POLA MILIJUNA RADNIKA OSTAJE BEZ VLADINA MINIMALCA: / Potporu će dobiti samo neki sektori, Vlada dobila još jednu ideju; 'To je diskriminacija'

Image
Foto: Pixsell

Za lipanj na Vladin minimalac mogu računati samo oni iz turističkog, ugostiteljskog, prijevozničkog sektora te oni iz organizacije događaja

27.5.2020.
19:52
Pixsell
VOYO logo

Radnici koji su protekla tri mjeseca zbog pandemije koronavirusa koja je pogodila gospodarstvo primali državni minimalac u iznosu od 4000 kuna, to više neće dobiti. Naime, od gotovo 600.000 radnika, pola milijuna njih će izgubiti Vladinu potporu. Kako javlja RTL, za lipanj na taj novac mogu računati samo oni iz turističkog, ugostiteljskog, prijevozničkog sektora te oni iz organizacije događaja.

Oni će morati dokazati da im je promet pao za 50 posto. Premijer Andrej Plenković kasnio je 70 minuta na otvaranje novog vojnog objekta i to zbog oduženog sastanka Vladina kabineta. Poručio je da je dogovoren iznos sredstava za Hrvatsku po Europskom planu oporavka. Budući da se državna blagajna sporo puni, pomoć Bruxellesa je svakako dobrodošla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sada uzimamo statistike i ako sada promatramo podatke, procjenjujemo da će se raditi od 80 do 100 tisuća zaposlenih koje ćemo obuhvatiti ovom mjerom", kazao je ministar rada Josip Aladrović.

Image
DRŽAVA ODLUČILA 'PRESJEĆI': /

Od lipnja neće svi poduzetnici dobiti pomoć, Vlada će pomoći samo jednoj skupini

Image
DRŽAVA ODLUČILA 'PRESJEĆI': /

Od lipnja neće svi poduzetnici dobiti pomoć, Vlada će pomoći samo jednoj skupini

'Odabir sektora koji će Vlada pomagati je diskriminatoran'

Ono što ide pod djelatnost organiziranog smještaja i ugostiteljstva unatoč mjerama otvaranja terasa i ovoga svega što je sad već na snazi, već dva tjedna je i dalje na indeksu 40 u odnosu na prethodnu godinu", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladino pomaganje najpogođenijima iz udruge Glas poduzetnika pozdravljaju, no odabir sektora nazivaju diskriminatornim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To treba biti za sve kojima je pad 50 posto ili više. Danas od Vlade čujemo da je to samo za određene djelatnosti - dobro, ali treba i za ostale", govori za RTL Maruša Stamać, glasnogovornica Udruge.

Vlada: 'Novca nema za sve'

Unatoč tome što poduzetnici misle, Vlada poručuje da novca nema za sve. Aladrović kaže da, onako horizontalne mjere koje su bile ranije, više si iz konteksta javnih financija ne možemo priuštiti te poručuje da je sada vrijeme da se ciljano pomaže onima kojima je to nužno. Ipak, tu je tračak nade za ostale sektore pogođene koronavirusom, a riječ je o ideji da se skrati radni tjedan. Dakle, poslodavac bi radniku plaćao odrađeno radno vrijeme dana, a država bi radniku refundirala ono što ne bi radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

"Ono što je prednost takve mjere jest da ona ciljano puno bolje radi razliku između onih kojima je pomoć stvarno potrebna i onih kojima nije potrebna", istaknuo je ministar rada Aladrović.

Još nije poznato koliko će paket mjera koštati, međutim, premijer Plenković poručuje da će se za najugroženije pronaći novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo