I 45% glasača HDZ-a misli da idemo u krivom smjeru

Građani Hrvatske i u travnju su ostali pesimistični kada je riječ o radu Vlade, sudeći po posljednjem provedenom istraživanju.

1.5.2010.
11:13
VOYO logo

Po istraživanju koje je provela agencija Ipsos Puls, a objavila Nova TV, više od 60 posto građana misli da zemlja ide u pogrešnom, a njih 23 da ide u dobrom smjeru.

Zanimljivo, i 45 posto HDZ-ovih birača smatra da zemlja ide u lošem smjeru, a sličnog su stava i glasači koalicijskog partnera HSS-a: njih čak 63 smatra da zemlja ide u lošem smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerki Jadranki Kosor ipak može biti utjeha da tako crno građani ne misle o njezinim porezima. No nisu dobre ni te brojke. 47 posto građana ne odobrava Vladine poteze, a njih 38 misli suprotno. Tu su pak jedina potpora Vladi HDZ-ovi birači.

59 posto HDZ-ovih birača podržava rad Vlade, dok ih 29 posto ne odobrava. Većina, točnije 52 posto birača HSS-a uglavnom ne odobrava rad Vlade. Tako misli i 60 posto SDP-ovih birača. Rad Vlade uglavnom ne odobrava 47 posto građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Kajin se opasno približio Kosorici

Najviše građana uglavnom ne odobrava način na koji se vode javne financije i deficit proračuna, njih 60 posto, te način na koji se vlad odnosi prema gospodarstvu, njih 56 posto.

Najbolji dojam među političarima i dalje ostavlja predsjednik Republike Ivo Josipović. Vrlo pozitivan dojam o njemu ima 41 posto građana, a 43 posto donekle pozitivan. Iza njega je premijerka o kojoj vrlo pozitivan dojam ima 19 posto građana, a potom Damir Kajin sa 12 posto. Tek na četvrtom mjestu nalazi se šef oporbe Zoran Milanović o kojem vrlo pozitivan dojam ima tek deset posto osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da su kojim slučajem danas izbori, za SDP bi gladovalo 30,4 posto birača, a za HDZ 29,7 posto. Na trećem mjestu je HNS sa 8, 4 posto podrške birača. Izborni prag prešao bi još i HSU sa 5,1 posto. Sve upućuje na to da će na izborima Hrvatska birati između dva bloka. Desnog predvođenog HDZ-om i lijevog SDP-om.

Vrlo visok razina podrške popularnosti koju je Kosor priskrbila početkom 2010. godine bila je izravna posljedica žustre reakcije na pokušaj povratka bivšeg premijera Ive Sanadera. S obzirom na to, postupan pad te podrške u veljači i ožujku je bio očekivan. Tek rezultati za travanj pokazuju koliki bi mogao biti dugoročan utjecaj tog poteza. U travnju je došlo do pada podrške SDP-u za oko tri posto i to je dovelo do izjednačavanja rejtinga dviju najvećih stranaka prvi puta od svibnja 2009.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo