Nakon nesreće dječaka / HŽ ozbiljno upozorio: 'Dovoljno je biti 2 metra udaljen od kontaktne mreže i strujni udar se može dogoditi!'

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Navode i kako je od 2007. do kraja prošle bilo 15 nesreća, odnosno strujnih udara u blizini pruga. Šestero ljudi je poginulo, od čega i jedno dijete, a u 13 slučajeva radilo se o penjanju pojedinaca na vagone

9.4.2023.
18:03
Damir Špehar/Pixsell
VOYO logo

Potaknute slučajem u kojem je 15-godišnjak stradao od strujnog udara u Slavonskom Brodu prilikom penjanja na vagon, HŽ Infrastruktura upozoravaju na opasnosti koje postoje vezane za željezničku prugu.

Navode kako je prošle godine od odara struje visokog napona poginulo dvoje ljudi, a jedna je osoba ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2007. godine do kraja prošle bilo je 15 nesreća, odnosno strujnih udara u blizini pruga, a 13 puta radilo se o nesrećama kada su se pojedinci penjali na vagone.

Image
TRAGEDIJA U SL. BRODU /

Maloljetnik (15) stradao od strujnog udara na željezničkom kolodovoru: 'Idemo u operacijsku salu'

Image
TRAGEDIJA U SL. BRODU /

Maloljetnik (15) stradao od strujnog udara na željezničkom kolodovoru: 'Idemo u operacijsku salu'

"U tim je izvanrednim događajima šest osoba poginulo, a 10 je teško ozlijeđeno. Jedan poginulih i osam teško ozlijeđenih bili su maloljetnici", priopćili su iz HŽ Infrastrukture te dodali da ih ti podaci zabrinjavaju. Zato navode da zahtijevaju dodatnu društvenu akciju odgojno-obrazovnih institucija, kao i policije, koji bi educirali mlade o mogućim opasnostima vezanim uz pruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Hrvatskih željeznica već godinama obilaze škole te provode akcije u sklopu kojih učenike upoznavaju s posljedicama strujnog udara.

Iz HŽ-a upozoravaju da je u javnosti rašireno pogrešno mišljenje da je za strujni udar potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom, no zapravo je dovoljno biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, nije potrebno ni dodirnuti žice.

Koliko su zapravo električni vodovi iznad vagona opasno uspoređuju ih s jačinom kućanskih aparata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neisprava kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može ubiti čovjeka. Električni vodovi iznad vagona imaju napon od 25.000 V. 1ili 13 puta više nego u kućanstvu", stoji u priopćenju.

Objašnjavaju da se u željezničkom prometu električna energija, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava te da se zato električni vodovi na željeznicama nalaze posvuda, a ne samo na elektirčnim prugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HŽ-a poručuju da nitko ne smije neovlašteno boraviti na željezničkome području koje nije označeno za slobodno kretanje i prelazak preko pruge jer "cijena jednog selfija ili dokazivanja pred prijateljima može biti previsoka".

HŽ upozorava:

  • Strogo je zabranjeno bacati predmete na prugu ili na električne vodove jer to može oštetiti izolatore ili električni vod te uzrokovati njegov pad na zemlju i strujni udar!
  • Da bi se dogodio strujni udar dovoljno je doći u zonu opasnosti koja započinje na visini od 3 metra od zemlje, a već samo prilaženje žicama kontaktnih vodova na blizinu manju od 2 metra smrtno je opasno!
  • Strogo je zabranjeno i osobito opasno penjati se na parkirane vagone i neovlašteno hodati po pruzi i približavati se konstrukcijama mreže pod visokim naponom zbog vrlo snažnih električnih polja u blizini dijelova nadzemnih konstrukcija pod naponom i u neposrednoj blizini tračnica!
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo