NOVI PODACI NACIONALNOG STOŽERA: / Danas 41 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, jedna osoba je preminula

Image
Foto: POOL/CROPIX/Pixsell

Dok u Hrvatskoj epidemiološka slika iz dana u dan varira, brojne svjetske zemlje, pa tako i Kina, inače izvorište zaraze bilježe porast broja novozaraženih osoba,

28.7.2020.
8:21
POOL/CROPIX/Pixsell
VOYO logo
  • U Hrvatskoj su jučer zabilježene 24 novooboljele i tri preminule osobe
  • Predstavljena je aplikacija za praćenje "Stop COVID-19" i nove epidemiološke preporuke
  • Moderna i Pfizer ušle u treću fazu testiranja cjepiva, Trump uvjeren da će ono biti dostupno do kraja godine

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U BiH u utorak 229 novozaraženih koronavirusom

15:30 U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno 229 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestli su iz zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji.

U Federaciji BiH testirano je 989 uzoraka od kojih je 162 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2 dok su u Republici Srpskoj testirali 381 uzorak pri čemu je koronavirus potvrđen u 66 slučajeva. U disktriktu Brčko registriran je samo jedan novozaraženi. Do podneva su potvrđena i tri nova smrtna slučaja u različitim dijelovima zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće žarište zaraze i dalje je Sarajevo gdje je u protekla 24 sata potvrđeno novih 76 slučajeva. Od pojave koronavirusa u glavnom gradu BiH tako je do sada zaraza potvrđena kod gotovo dvije tisuće osoba što je oko 18 posto od ukupnog broja u cijeloj državi.

Banja Luka je drugo najveće žarište s nešto više od 110 slučajeva do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni broj umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom nešto je manji od 300.

Dostupni statistički pokazatelji ukazuju kako BiH ima stopu smrtnosti koja je niža od europskog prosjeka ali je među najvećima u regiji jer bilježi osam smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska epidemiologinja: 'Stanje u Hrvatskoj nije sasvim pod kontrolom'

14:41 - Iako je u Sloveniji zadnjih tjedana većina novih slučajeva koronavirusa vezana na lokalne prijenose, slovenski infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inozemstvu, u krajevima gdje je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, među kojima je i Hrvatska. Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović glavna infektologinja u stručnom timu slovenske vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje "nije sasvim pod kontrolom".

S obzirom na velik broj slovenskih turista na hrvatskoj obali pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su "importirani" iz Hrvatske. "Takvih je slučajeva za sada malo, možda šest prošlog tjedna", rekla je, dodavši kako se radilo o onima koji su boravili na ljetovanju na hrvatskoj obali, pa im je nakon povratka u Sloveniju potvrđena infekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beović kaže da se Slovenija glede epidemije i s obzirom na broj novih slučajeva nalazi "na rubu" jer njen trenutni reprodukcijski broj za širenje koronavirusa iznosi 1,2, što znači da deset nositelja virusa prenese bolest na 12 ljudi, što je opasno. Ako bi se reprodukcijski broj povećao na 1,5 onda bi Slovenija već u rujnu imala prepune bolničke kapacitete namijenjene tim bolesnicima i došlo bi do ponovnog "zaustavljanja" zdravstvenog sustava za druge pacijente, upozorila je. Dodala je kako je najveća opasnost zaraze u domovima za starije, gdje je reprodukcijski broj 1,5 s obzirom na starost populacije koja je smještena u jednom prostoru.

Na konferenciji za novinare slovenskih epidemiologa i predstavnika ministarstva zdravstva potvrđeno je da je u zadnje vrijeme sve više širenja virusa i u radnim sredinama, pa su ponovno apelirali na pridržavanje svih zaštitnih epidemioloških mjera i preporuka, kako bi se broj novooboljelih ubuduće smanjio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Unicef donirao Hrvatskoj 10 oksigenatora

14:21 - Unicef je u sklopu kampanje "Zajedno protiv koronavirusa" Ravnateljstvu civilne zaštite predao deset oksigenatora, uređaja koji se upotrebljavaju u liječenju oboljelih kojima je potrebna terapija kisikom, izvijestio je u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova kriza pogađa svaku obitelj u Hrvatskoj te ima značajan utjecaj na živote djece. Ova izazovna vremena traže veliku solidarnost i trenutačnu akciju kako bismo zaštitili djecu i njihove obitelji", rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo te zahvalila partnerima, donatorima, tvrtkama i građanima koji su podržali Unicef.

Oksigenatori služe kao koncentratori kisika i osiguravaju koncentrirani kisik oboljelima kojima je potrebna terapija kisikom. Donacija vrijedna 52.600 kuna dio je ukupnog Unicefova odgovora na pandemiju koronavirusa, koji uključuje podršku zdravstvenom i obrazovnom sustavu te djeci i njihovim obiteljima. Nova pošiljka medicinske opreme koju je osigurao Unicef stigla je u Zagreb te je predana Ravnateljstvu civilne zaštite. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut zahvalio se na donaciji te istaknuo kako je riječ o iznimno vrijednoj donaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova donacija je još jedan primjer uspješne i kontinuirane suradnje Ravnateljstva civilne zaštite s Unicefom, pogotovo u segmentu smanjenja rizika od katastrofa te edukacije naših najmlađih o opasnostima od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa", rekao je Trut. Dodao je da je kampanja "Zajedno protiv koronavirusa" dosad osigurala velike količine medicinske i zaštitne opreme te pokazala kako svi koji su sudjelovali u navedenoj kampanji brinu o sigurnosti i zdravlju svih građana. "Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i povećanju sigurnosti svih građana Hrvatske", poručio je Trut.

Od početka pandemije u Hrvatskoj Unicef u suradnji s Vladom, a uz podršku partnera, tvrtki, donatora i građana, pomaže u odgovoru na krizu i pronalazi rješenja za stvaranje svijeta po mjeri djeteta u novim okolnostima. Tako je osigurao medicinsku i zaštitnu opremu te stručne preporuke i smjernice za zdravstvene djelatnike, podržao nastavu na daljinu te sustav socijalne skrbi, posebno za obitelji s djecom iz najranjivijih skupina. Unicef planira nastavak nabave prioritetne zaštitne i medicinske opreme, kao i programske aktivnosti usmjerene na podršku ranjivoj djeci i njihovim obiteljima te poziva sve da podrže kampanju "Zajedno protiv koronavirusa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Šefovi hrvatske i slovenske diplomacije o suradnji tijekom epidemije

14:19 - Šefovi slovenske i hrvatske diplomacije Anže Logar i Gordan Grlić Radman na svom su sastanku u Ljubljani u utorak razgovarali o daljnjoj suradnji i koordinaciji u borbi s epidemijom koronavirusa, a bilo je riječi i o suradnji u Europskoj uniji. Govoreći na konferenciji za novinare nakon susreta, slovenski je ministar kazao da ga raduje što je u razgovoru sa slovenskim epidemiolozima koji prate stanje u Hrvatskoj vidio da se u nekim područjima Hrvatske broj novih slučajeva koronavirusa smanjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da Slovenija i Hrvatska i dalje moraju tijesno surađivati i donositi koordinirane mjere za ograničavanje epidemije", kazao je Logar. Odgovarajući na pitanja novinara, Logar je potvrdio da je s hrvatskim ministrom razgovarao i o nekim epidemiološkim rizicima u Hrvatskoj vezano na boravak slovenskih turista i mogućnost unosa virusa iz Hrvatske. Pri tome je iznio problematiku otvorenih noćnih klubova i lokala, te ustvrdio da je u zadnje vrijeme u Sloveniji bilo i nekoliko slučajeva unosa virusa iz Hrvatske, te da ima slučajeva da u Sloveniju dolaze oni koji su bili u BiH koja je na "crvenoj listi", a onda dva dana borave u Hrvatskoj, kako bi dobili potvrdu da u Sloveniji ne trebaju u karantenu.

Logar je kazao da Slovenija budno prati epidemiološku situaciju u okruženju, pa i u Hrvatskoj u kojoj boravi mnogo slovenskih turista, ali je zanijekao navode da slovenska vlada razmišlja o zatvaranju granice s Hrvatskom sredinom mjeseca, kako bi spriječila mogućnost zaraze djece koja su bila na ljetovanju u Hrvatskoj, pred početak školske godine. Logar je kazao da na današnjem susretu s hrvatskim ministrom nije bilo riječi o promjeni odnosno zaoštravanju režima na granici zbog covida-19, za što u Sloveniji postoje unaprijed određeni kriteriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je ovisno o epidemiološkoj situaciji u obje države i o broju mogućih unosa virusa iz Hrvatske", kazao je Logar. Logar je među ostalim kazao da je hrvatskom kolegi predstavio poglede Slovenije na suradnju u Inicijativi triju mora, čiji je sastanak na vrhu u listopadu u Tallinnu, te se zanimao za projekte Hrvatske u okviru te inicijative, uz mogućnost suradnje sa Slovenijom.

Grlić Radman je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da je to što je Ljubljanu odabrao za svoju prvu inozemnu destinaciju nakon što je potvrđena nova vlada, u kojoj je zadržao svoj resor, znak koliko pažnje Hrvatska posvećuje suradnji sa Slovenijom. Podsjetio je da se s Logarom sastao i 22. svibnja, nakon čega je Slovenija otvorila i malogranične prijelaze koji su zbog epidemije prije toga bili zatvoreni. Najavio je nastavak uspješne suradnje na svim područjima, a posebno koordinaciju i suradnju vezanu na mjere oko epidemije. Grlić Radman je istaknuo i nedavni vrlo uspješni sastanak premijera Andreja Plenkovića i Janeza Janše u Otočecu na Krki, također na temu suradnje u prevladavanju posljedica covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao uspješan znak i potvrdu suradnje istaknuo je i pozicije obaju premijera na nedavnom summitu EU-a o sedmogodišnjem europskom proračunu i Fondu za oporavak od posljedica covida-19, gdje su se zajedno borili za korist svojih građana i država. Grlić Radman je kazao da Hrvatska pozdravlja prioritete europskog "trija" koji čine Njemačka, Portugal i Slovenija, zemlje koje će u tri iduća ciklusa predsjedavati EU-om", te da će zapadni Balkan i proširenje EU-a i tijekom slovenskog predsjedanja u prvoj polovici iduće godine biti među prioritetima EU-a.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove epidemiološke mjere u Grčkoj i Madridu

14:16 - Grčka će zbog ponovnog izbijanja zaraze u nekim područjima uvesti obavezno nošenje maski za još veći broj zatvorenih javnih prostora kako bi obuzdala širenje novog koronavirusa, dok Madrid uvodi obavezno nošenje maski cijelo vrijeme i svuda, javljaju u utorak agencije. Grčke zdravstvene vlasti su prije 10 dana uvele obavezne maske u supermarketima i javnom prijevozu, a od srijede će biti obavezne i u uredima, maloprodajama, bankama, dućanima s hranom i pekarnicama. Crkve su za sada pošteđene te mjere.

"Širenje zaraze u Ateni i Solunu nam govori da je virus još uvijek tu. Ova obaveza je za opće dobro. Stanje nije razlog za paniku, ali niti za opuštanje", kazao je zamjenik direktora civilne zaštite Nikos Hardalias. Ministar zdravstva je prošli tjedan kazao da se zemlja ne suočava s drugim valom, ali da mora ostati budna. Grčka je do sada zabilježila tek 4227 slučajeva zaraze, a 202 osobe su umrle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru novih proširenih mjera za obuzdavanje zaraze, Madrid je odlučio uvesti obavezno nošenje maski cijelo vrijeme i svuda, objavila je regionalna čelnica Diaz Ayuso. Barovi se zatvaraju u jedan ujutro, a okupljanja na restoranskim terasama ograničeno je na 10 ljudi. Na privatnim okupljanjima kod kuće preporuča se manje od 10 ljudi, no to nije zakonska obaveza. Ayuso je od središnjih vlasti zatražila da se pojača kontrola u madridskoj zračnoj luci.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer potvrdio 41 novozaraženu i jednu preminulu osobu

14:00 - Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je podatke o epidemiji koronavirusa u protekla 24 sata u Hrvatskoj:

"U protekla 24 sata zabilježen je 41 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 749. Među njima su 133 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata. Jedna je osoba preminula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4923 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 140 preminulo, a 4034 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2915 osoba. Do danas je ukupno testirano 114 090 osoba, od toga 1256 u posljednja 24 sata."


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Međimurju nema novozaraženih

13:45 - Svi uzeti uzorci u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata su negativni, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.


Četvero novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:42 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj mlađoj muškoj osobi s boravištem u Dubrovniku i mlađoj muškoj osobi iz Metkovića za koje se utvrđuje epidemiološka veza te mlađoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke i jednoj starijoj muškoj osobi s boravištem u BiH, a koji su se zarazili u Bosni i Hercegovini. Imamo 12 izliječenih osoba i to sedam iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke i jednu iz Ploča.

Hospitalizirane su dvije osobe u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5844 uzoraka. U samoizolaciji se nalaze 183 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno nijedno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 47 slučaja kršenja samoizolacije", priopćili su iz stožera.


Četiri novozaražene osobe u Sisačko-moslavačkoj županiji

13:29 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Dva pacijenta su s područja grada Petrinje, te po jedan pacijent s područja grada Kutine i grada Popovače, priopćio je stožer.


Načelnik istarskog stožera ne planira uvoditi nove restriktivne mjere

13:26 - Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac za N1 govorio je o situaciji s koronavirusom u toj županiji. Danas us zabilježena tri novozaražene osobe, a jedna osoba je štićenik u Domu umirovljenika u Puli.

"Epidemiolozi i zdravstveni djelatnici su na terenu. Uzeli su briseve svim zaposlenicima i uvedene su mjere. To je sve jučer otkriveno. Jedan dio štićenika će također biti testiran. Što prije otkrijemo kontakte, zaustavit ćemo širenje kontakata. Radi se gotovo 260 briseva dnevno. Jučer je bilo nula, danas je bilo troje. Mi danas imamo sve skupa točno 101 zaraženu osobu u Istri, 20 je izašlo iz pozitive danas", ističe Kozlevac.

Napomenuo je kako je istra epidemiološki sigurna te da se nada kako će takva situacija ostati i u cijelom kolovozu. Potvrdio je da je nekoliko osoba iz inozemstva bilo zaraženo, ali oni nisu bili turisti već poslovni ljudi. Dodao je da gosti iz inozmestva nisu opteretili zdravstveni sustav.

"Ambulante su turističke razvijene na cijelom području. Spremno djelujemo na način da vodimo računa da virus ne uđe u zdravstveni sustav", poručio je.

Rekao je kako je donošenje bilo kakvih mjera teško, ali da se one temelje na procjeni struke. "Svaka mjera donosi ljudima određene probleme. Ne planiramo nikakve dodatne mjere ograničavajuće donositi. Mislim da nikakvo ograničenje trenutno ne bi bilo dobro. Svi smo skupa svjesni da ćemo lakše preboliti i jesen i zimu. Imamo pet osoba preminulih, osoba starije dobi. Velika većina ljudi izlazi iz pozitive gotovo neokrznuti", istaknuo je Kozlevac.

Image

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Nema novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

13:17 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je da u toj županiji nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19.


Stručnjake brine nagli rast broja zaraženih u Njemačkoj

13:15 - Njemački institut Robert Koch upozorio je u utorak na nagli porast broja zaraženih i apelirao na građane da se drže mjera borbe protiv širenja virusa. "Najnoviji razvoj događaja u Njemačkoj meni i svima nama u institutu zadaje velike brige", rekao je Lothar Wieler, direktor te glavne epidemiološke institucije za borbu protiv covida-19.

Iako se vjerovalo da je epidemija pod kontrolom, trend broja zaraženih u Njemačkoj ide prema gore, dodao je. "Nalazimo se usred pandemije koja se širi velikom brzinom. Građani i poduzeća su popustili u pridržavanju mjera zato postoji opasnost od nekontroliranog širenja zaraze", istaknuo je Wieler.

Nije želio reći radi li se o drugom valu zaraze u Njemačkoj, ali je kazao da je to "lako moguće". Institut u posljednjih tjedan dana bilježi porast dnevnih novih slučajeva zaraze koji je u nekoliko navrata prelazio brojku 800. U posljednjih 24 sata je zabilježeno 633 nova slučaja. U tjednima prije toga broj novih dnevnih zaraza se kretao oko 300. Wieler je objasnio kako je slika putova širenja infekcije postala "nejasna" te da je teško odrediti izvore širenja zaraze. Procjenjuje se da su povratnici s godišnjih odmora odgovorni za oko 15 do 20 posto novih slučajeva.


U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih

13:00 - Karlovački Stožer civilne zaštite priopćio je da nema novooboljelih osoba u Karlovačkoj županiji.


Jedna novozaražena osoba u Zagrebačkoj županiji

12:58 - Na području Zagrebačke županije tijekom protekla 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze, a prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo evidentirano je ukupno 239 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

Na području Županije trenutno je aktivno 45 slučajeva, do sada su ukupno izliječene 183 osobe, a 11 ih je preminulo, stoji u priopćenju. Županijski Stožer civilne zaštite apelira na građane da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci.


Jedna novozaražena osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

12:44 - "Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa. U posljednja 24 sata testirano je 40 osoba, od kojih je jedna osoba pozitivna, za 20 osoba stigli su negativni nalazi, a za 19 osoba nalazi se još očekuju. Novozaražena osoba nije kontakt od ranije oboljelih od koronavirusa s područja županije. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo potvrđeno 15 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno se u samoizolaciji na području naše županije nalazi 116 osoba", priopćili su iz Stožera.


Nastava najesen najvjerojatnije u školama

12:24 - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sklon je zatvarati samo one razrede, škole, mjesta ili županije u kojima se dogodio značajni proboj koronavirusa, no u Sindikatu hrvatskih učitelja upozoravaju kako bi trebalo riješiti i druga tehnička pitanja kako bi to uopće bilo moguće.

Više doznajte OVDJE.


Hrvatski znanstvenici otkrili što možemo očekivati u bliskoj budućnosti

12:23 - Sudeći po onome što se događa na ‘zdravstvenoj karti svijeta’, drugi val pandemije koronavirusa stiže ranije nego što je to bilo očekivano. Neke države ponovno vraćaju stroge restrikcije zbog koronavirusa ili pak donose neke nove mjere. Tako je primjerice u Hong Kongu nastupila zabrana konzumiranja hrane u restoranima, a iz grada Da Nanga u Vijetnamu evakuirano je 80.000 ljudi. Dnevna brojka novozaraženih penje se u svim europskim državama pa tako i u Njemačkoj, dok se rekordi obaraju u susjednoj Srbiji, SAD-u, Meksiku i Brazilu.

Više doznajte OVDJE.


Pravobraniteljica traži omogućavanje slobode kretanja za starije osobe

12:20 - Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak upozorila je u utorak na potrebu da se u okolnostima “novog normalnog” i korisnicima smještaja u domovima za starije i nemoćne omogući sloboda kretanja poručivši kako je nehumano očekivati da žive u izolaciji do daljnjeg.

Više doznajte OVDJE.


U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze

12:09 - "I dalje se u Varaždinskoj županiji vodi sedam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Dvije su osobe na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a petero osoba izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka pojave koronavirusa imamo ukupno 60 evidentiranih slučaja zaraze, a 10 osoba se Varaždinskoj županiji dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Od početka ovog novog vala, od 27. lipnja, 13 osoba je bilo pozitivno na COVID-19 s time da se oporavilo njih 6. U istom razdoblju testirano je 2.156 uzoraka", javlja županijski stožer.


7 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:00 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji je potvrđeno sedam novooboljelih osoba, objavio je županijski Stožer. Među novooboljelima je po troje iz Splita i Otoka te jedna osoba iz Sinja. Petero novozaraženih su kontakti ranije oboljelih osoba, a za dvije je osobe epidemiološka obrada u tijeku. Čak 486 osoba nalazi se u samoizolaciji, a od 12 COVID-pozitivnih osoba koje se nalaze na bolničkom liječenju u KBC-u Split, dvije se nalaze na respiratoru.


Nema novooboljelih u Zagorju

11:56 - "Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba, a ozdravile su dvije osobe (po jedna iz Budinščine i Oroslavja). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 14. U samoizolaciji se nalazi 35 osoba", priopćeno je iz lokalnog stožera.


Nema novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:54 - "Peti dan zaredom nema novozaraženih osoba na virus SARS-CoV-2 u Brodsko-posavskoj županiji. Svi pristigli nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije bili su negativni. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako i dalje iznosi 154, dok je broj aktivnih slučajeva 20 (šest manje u odnosu na prethodni dan). Od 20 aktivnih slučajeva, hospitalizirane su tri osobe (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 96 osoba (32 osobe manje u odnosu na prethodni dan)", priopćeno je.


Kardiolozi strahuju od trajnih srčanih oštećenja kod oporavljenih od COVIDA-19

11:31 - Dvije nove studije njemačkih znanstvenika ukazuju na to da su se u više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od covida-19 razvili dugoročni srčani problemi, čak i ako njihovo stanje nije zahtijevalo hospitalizaciju. Rezultate istraživanja njemački liječnici objavili su u ponedjeljak u časopisu JAMA Cardiology. Rezultate magnetske rezonance srca (MRI) obavljene na stotinu oporavljenih od covida-19 liječnici su usporedili s rezultatima iste pretrage obavljene na stotinu osoba koje nisu bile zaražene koronavirusom. Prosječna dob ispitanika bila je 49 godina, a dvije trećine bolesnika oporavilo se kod kuće.

Nakon nešto više od dva mjeseca, među inficiranim je pacijentima uočena veća vjerojatnost za razvoj srčanih problema u odnosu na ispitanike iz kontrolne skupine. Pokazalo se da su kod velike većine pacijenata, njih 78 dogodila nastala ozbiljna oštećenja srčanog mišića, poput onih koja se javljaju nakon srčanog udara. Šezdeset i sedam pacijenata oporavljalo se kod kuće, a stanje 33 pacijenta zahtijevalo je hospitalizaciju.

"Radi se o relativno mladim i zdravim pacijentima u dobi od 45 do 53 godine koji su se razboljeli u proljeće", rekla je dr. Valentina Puntmann, kardiologinja Sveučilišne bolnice u Frankfurtu koja je vodila MRI-studiju. "Mnogi od njih upravo su se vratili sa skijaškog odmora i nitko od njih nije mislio da ima problema sa srcem. Činjenica da su se u 78 posto pacijenata koji su se 'oporavili' od covida-19 razvili ozbiljni srčani problemi, ukazuje na to da bolest kod većine ostavlja posljedice na srčani mišić, premda ne postoje uobičajeni simptomi srčanih bolesti, poput primjerice boli u prsima koja prati anginu pectoris”, pojasnila je Puntmann, dodavši kako smatra da bi, čim se pacijentu dijagnosticira covid-19 trebalo odmah djelovati i pratiti stanje srčanog mišića.

U sklopu druge studije analizirani su nalazi obdukcije 39 osoba koje su umrle na početku pandemije i čija je prosječna dob iznosila 85 godina. Kod njih 24 otkrivena je visoka razina virusa u srčanom mišiću.

"Kod pacijenata s iznimno teškom kliničkom slikom uočili smo znakove viralne replikacije", rekao je dr. Dirk Westermann, kardiolog Sveučilišnog centra za srce i krvožilni sustav iz Hamburga. "Još ne znamo kakve su dugoročne posljedice promjena u genskoj ekspresiji. Po podacima o drugim sličnim virusnim bolestima možemo zaključiti da teži oblik bolesti nema dobar ishod."

Rezultati obiju studija upućuju na to da bi se u mnogih pacijenata koji su preboljeli covid-19 moglo razviti zatajenje srca, stanje u kojemu ono ne može ispumpati dostatnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih dijelova tijela za kisikom i hranjivim tvarima. Prerano je govoriti o tomu jesu li oštećenja u pacijenata koji se oporavljaju od covida-19 prolazna ili trajna, no kardiolozi su zabrinuti. Obje studije ukazuju na to da kod osoba koje se zaraze covidom-19 postoji velika vjerojatnost za razvoj srčanih problema kasnije u životu, smatra dr. Matthew Tomey, kardiolog i docent na Medicinskom fakultetu Icahn koji djeluje u sklopu zdravstvenog sustava njujorške mreže bolnica Mount Sinai.

"Postavlja se pitanje koliko dugo takve promjene traju i hoće li ovo stanje prerasti u nešto kronično ili će se stanje srčanog mišića s vremenom postupno poboljšavati", dodaje Tomey. Od početka pandemije osobe s kardiovaskularnim problemima, poput visokoga krvnog tlaka, bolesti koronarnih arterija ili zatajenja srca, znaju da su izložene većem riziku od infekcije i smrtnog ishoda. Veza između covida-19 i stvaranja krvnih ugrušaka pojavila se kasnije, nakon što su liječnici počeli s koronavirusom povezivati plućnu emboliju te moždani i srčani udar.


U Zagrebu dvoje novozaraženih

11:16 - Gradski stožer civilne zaštite Grada Zagreba na konferenciji za medije iznio je nove podatke o oboljelima od koronavirusa. Zamjenica pročelnika gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija izvijestila je da je 141 korisnik upućen na testiranje, 2 su samoizolaciji, a 79 u drive-in ambulanti. Od nedjelje su zaključno sa 27. srpnjem zabilježena dva slučaja zaraze.

Zvonimir Šostar je rekao kako se radi o kontaktu oboljele osobe i osobi kojoj je anamneza nepoznata. 417 osoba je u samoizolaciji, te 136 aktivnih slučajeva.


Dvoje novozaraženih i jedna preminula osoba u Osječko-baranjskoj županiji

11:10 - "Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testiran je 19 uzorak, od kojih su dva bila pozitivna. Riječ je o osobama s područja Ispostave Našice.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je jedna osoba više nego jučer te se na bolničkom liječenju nalaze 34 osobe od kojih su tri na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba (1943. godište) s područja Osječko-baranjske županije, bila je hospitalizirana, liječena u respiracijskom centru te sa značajnim komorbiditetom.

11 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju, sveukupno se u samoizolaciji na području naše županije nalazi 317 osoba. Policija je samoinicijativno provjerila 31 osobu u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje, zaprimljena je i jedna dojava na području Drenja i ona se pokazala točnom te je utvrđeno kršenje mjere samoizolacije", priopćeno je iz Županijskog stožera.


Jedna osoba novooboljela u Zadarskoj županiji

11:07 - Jedna je novozaražena osoba na području Zadarske županije, a riječ je o ženi s prebivalištem u Zagrebu, gdje će i provesti izolaciju, priopćio je županijski Stožer.


Šest novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:05 - "U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji imamo šest novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je tri osobe iz Bilica koje su bile u samoizolaciji kao kontakti s oboljelim osobama od COVID-19, jednoj osobi iz Rogoznice koja je izložena infekciji u susjednoj županiji, jednoj iz Šibenika i jednoj iz Kistanja za koje je epidemiološka obrada u tijeku.

S današnjim danom, od reaktivacije epidemije u lipnju, u našoj županiji oboljelo je 60 osoba od COVID-19 infekcije. Trenutno je 33 aktivnih slučajeva oboljenja, od kojih se četiri osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije nalazi se 122 osobe, od kojih 107 zbog kontakta s COVID - 19 pozitivnim osobama i 15 osoba koje su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Od jučer je uzorkovano 62 uzorka na SARS-CoV-2 virus", priopćeno je iz tamošnjeg županijskog stožera.


U Lici nema novozaraženih

10:37 - "Dvadeseti dan za redom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula U posljednja 24 h provedeno je 18 testiranja uzimanjem uzoraka. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 26 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćili su iz stožera.


Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

10:00 - Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, danas nema novooboljelih osoba. Trenutno su na području 32 aktivna slučaja i 118 izliječenih. U KBC Rijeka su trenutno smještene dvije osobe dok je 30 osoba u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju.


HDZ-ov Bačić nahvalio Capaka

9:58 - Šef Kluba HDZ-a, Branko Bačić, nakon sastanka u Saboru odgovarao je na novinarska pitanja o koronavirusu. Potvrdio je da još nije instalirao aplikaciju za praćenje zaraženih te podsjetio da je o tome govorio još u ožujku.

"Na dobrovoljnoj je bazi u ovom trenutku, ovih dana ćemo posvetiti tome malo više pažnje. Mislim da se ne bismo trebali bojati toga da građani mogu vidjeti ako su u blizini nekoga zaraženog", rekao je Bačić i pritom nahvalio Krunoslava Capaka:

"Brojke tijekom proteklih pet mjeseci govore da i on i njegova ustanova i cijeli Stožer taj posao obavlja jako dobro. Ima punu potporu nas u vladajućoj većini i Vladi", rekao je Bačić.


Plenković instalirao aplikaciju: 'Zasad ne radi ništa posebno'

9:54 - Premijer Andrej Plenković prije jutrošnjeg sastanka Kluba HDZ-a susreo se s novinarima koji su ga upitali je li instalirao aplikaciju za praćenje zaraženih koronavirusom.

Kaže kako ima aplikaciju. “Jesu mi je instalirali. Zasad ne radi ništa posebno”, rekao je Plenković.


Dvoje novozaraženih i jedna preminula osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:46 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata su dve nove pozitivne osobe na COVID-19 (po jedna iz Tovarnika i Starih Mikanovaca). U posljednja 24 sata, jedna osoba je preminula od COVID-19 bolesti.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 368, od kojih je 160 osoba izliječeno, a 3 osobe su preminule. Trenutno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 135 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5146. U samoizolaciji na području županije su 622 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 18 zdravstvenih radnika (5 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (8 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 20 drugih zdravstvenih radnika i 6 nezdravstvenih radnika)", priopćili su iz tamošnjeg stožera.


U Istri troje novozaraženih

9:03 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 181 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su tri pozitivna. Kod dvije osobe radi se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom. Jedna od novozaraženih osoba je korisnica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula.

U tijeku je epidemiološka obrada, poduzimanje preventivnih protuepidemijskih mjera i uzimanje uzoraka. Izliječene su 22 osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 293 osoba", priopćili su iz istarskog stožera.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:48 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 21 aktivni slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 17 osoba. Ukupno je testirano 3621 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 81 uzorak, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćili su iz tamošnjeg stožera.


Nema novooboljelih u Virovitičko-podravskoj županiji

8:47 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od COVID-a 19, pa je broj trenutno aktivno zaraženih od korona virusa - petnaest, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, uzeti su uzorci od 22 osobe, rezultati su im bili - negativni. Broj testiranih, na području VPŽ, od početka epidemije je 2.057. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 28 osoba je zaraženo korona virusom. Od toga, petnaest ih je trenutno aktivno, dvanaestero se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.


Kinezi četiri dana zaredom bilježe rast broja novozaraženih

7:10 - Kina je u ponedjeljak zabilježila rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom četvrti dan za redom, uslijed najagresivnijeg povratka bolesti covid-19 u tu zemlju u više mjeseci. Kineske zdravstvene vlasti u utorak su izvijestile da je dan ranije, u ponedjeljak 27. srpnja, zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Time je broj novozaraženih u Kini porastao četvrti dan za redom, uključujući i prvi put u nekoliko tjedana dva nova slučaja u Pekingu.

Ta se zemlja našla suočena s najagresivnijim povratkom bolesti covid-19 u više mjeseci, uslijed pojave zaraze u udaljenoj zapadnoj pokrajini Xinjiang te odvojenog žarišta na sjeveroistoku. Od novih slučajeva, 57 ih je zabilježeno u Xinjiangu, ističe se u priopćenju Nacionalnog povjerenstva za zdravlje. U ponedjeljak je i sjeveroistočna pokrajina Jilin zabilježila dva nova slučaja, prve od svibnja, dok je sjeveroistočna pokrajina Liaoning izvijestila o šest novih slučajeva.

Želeći zaustaviti novu epidemiju, vlasti su testirale milijune ljudi na covid-19, no virus se već počeo širiti. Tako su dva nova slučaja zabilježena i u Pekingu, što je prva pojava bolesti u glavnome gradu u preko tri tjedna. Do ponedjeljka je u Kini potvrđeno ukupno 83.959 slučajeva zaraze, izvijestile su zdravstvene vlasti. Broj umrlih od covida-19 i dalje je 4.634.


Moderna i Pfizer ušle u treću fazu testiranja cjepiva

7:10 - Tvrtke Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su u ponedjeljak da su ušle u treću fazu testiranja cjepiva za covid-19 na po 30 tisuća sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja od regulatornog tijela te raširenu uporabu do konca ove godine. Riječ je o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog koronaviriusa, što je učvrstilo nade da će učinkovito cjepivo zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za cjepivo oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje cjepiva, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA cjepivo "uči" imunološki sustav prepoznati i neutralizirati koronavirus oponašanjem njegove površine.

Moderna je od američke vlade za razvoj cjepiva dobila gotovo milijardu dolara. Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji cjepiva za 50 milijuna ljudi, pokaže li se da je učinkovito. Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih cjepiva za koronavirus, od čega se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.

Ravnatelj američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, nakon i ako se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim, mogla imati spremne desetke milijuna doza. Pfizer je priopćio da bi, ukoliko testiranje bude uspješno, mogao već u listopadu zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti cjepiva za 50 milijuna pacijenata.

Pfizer planira do konca 2021. proizvesti oko 1,3 milijardi doza cjepiva, dok Moderna, po riječima izvršnog direktora Stephanea Bancela, cilja na proizvodnju 500 milijuna do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021. Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i prije studenoga.

Image
Foto: BBC/Ferrari/Profimedia

Privremena bolivijska predsjednica oporavila se od COVIDA-19

7:10 - Privremena bolivijska predsjednica Jeanine Anez izjavila je u utorak da se oporavila od koronavirusa te da se vratila na posao. "Od srca vam hvala na ljubavi i podršci za vrijeme moje bolesti od koronavirusa", napisala je Anez na Twitteru. "Bolivijci su divna obitelj. Krećemo dalje".

Anez (52), bivša konzervativna senatorica koja je zamijenila lijevog predsjednika Eva Moralesa nakon što je odstupio u studenome 2019., objavila je 9. srpnja da je pozitivna na koronavirus te da se povlači u predsjedničku rezidenciju u izolaciju. Nekoliko dužnosnika bolivijske vlade, među kojima i ministar zdravstva, testirano je pozitivno na koronavirus. Prema najnovijim podacima, ta južnoamerička zemlja s 11 milijuna stanovnika ima ukupno 69.429 zaraženih te 2.583 umrlih od covida-19. Anez je kandidatkinja na nadolazećim predsjedničkim izborima koji su uslijed pandemije pomaknuti na 18. listopada.


Trump tvrdi da će cjepivo biti gotovo do kraja godine

7:10 - Američki predsjednik Donald Trump nosio je u ponedjeljak kiruršku masku i govorio o mogućnosti da se do kraja godine razvije cjepivo za koronavirus, dok je birače u Sjevernoj Karolini pokušavao uvjeriti da dobro upravlja koronakrizom. Trump, čija je popularnost posljednjih mjeseci u padu jer mnogi Amerikanci vjeruju da loše vodi pandemijsku krizu, promijenio je svoj dosadašnji ležerni pristup prema zarazi koronavirusom.

"Vjerujem da će svi Amerikanci napraviti pravu stvar, ali snažno savjetujemo da se osobito, osobito usredotoče na održavanje socijalne distance i osobne higijene, da izbjegavaju masovna okupljanja i barove, te da nose maske tamo gdje je to potrebno", rekao je Trump tijekom obilaska tvornice Fujifilma u Morrisvilleu u Sjevernoj Karolini u kojoj se provodi dio istraživanja za novo cjepivo. Tijekom obilaska postrojenja nosio je masku. "Čuo sam jako pozitivne stvari. Do kraja godine, mislimo da smo na dobrom putu da u tome i uspijemo", rekao je američki predsjednik govoreći o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Sjeverna Karolina jedna je od američkih saveznih država u kojima je borba između republikanskog predsjednika i demokratskog kandidata Joea Bidena krajnje neizvjesna, i u kojima će se odlučiti pobjednik predsjedničkih izbora u studenome. Trump je na izborima 2016. tijesno pobijedio u Sjevernoj Karolini, no sada u to državi zaostaje za Bidenom sedam postotnih bodova.


Od jeseni ograničavanje okupljanja, uvedena aplikacija i nove epidemiološke mjere

Jučer - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak jučer je poručio kako se intenzivno razmišlja o ograničavanju okupljanja na jesen, dodavši kako je povećani broj oboljelih posljedica popuštanja restriktivnih mjera. Istodobno, u Ministarstvu zdravstva predstavljena je i mobilna aplikacija "Stop COVID-19" za praćenje kontakata oboljelih od koronavirusa. HZJZ je revidirao svoje epidemiološke upute koje možete pročitati OVDJE.

Ministar Beroš je pak kazao da će, ako se stanje pogoroša, spomenuta aplikacija postati obvezna. "Ukoliko se stanje pogorša, ne samo da će ova aplikacija postati obavezna nego će i drugi niz mjera postati normalna okolnost. Reagirat ćemo na pojedinu situaciju adekvatnim mjerama. Reagirali smo i do sada na takav način. Nadam se da ćemo u nastavku znati reagirati na pravi način", rekao je Beroš. Opširnije o tome možete pročitati

Image
BEROŠ UPOZORIO: /

'Ako se stanje pogorša, aplikacija za praćenje ne samo da će postati obavezna nego će i druge mjere postati normalne'

Image
BEROŠ UPOZORIO: /

'Ako se stanje pogorša, aplikacija za praćenje ne samo da će postati obavezna nego će i druge mjere postati normalne'

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo