EKSPRESS DOSTAVA / I sanitet Primorsko-goranske pretvoren u poštansku službu! Dodatan im je problem zastarjela oprema nesigurna za pacijente

Image
Foto: Facebook

'To nije nikakva tajna. Služimo za nešto za što ne bismo trebali služiti'. Sanitet kojim upravlja riječki Dom zdravlja ispostavom prevozi boce kisika, WC školjke i vodokotliće.

23.3.2023.
16:25
Facebook
VOYO logo

Nakon što smo u RTL-u Danas objavili da su se zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije pobunili protiv svog ravnatelja jer pacijente prevoze i "poštu", odnosno stvari za koje ne bismo pomislili da vozači hitne pomoći i saniteta prevoze, pojavio se sličan slučaj u Primorsko-goranskoj županiji.

Prema anonimnoj objavi na društvenim mrežama, u Facebook grupi HITNA UŽIVO 194, vozači saniteta Primorsko-goranske županije imaju isti problem prijevoza tzv. poštanskih paketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavi piše da vozači saniteta Primorsko-goranske županije glume "express dostavu" , objavljene su i fotografije na kojima se u vozilima, umjesto pacijenta, nalazi gomila kutija, papiri te radna stolica.

"Nije sanitet u Varaždinu jedini koji je pretvoren u poštansku službu i u drugim županijama je tako, pogotovo u udaljenim ispostavama", stoji u objavi na društvenoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook

"Do ove godine prevozili smo potrošni materijal i slično u ispostave. Znale su tu biti i boce kisika, WC školjka, vodokotlić, računala, printeri, dijagnostički aparati, dijelovi za službena vozila i svašta nešto", navodi se.

Image
Foto: Facebook

"Sada su samo pošta i laboratorijski uzroci svakodnevna obaveza koji 'povezemo' kada vozimo pacijente u KBC jer nam je eto kao sve to usput", piše u anonimnoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama zdravstvenim djelatnicima koji radimo u sanitetskoj službi je isplativije plaćati teretanu nego dodatne edukacije s obzirom da više teglimo kutije. Nismo znali da ćemo nakon medicinske škole tegliti pakete i glumiti express dostavnu službu. To je ponižavanje naše struke, poziva i službe", piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći je problem neispravna i zastarjela oprema

Razgovarali smo s jednim zaposlenikom saniteta riječkog Doma zdravlja koji je potvrdio dugogodišnje korištenje saniteta za prijevoz tzv. poštanskih stvari u ispostavu na okolne otoke.

Na naš upit o tome kako funkcionira sanitetski prijevoz rekao je "nikako", ali osim neobične ispostave saniteta Primorsko-goranske županije, za koji smatra da ne predstavlja toliko veliki problem, ističe zastarjelu opremu u vozilu s kojom rade, a nije nije u najboljem interesu za pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio nam je da su na fotografijama najvjerojatnije u pitanju ispostave "svakodnevnih obaveza" u ordinacije na Lošinj, Cres, Krk, Rab te još neki udaljeni otoci kao i druga mjesta u županiji.

Image
beroš ne može vjerovati /

Imamo dokaze! Ovako se u Varaždinu sanitetom prevozi pošta. Radnici najavljuju štrajk

Image
beroš ne može vjerovati /

Imamo dokaze! Ovako se u Varaždinu sanitetom prevozi pošta. Radnici najavljuju štrajk

"Nitko ne želi voziti na otok pa kad ide kombi onda usput vozi", rekao nam je i dodao da se vozi sve što vidimo na objavljenim fotografijama na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da se prevozi sve ono što liječnik u određenoj ordinaciji napiše da mu je potrebno.

"To nije nikakva tajna. Služimo za nešto za što ne bismo trebali služiti" rekao je ali i dodao da iako se radi o nečemu što im nije u opisu radnog posla nije svima problem to napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alen Šimatić, vršitelj je dužnosti ravnatelja riječkog Doma zdravlja. Svoju funkciju obnaša tek šest mjeseci, ali navodi da ne smatra kako je ispostava "stvari" udaljenim otocima problematična jer se, kako navodi, radi o "dobroj volji" vozača.

Rekao nam je da postoje oni koju su zaduženi za takav posao te da se ne radi o vozačima saniteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dom zdravlja ima Odjel nabave koji se time bavi. Zaduženi su da preuzimaju i transportiraju materijal", no dodao je i da ako oni nisu u mogućnosti obaviti neki prijevoz stvari na otoke onda se zamoli nekog iz saniteta da to napravi.

Istaknuo je da se ne radi o obavezi već o "dobroj volji" vozača za prijevoz takve prirode te ističe da se tako nešto dogodilo samo nekoliko puta i to na Lošinj. Dodao je da se dosad nitko od radnika na to nije bunio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i rekao naš sugovornik, vozač saniteta riječkog Doma zdravlja. Govori nam da kao problem s kojim se zdravstveni radnici u Rijeci, odnosno Primorsko-goranskoj županiji susreću nije prijevoz pošte, već uvjeti rada.

Podsjetimo, prije manje od mjesec dana više od 60 riječkih zdravstvenih radnika pisalo je svojoj Upravi, ministru Viliju Berošu, svojem ravnatelju da su nezadovoljni uvjetima rada, zbog zastarjele opreme s kojom rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi vozimo vozila bez ležaja jer ih nema, bez kisika, bez struje, to su problemi, ova ispostava ajde", govori nam sugovornik i spomenuo da je oprema koju koriste iz početka 2000-ih godina.

Smatra da je u hitnoj i sanitetu važna pacijentova sigurnost, no da je ta sigurnost ugrožena zbog uvjeta rada i opreme s kojom rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor od nadležnih nisu dobili.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo