I HRT / je koristio 'obadva su pala' pa nikome ništa

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka rekao je za Danas.hr kako je MORH stvorio atmosferu oko naslovnice Novosti koja je izravni uzrok prijetnjama redakciji spomenutog tjednika.

6.10.2010.
15:37
VOYO logo

Podsjetimo, redakciju tjednika Novosti nazvao je nepoznati muškarac koji je počeo s vrijeđanjem i prijetnjama.

''Što serete vi u Zagrebu? Hoćete da vam bacimo bombu? Poklat ćemo vas! Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam je*** srpsku!'', riječi su kojima je nepoznati građanin zaprijetio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka smatra da je za sve kriva atmosfera koju je MORH stvorio oko naslovnice tjednika Novosti, na kojoj su objavljena dva hrvatska MIG-a uz naslov: ''Obadva, obadva su pala!''.

''Stvorena je takva atmosfera da su ove prijetnje izravne posljedice toga. Već sam istaknuo – loše je i opasno kada vrhovne vojne institucije kritiziraju medije. Vojne institucije daju si za pravo javno prosuđivati koji su građani neprijatelji'', rekao je Duka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera RH Josip Lucić koordinirano kroz dva priopćenja, gotovo istim tekstom, okvalificirali naslovnicu Novosti uvredljivom za pripadnike Oružanih snaga, za sve branitelje i sve dobronamjerne građane.

Dodaje i da očekuje od vlasti i policije punu zaštitu novinara i redakcije Novosti. Također istaknuo je i da je na HRT-u nakon pada MIG-ova korišten isti izraz 'Obadva, obadva su pala!', te tada nitko nije reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od vlasti i od policije da pruži punu zaštitu i sigurnost redakciji Novosti, tjednika kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, i njezinom glavnom uredniku, jer su u redakciju pristizale smrtne prijetnje elektronskom poštom i telefonom'', stoji u priopćenju HND-a.

Prethodni članak:

arti-201010050788006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo