I Ivo Sanader želi 'van'

20.8.2011.
19:43
VOYO logo

Premda je sudac istrage Krešimir Devčić već odbio argumente Ive Sanadera i njegove obrane da lani u prosincu nije bježao od zakona, već da se vraćao u Hrvatsku, Sanaderova obrana zasigurno će pokušati dodatno obrazložiti svoje tvrdnje.

Naime, Devčić je u svom rješenju prilično dobro obrazložio zašto ne vjeruje Sanaderu kad tvrdi da se vraćao u Hrvatsku. U obrazloženju rješenja o produljenju pritvora navodi se da se Sanader mogao vratiti još 9. prosinca, da je to bila njegova stvarna namjera, a ne čekati idući dan. K tome, 9. prosinca je Sanader znao da je Sabor odobrio njegovo pritvaranje i kazneni progon, a svejedno je naručio taksi iz Innsbrucka i rezervirao zrakoplovnu kartu za Ameriku, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o tome pred sudom, što je bilo neizbježno, jer je policija dokumentirala vrijeme kad su karta i taksi rezervirani, kao i vrijeme kad su stornirani nakon saznanja da mu je ukinuta viza zbog istrage, Sanader je zapravo priznao da mu je bila namjera da ode u Ameriku, a ne u Hrvatsku.

Tužiteljstvo Sanaderu ne vjeruje

Pored toga, sud nije smatrao potrebnim posebno razmatrati kontakte osoba bliskih bivšem premijeru s čelnicima policije i tužiteljstva. Naprosto, stajalište je suda i tužiteljstva, Sanaderu se ni onda, a ni prekjučer, nije moglo vjerovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, premda se sva ta Sanaderova argumentacija sudu čini borba s vjetrenjačama, ona je jednostavno priprema za ono što će sigurno uslijediti – prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora uz jamčevinu. Prije takvog prijedloga, Sanaderova obrana želi iscrpiti sve druge pravne mogućnosti.

Bečki tjednik News u najnovijem broju, pod naslovom "Hypo: Tajni spisi Sanader", otkriva niz pojedinosti iz austrijske istrage protiv Sanadera, kojega se sumnjiči da je u poslovanju s tom koruškom bankom primao mito te o tvrtkama tzv. poštanskim sandučićima, osnovanima isključivo zbog bankovnih računa i isplata provizija za kreditne poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bilješkama do kojih je došao list, stoji da je dogovoreno da Republika Hrvatska uzme kredit od Hypo banke u visini tadašnjih 140 milijuna austrijskih šilinga.

"Što se tiče posredničke provizije, dr. Kulterer je s dr. Sanaderom dogovorio sljedeće: pet posto provizije od kreditnog iznosa u visini 140 milijuna ATS (to je 7 milijuna austrijskih šilinga) – uobičajene kod takve vrste posla; polovica od toga isplatit će se prigodom prihvaćanja (proračunsko odobrenje) ugovora o kreditu, a preostalih 50% nakon potpisa ugovora. Kao primatelj provizije fingirat će gospodin Eugen L. (Laxa, op. p.) iz Zagreba. Provizija treba biti isplaćena u gotovini", stoji u dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

News piše a prenosi Večernji list kako sada odlučujuće pitanje glasi: je li Eugen L., Hrvat koji je dugo godina živio u Brazilu, bio samo od "Sanadera podmetnuta osoba koja daje svoje ime ili čak od Sanaderove stranke HDZ-a"? cate-201011220231004

Vezani članci:

arti-201108170371006 arti-201108160153006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo