I na hrvatske ceste stižu 'nevidljivi' radari?

Na hrvatskim cestama uskoro bi se mogli pojaviti 'nevidljivi' radari.

18.4.2011.
11:03
VOYO logo

Slovenska policija i DARS, državna tvrtka za upravljanje autocestama, odlučili su brzinu kontrolirati pomoću "nevidljivih" radara. Riječ je o načinu nadzora kakav se već koristi na 28 lokacija u Austriji, a koji Slovenci planiraju uvesti u zonama nekadašnjih naplatnih kućica koje danas služe kao postaje za videokontrolu vinjeta.

Prvi uređaji bit će ugrađeni na ulaznim i izlaznim trakovima postaje Torovo smještene na prometnici Ljubljana – Kranj. Na udaljenosti 250 metara od naplatnih kućica brzina će biti ograničena na 40 kilometara na sat i bit će postavljeni znakovi upozorenja. Kazne za nepoštivanje propisa iznosit će i do 1.200 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na kulturu hrvatskih vozača, ali i onih koji prolaze kroz našu zemlju isti sustav poželjan je i kod nas. Potvrđuje to prometni stručnjak dr. Željko Marušić, koji navodi kako su naplatne kućice posebno vrlo opasne zone.

"To su vrlo opasne zone, a vozači se znaju zalijetati prevelikom brzinom i potom naglo kočiti pred naplatnim postajama, te time riskiraju sigurnost svih sudionika u prometu. Prema mojim spoznajama, o postavljanju 'nevidljivih' radara se razmišlja i na našim autocestama", kazao je dr. Marušić za Slobodnu Dalmaciju, upozoravajući hrvatske vozače koji prolaze kroz Sloveniju na tamošnje pooštravanje propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako su ograničenja na kritičnim mjestima uvele i druge europske zemlje, koje također za prekršaje naplaćuju drastične kazne.

Vezani članci:

arti-201104040777006 arti-201103220285006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo