I STRANCI KOD NAS RADE NA CRNO: / Lažni turistički vodiči gostima prodaju čudne priče

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Pred nama je zasigurno još jedna rekrodna turistička sezona. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 13 milijuna stranih turista. No, sljedeći podatak nimalo ne ohrabruje.

5.4.2016.
7:15
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Javna je tajna da zbog propusta inspekcija turiste u obilazak naših gradova uglavnom vode strani vodiči, i to na crno, javlja HRT.

Ali taj je problem zanemariv u usporedbi s onim - da se turistima u Zagrebu objašnjava kako je Grički top u kuli Lotrščak lijevan od ostataka oružja iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 48 stranih vodiča registrirano

Osim 48 stranih vodiča iz registra, svi ostali rade na crno. Dolaze u Hrvatsku kao turistički pratitelji u autobusu i onda na lokalitetu preuzimaju ulogu turističkog vodiča čime sama strana agencija štedi jer ne angažira lokalnog licenciranog turističkog vodiča.

Od Zadra - preko Plitvica - do Zagreba - o kulturno-povijesnim znamenitostima naše zemlje govore za to nekvalificirani ljudi - gosti slušaju svakakve priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, da je Grički top lijevan od ostataka oružja iz Domovinskog rata, a na Kulu Lotrščak se ne može penjati jer je dugo vremena zatvorena zbog velikog broja samoubojstava...

Domaćim vodičima se kosa diže na glavi

Od takve usluge i znanja - domaćim se vodičima, blago rečeno, diže kosa na glavi. Jer nije samo u pitanju kvalitete - strani turistički vodiči koji rade na crno uzimaju posao onima domaćima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu turizma kažu da oni ne snose odgovornost. Kontrole bi trebala provoditi Carinska uprava Ministarstva financija. A oni obećavaju da će tijekom ljeta, u sklopu pojačanih mjera nadzora, u svoj plan svakako uvrstiti i neregistrirane djelatnosti pružanja usluga u turizmu.

Ruku na srce, možda je veća šteta od one financijske to što turisti neće doznati pravu istinu o našoj kulturnoj baštini i povijesti, primjerice pravu priču o Gričkom topu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo