pribavljanje potrebnih dozvola za pristupne ceste, premještanje sustava kanala za odvodnju, a Ministarstvu zaštite okoliša predali smo i Studiju utjecaja na okoliš i čekamo njezinu ocjenu'', poručio je Štefanac za Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201006010728006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo