žele zaustaviti Meteor grupu / Iako su neki već bili skloni svirati kraj, nastavlja se borba za Badel: Slovaci se vraćaju u igru

Slovaci su osnovali konzorcij s kompanijom hrvatskog kralja šećera koja je također vlasnik i Dalmacijavina

21.11.2016.
19:02
VOYO logo

Slovački lider u proizvodnji alkoholnih pića i hrvatski kralj šećera zajedničkim snagama žele zaustaviti Meteor grupu za koju se još prošli tjedan smatralo da je korak od preuzimanja Badela

"Ovim korakom stvorili smo jedinu kariku koja je, očito, nedostajala u našoj ponudi. Uz naš kapital, znanja i iskustva, bogat portfelj i prisutnost na mnogobrojnim tržištima, od danas imamo i hrvatskog partnera", izjavio je Dušan Haruštiak, predsjednik uprave St Nicolausa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije partnerske tvrtke, ističu jednu od najvažnijih stavki - visinu prihoda. Šećerana Viro više od milijardu i pol kuna, a slovački St Nikolaus više od 7 i pol milijardi kuna pa im novac za Badel, kažu, nije problem i zato smatraju da se njihova ponuda neće moći odbiti.   

"Ne postoje formalno-pravni razlozi zbog kojih Uprava Badela 1862 ne bi mogla u ovom trenutku prihvatiti ponudu koja će biti bolja od bilo koje postojeće, ako je to bolje za društvo, njegove vjerovnike i dioničare", poručuje Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira tvornice šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova ponuda za Badel je otkup svih potraživanja plus ulaganje 200 milijuna kuna u dokapitalizaciju. Jednak iznos nudi i Meteor, no Meteorov godišnji promet je oko 50 milijuna kuna, a žele spasiti posrnulu tvrtku s godišnjim prometom od oko 700 milijuna kuna. Meteorova dobit je samo jedan milijun pa se mnogi pitaju odakle će priskrbiti obećanih 200. No, oni se pozivaju na kontrolu dvije trećine potraživanja, te danas poručuju da ponude lošije od svoje - neće komentirati. Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji je i zatražio novi natječaj, tvrdi - u Meteoru lažu. 

"Nisu prema meni kao ministru uspjeli dokazati da mogu investirati 200 milijuna kuna, a ono što me zabrinjava lažno su bili nastupili I tvrdili da posjeduju 2/3 ukupnih postraživanja što je bilo utvrđeno da nemaju.  Partner koji ulazi s lažnim informacijama sigurno nije partner kojeg želi Badel", izjavio je ministar.

Uprava Badela već je ranije odabrala upravo Meteor. Prihvatili su ga i sindikalisti koji za slovačko-hrvatski konzorcij ne žele čuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno mislim da je to neprihvatljivo da je to opstrukcija postojećeg modela i da se tako može stvoriti "slučaj Badel", a Badel nije slučaj, Badel ima rješenje", smatra Šimo Orešković, predsjednik sindikata PPDIV-a Hrvatske.

Za rješenje problema Badela i uvjeravanje vjerovnika u bolju ponudu imaju nešto manje od 90 dana predstečajne nagodbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo