OBJAVLJENI SU NOVI KRITERIJI ZA TESTIRANJE NA KORONAVIRUS: / Pojasnili i za koga će se smatrati da je zaražen iako nema simptoma

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

"Ako je je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom"

2.11.2020.
18:58
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na koronavirus, o postupanju s kontaktima te o završetku izolacije i samoizolacije u kojima pojašnjava uvjete za korištenje brzih antigenskih testova, ali i koga se može smatrati pozitivnim na koronavirus bez testiranja.

"Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet danabolesti. Ako je je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz", pojasnili su iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ANTIGENSKI TESTOVI SADA SU MNOGO POUZDANIJI': /

Opet više od 900 novozaraženih u metropoli; Ukida se online naručivanje za Velesajam

Image
'ANTIGENSKI TESTOVI SADA SU MNOGO POUZDANIJI': /

Opet više od 900 novozaraženih u metropoli; Ukida se online naručivanje za Velesajam

Dodali su i kako se dijagnoza COVID-19 ne postavlja bez testiranja sljedećim kategorijama građana:

  • osobama koje nemaju poznatu izloženost SARS-CoV-2 unazad 14 dana;
  • osobama koje su dio kolektiva, ako nemamo saznanje da u tom kolektivu ima COVID-19 i da su bliski kontakti oboljelih;
  • osobama čija daljnja obrada i terapija ovise o rezultatu testiranja (npr. osoba koja ima upalu pluća se ne može napamet proglasiti COVID-19 jer možda ima pneumokoknu upalu pluća ili legionarsku bolest koje zahtijevaju specifično liječenje);
  • bolničkim pacijentima i osoblju;
  • korisnicima i osoblju domova za starije osobe

"Dijagnoza COVID-19 bez testiranja (to se klasificira kao vjerojatan slučaj) se koristi samo kad postoji jasna izloženost laboratorijski dokazanoj zaraženoj osobi unazad 14 dana i to za ljude koji ne pripadaju gore navedenim kategorijama", definirali su u HZJZ-u osobe koje se mogu proglasiti zaraženima bez testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na koronavirus, o postupanju s kontaktima te o završetku izolacije i samoizolacije možete pročitati OVDJE.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo