ROMI U NOVOJ SREDINI / I novi i stari stanovnici u Petruševcu vjeruju da je suživot moguć, ali: 'Grad treba odraditi pretpostavke'

I jedni i drugi još se navikavaju na suživot, a tenzije su porasle nakon što je u naselju prije nekoliko dana stradao dječak

23.7.2019.
16:00
VOYO logo

Prošlo je više od dva tjedna od velike selidbe romskih obitelji iz zagrebačkog Plinarskog naselja u Petruševec i Jelkovec koju je organizirala gradska vlast.

Unatoč protivljenju stanovnika Petruševca i velikih prosvjeda Romi su im stigli u susjedstvo. I jedni i drugi još se navikavaju na suživot, a tenzije su porasle nakon što je u naselju prije nekoliko dana stradao dječak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 20-ak obitelji u velikoj selidbi iz baraka u stanove bila je i trinaesteročlana obitelj Kejić.

"Ovdje je puno drugačije, imamo kadu, prije smo škafu upotrebljavali. Kada je kiša padala stavljali smo lonce, a sada je puno bolje'', kaže Rahima Kejić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju nove stanove i stare probleme jer ih većina posla nema.

"Ja sam zadovoljan, ali jedno me muči - nemam za namještaj. živim od socijale, primam 3500 kuna socijale, ali djecu treba nahraniti'', upozorava Smajo Bajrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U naselju je bio sukob nakon što je na dječaka ispred zgrade naletio automobil. Dječak je lakše ozlijeđen, a novi stanari Petruševca napali su i ozlijedili vozača.

''Sad kad je ta tragedija htjela da ovako bude, neka se za naše Rome, ali i za naše Hrvate dogradi nogostup i ležeći policajci jer će opet nastradati neko dijete", ističe Milan Kejić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda se međusobno i ne slažu najbolje, ali stari i novi stanovnici Petruševca složni su da im treba bolja prometna infrastruktura. Vjeruju da je miran suživot moguć.

"Tko nama želi reći dobar dan, mi ozdravimo. Uistinu ne vidim razloga da ne bude mirnog suživota. Nadamo se da će se mirni suživot uskoro vratiti, ali grad treba odraditi određene pretpostavke", smatra Juraj Orenda iz Mjesnog Odbora Petruševec.

Jer i sami Romi priznaju da na ovakav život i pravila nisu navikli. "Mi smo romi, cigani i meksikanci i brazilci, ali što ja mogu kad iz te kože ne možemo'', kaže Milan Kejić. I baš zbog boje kože često nailaze na i vrijeđanja i predrasude. No neki od njih kažu da će se će se u novom naselju truditi dokazati baš suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo