'SPAS NAM JE ZA ŽIVOT' / HZZO ukinuo doplatu za lijek koji jednim ubrizgavanjem spašava život! Procjenjuje se da ga treba 15.000 Hrvata

'Ja ga imam doma. Treba i supruzi. Nama u obitelji je to izuzetno važno. Nalazi nam se na stoliću pored kreveta i na svu sreću nismo ga koristili'

3.12.2023.
23:31
VOYO logo

Lijek koji se koristi kada pacijent pada u hipoglikemijsku komu do sada je bio besplatan tek za djecu do 15 godina, a ostali su morali plaćati doplatu od 43 eura. Međutim, iz HZZO-a javljaju kako je to prošlost te od sada lijek ide i bez doplate, piše Danas.hr.

"Ovaj lijek nam je spas za život, ali doslovno. On ga ima stalno sa sobom. U slučaju teške hipoglikemije može si ga sam ubrizgati. To je jedna kutijica s poklopcem i samo s jednim ubrizgavanjem spašava život", komentirala je Kristina Fazinić, majka dječaka kojem je dijabetes dijagnosticiran prije dvije i pol godine i za kojeg su lijek naručivali iz Njemačke, pa iz Slovenije i plaćali oko 100 eura. Druga opcija bila je primjena lijeka s iglom. Ta opcija za Kristinu je bila strašnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORISTE GA I ZA MRŠAVLJENJE /

Kronično ga nedostaje u ljekarnama, a sad vreba nova opasnost: U Europi se pojavio krivotvoreni lijek za dijabetes tip 2

Image
KORISTE GA I ZA MRŠAVLJENJE /

Kronično ga nedostaje u ljekarnama, a sad vreba nova opasnost: U Europi se pojavio krivotvoreni lijek za dijabetes tip 2

Pitanje sekunda

"Vi ne znate pogotovo u tom stanju kada ste u stresu: ajde se sad skoncentriraj, pa iz jedne ampulice prebacite u iglu, pa to ubrizgaj, pa da nema onih zraka. To je pitanje sekunda, ovo je doslovno otvoriš kutijicu ubrizgaš u nos i spasio si život", objasnila je Kristina.

Procjenjuje se da ovaj lijek treba 15 000 Hrvata. Među njima je i Davor Skeledžija koji ima dijabetes tip 1. "Ja ga imam doma. Imam i suprugu s dijabetesom. Nama u obitelji je to izuzetno važno. Jako je visoka statistička vjerojatnost da netko padne u hipoglikemijsko komu. Nalazi nam se na stoliću pored kreveta i na svu sreću nismo ga koristili", rekao je Davor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Cukrići, ali i mnogi drugi, borili su se da lijek dođe na osnovnu listu lijekova HZZO-a. "Doneseno je da bude ponovno vraćen glukagon na osnovnu listu, mi smo se s tim složili, poslali dopis. Sad smo ponovno sretni i zadovoljni što je barem za naše najmlađe da mogu nekako biti sigurniji", rekla je Predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Zrinka Mach.

U Hrvatskoj je gotovo 700 000 oboljelih od šećerne bolesti, a mnogi to ni ne znaju. Donošenje Nacionalnog programa očekuje se tijekom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo