prvi put za istim stolom / I Orešković je zadovoljan sastankom sa sindikalnim čelnicima: 'Oni su nam partneri'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Premijer Tihomir Orešković dobro je krenuo sa sindikatima. Pozvao je šefove četiriju najvećih središnjica u Banske dvore na dogovor o budućoj suradnji, a i jedna i druga strana izrazila je zadovoljstbo otvaranjem konstruktivnog dijaloga

5.2.2016.
17:28
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo
Image
RAZGOVOR U BANSKIM DVORIMA /

Sindikalni čelnici prvi put za istim stolom s premijerom: 'Napokon je pokrenut dijalog'

Image
RAZGOVOR U BANSKIM DVORIMA /

Sindikalni čelnici prvi put za istim stolom s premijerom: 'Napokon je pokrenut dijalog'

Premijer Tihomir Orešković ocijenio je u petak odličnim sastanak s čelnicima sindikalnih središnjica te istaknuo kako je dogovoreno da će se pokrenuti Gospodarsko socijalno vijeće i stvoriti platforma za dijalog.

"Razmotrili smo stanje u hrvatskom gospodarstvu pri čemu je ministar financija Zdravko Marić prezentirao brojčane pokazatelje i imali smo otvorenu diskusiju. Iskoristio sam priliku da prezentiram naše programe i na koji način ćemo smanjiti dug, no u fokusu je bilo kako povećati standard svih građana", rekao je Orešković novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković je naveo kako je Europska komisija dala nove podatke i rekao kako smatra da je smjer dobar. 

"Treba povećati BDP, smanjiti dug i deficit", istaknuo je te naglasio da sada treba vidjeti kako povećati investicije te stimulirati male i srednje poduzetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako će sa sindikatima imati otvoren dijalog te da su vlada i sindikati partneri. "Oni su nam partneri i to je bila glavna tema - da ćemo zajednički rješavati pitanja i ići naprijed", rekao je premijer.

Upitan o 6-postotnom povećanju osnovica za plaće u državnim i javnim službama, Orešković je odgovorio kako je to na stolu i da će o tome razgovarati, ali i dodao kako je bitno da svi imaju jasnu sliku o tome u kakvoj smo situaciji i da treba rješavati izazove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Orešković u petak je u Banskim dvorima prvi put razgovarao s čelnicima četiriju sindikalnih središnjiica, koji su nakon sastanka također izrazili zadovoljstvo otvaranjem konstruktivnog dijaloga o rješavanju brojnih problema, što s prethodnom Vladom nisu imali. 

Novinari su se zanimali hoće li smijeniti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA)  Dragana Lozančića, na što je Orešković odgovorio da će, zajedno s predsjednicom Republike, odlučiti kad je pravo vrijeme za promjene u vezi ravnatelja SOA-e. U međuvremenu je iz Ureda predsjednice Republike stiglo priopćenje da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisala odluku o Lozančićevu razrješenju "zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković je, na pitanje novinara o novom ministru branitelja, odgovorio da će se ta pozicija popuniti "u što kraćem roku" te dodao da bi to moglo biti idući tjedan. 

Novinare je zanimalo i što je s obećanjem o naknadi od tisuću eura za svako novorođenče. Premijer Orešković je rekao da će do kraja ožujka biti poznat proračun, a da je prošlog tjedna na temu proračuna već održao sastanak s ministrima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo vidjeti kako racionalizirati proračun, negdje ćemo ga povećati, a negdje smanjiti. Proračun će biti ključan za provedbu reformi", rekao je Orešković, a kad je riječ o smanjenju broja županija ustvrdio je kako treba podići efikasnost javne uprave.

"Sve opcije su na stolu", zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo