HV / za vrijeme rata pucao po Jarnjaku u helikopteru

Potpredsjednik Sabora i HDZ-ovac, Ivan Jarnjak, cijele devedesete zabilježio je u osobnim dnevnicima.

14.4.2010.
14:27
VOYO logo

Ivan Jarnjak, član HDZ-a i trenutni potpredsjednik Vlade, bio je ministar unutarnjih poslova, te predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost. Za vrijeme Domovinskog rata igrao je važnu ulogu u pregovorima sa Srbima, ali i u donošenju drugih važnih odluka.

Burne devedesete godine zabilježio je u bilježnicama A4 formata, koje danas čuva u kožnoj torbi. U razgovoru s novinarom Globusa odlučio je objaviti pojedine zapise, no veliki dio 'Jarnjakovih dnevnika' još uvijek je ovijen velom tajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Jarnjak otkrio da je više puta jedva izvukao živu glavu. Naime, kada je 1991. godine pregovarao sa zamjenikom zapovjednika Pete vojne oblasti JNA, generalom Andrijom Rašetom, letjeli su helikopterom iz Zagreba u tada već okupirane Okučane.

arti-201001170048006U helikopteru su bili Rašeta, Jarnjak, prevoditeljica, predstavnici međunarodne zajednice i snimatelj BBC-ja, kada su iznad sela Cage, u blizini Okučana, počeli pucati po njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi smo zalegnuli po podu. Srećom gađano je pješačkim oružjem. Da je gađan protuoklopnom ili protuzračnom artiljerijom pitanje je da li bi itko preživio'', rekao je Jarnjak.

Za Globus je izjavio kako mu je Rašeta na jednom od sljedećih sastanaka pustio snimku na kojoj hrvatski zapovjednik na terenu razgovara sa zapovjednikom sektora kod Okučana. Zapovjednik tog sektora bio je današnji general Marijan Mareković, koji je naredio paljbu po helikopteru, iako je znao da se u njemu nalazi Jarnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jebi ga, našao si se na krivom mjestu!'', rekao je Mareković Jarnjaku, koji ga je nakon saslušanja snimke odmah nazvao. Današnji potpredsjednik Vlade ističe kako mu to nikada nije zamjerio, jer je tada vrijedilo pravilo ''skini što god možeš, što leti i što ide''.

Na istim pregovorima u Okučanima glavni srbijanski pregovaratelj, kojeg su zvali Učo, počeo je vrijeđati i psovati mater njemu i Franji Tuđmanu te je vikao da ih sve treba pobiti. Jarnjak se digao od stola i rekao da tako ne želi pregovarati. Učo se tada počeo loviti za pištolj, a u posljednji tren smirio ga je general Rašeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričao je i kako ga je u kolovozu 1991. godine Franjo Tuđman pozvao na razgovor. Rekao mu je da će biti zamjenik ministra MUP-a, te da odmah počne s poslom i javi se ''dolje'' (u zgradu MUP-a na križanju Savske i Vukovarske u Zagrebu). No Jarnjak nije znao gdje se MUP nalazi, pa mu je prvi hrvatski predsjednik objasnio.

Jarnjak se 1994. godine susreo i s kardinalom Franjom Kuharićem te su, među ostalim, razgovarali i o pismima dvojice svećenika, Halića i Puškarića, koji su smatrali da na pojedina ubojstva počinjena s hrvatske strane, ne bi trebalo reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rekao sam da postupamo po tome onako kako trebamo postupati. Kazneno djelo je kazneno djelo'', rekao je Jarnjak za Globus.

Prethodni članak:

arti-201002150478006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo