vinogradari žale / I kad je prebogat urod, opet problem. Ostalo gotovo 50 vagona neobranog grožđa. 'Ne more se prodat ništa'

Razne sorte grožđa, samo u ovom kraju, godišnje mogu proizvesti čak 10 milijuna litara vina

14.10.2021.
7:00
VOYO logo

Dugo toplo ljeto, malo kiše i mnogo sunca u dalmatinskom vinogorju dovelo je do uroda grožđa kakvog kažu već kažu dugo nije bilo. Ali merlot, maraština, zlatarica, smederevka ne samo da su obilato rodili nego su i kvalitetom nadmašili brojne ranije godine.

U merlotu recimo sladora ima do dvadeset gradi. Ali uvijek ima neko ali. Vinogradari u Pojezerju između Ploča i Vrgorca već se žale kako sad ima više grožđa nego kupaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području najvećeg dalmatinskog vinogorja raste oko 11 milijuna trsove vinove loze. Razne sorte grožđa, samo u ovom kraju, godišnje mogu proizvesti čak 10 milijuna litara vina. 

Na svom Ferrariju Ante i njegova majka svakodnevno obilaze 50 tisuća loza. Grožđe je rodilo bogato u svim krajevima, ali..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rodilo je grožđe dobro i zdravo je. Svijet tko je išao u prvim moga je da proda, moga je nešto prodat, a sad ne more prodat ništa'', rekla je Marija Antunović.

''Što se tiče rada i proizvodnje sve je bilo idealno, ali na kraju tržište je bilo katastrofalno'', kazao je vinogradar Ante Antunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad kaže tržište, misli cijena otkupa, jer ponuda je premašila potražnju. Cijena njegovog grožđa, inače je 5 do 7 kuna po kilogramu. 

''Trenutno nikakva cijena. Od dvije kune pa naprijed. To je sramota. Znači, jedno kilo krumpira je skuplje od kila grožđa'', kazao je vinogradar Ante Šunjić-Zec

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Je li moguće? /

Bivši istarski župan vozio u alkoholiziranom stanju i ostao bez vozačke dozvole

Image
Je li moguće? /

Bivši istarski župan vozio u alkoholiziranom stanju i ostao bez vozačke dozvole

I zato se stvaraju viškovi. Procjenjuje se da je u jednom polju kojeg dijele dvije županije ostalo gotovo 50 vagona neobranog grožđa. Ali ipak svjetlo na kraju vinograda donio je jedan zagrebački investitor, rodom iz Pojezerja koji je po prvi put nakon gotovo 30 godina otvorio dugo zaboravljenu vrgoračku vinariju.

''Evo jučer smo preradili nekih 80 tona grožđa i iz toga smo dobili 50 tisuća litara čistog mošta koji je spremljen upravo u ova dva spremnika svaki je od 25 tisuća litara. Zadovoljni smo kvalitetom. To će se moć popiti nakon nekih 6 mjeseci fine fermentacije'', kazao je Ante Zloić, vlasnik vinarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je bio normalan način otkupa grožđa jer su ljudi svoje grožđe prodavali u vinariju i dobivali novac ovisno o vrsti grožđa, godišnjoj potražnji i kvaliteti'', rekao je Borislav Dominiković, načelnik općine Pojezerje.

Dakle tako je nekad bilo, a moglo bi i sada. 115 vinogradara svoje će grožđe ubaciti u ovu kamenicu i nadati se da će od njega izaći vrhunsko vino, jer o njegovoj kvaliteti na kraju će ovisit i cijena njihovog grožđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo