BROJE 20 TISUĆA GOSTIJU / HZJZ obojao Dubrovnik u crveno, no turisti ne brinu zbog toga: 'Osjećamo se sigurno ovdje'

Krajnji jug sa 158 aktivnih slučajeva zaraze stigao je na crvenu listu

4.8.2021.
21:00
VOYO logo

Hrvatska danas broji 270 novih slučajeva zaraze korona virusom. Iako je od toga svega 19 novih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Hrvatski zavod za javno zdravstvo obojao ju je u crveno. Turizam je na krajnjem jugu tek stao na noge, a sada mu prijeti korona semafor. 

U Dubrovniku se nalazi gotovo 20,5 tisuća gostiju. U jednom hotelu mjesta više nema.

"Takav je trend do kraja osmog mjeseca ukoliko ne bude ovih crvenih lista od strane Europske unije i Engleza", rekao je Hrvoje Brbora, direktor hotela.

Ali krajnji jug sa 158 aktivnih slučajeva zaraze stigao je na crvenu listu.

"Nažalost naša incidencija je preko 200 što automatski nas svrstava u tu crvenu skupinu, ali kao što sam rekao nadam se da će ti brojevi nešto padati, a naravno sve ovisi o nama", izjavio je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županij.

"Činjenica jest da imamo određeni porast prije 14 dana i da je sada u biti blaga stagnacija, ali u tom istom vremenu kada smo imali blagi porast i dalje smo ostali u narančastoj zoni po europskom centru za kontrolu bolesti", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika .

Srećom na karti Europe, cijela hrvatska obala i dalje je narančasta, dok zeleno svijetli na korona semaforu Engleske i Njemačke - pa goste ne bi trebalo odvući novo crveno ruho.

"Mislim da nam neće otjerati goste zato što u priči s gostim akoji dolaze u restoran - oni u biti dolaze ovdje zato što imamo manje mjere nego negdje drugo i odlučuju se za destinaciju Dubrovnika ili Hrvatske", dodao je Lujo Jurišić, konobar. 

"Bile smo nekako zabrinute kada smo vidjele da brojke zaraženih rastu, ali opet, željele smo otići na odmor i osjećamo se sigurno ovdje", rekao je Bente Braun iz Njemačke. 

Iako se ne može pohvaliti niskom brojkom novooboljelih, u ovoj županiji više od 50 posto odrasle populacije primilo je prvu dozu cjepiva. Na red za cijepljenje dolaze i stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Odgovor ministarstva /

Prošle godine liječilo se 20 posto manje pacijenata, a troškovi su veći za 500 milijuna kuna - kako to?

Image
Odgovor ministarstva /

Prošle godine liječilo se 20 posto manje pacijenata, a troškovi su veći za 500 milijuna kuna - kako to?


"Došli smo ovdje jer smo čuli da je cjepivo dostupno, a za nas nije moguće vratiti se u Australiju, tako da smo se odlučili doći ovdje", rekla je Mealanie Simic iz Australije.

"Odlučio sam doći ovdje i cijepiti se Pfizerom jer mi ga u Moskvi nemamo", rekao je Mato Niketic iz Rusije.

"Očito nema nam druge. Moramo se cijepiti i to je bolje i za naše zdravlje i za našu privredu, nemamo privrede, ne možemo zaraditi, a bez zarade nemožemo preživjeti", izjavio je Maro Franić iz Dubrovnika.

Zaradu u turizmu dirigiraju i korona brojke - a pouka prošlogodišnje sezone je da se s njima ne treba igrati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo