'OBEĆALI SU' / HUP tvrdi da i dalje nema pomagala, a poslano je 1500 zahtjeva za poskupljenjem nekih

Image
Foto: AP Images

Trenutačno su najpogođenije osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica, pacijenti s problemom inkontinencije, ali i mnogobrojni pacijenti koji imaju potrebu za drugim medicinskim proizvodima

16.2.2023.
14:05
AP Images
VOYO logo

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) objavila je priopćenje u kojem žele javnosti ukazati da je prema njihovim podacima i dalje nedostupno više od 630 pomagala s liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tvrde da su unatoč tome što su započeli pregovore s HZZO-om i dalje pomagala nedostupna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema dostupnim informacijama proizvođači i distributeri su poslali više od 1500 zahtjeva za povećanje cijena medicinskih proizvoda i pomagala što im je omogućeno izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu", stoji u priopćenju.

Image
'snađite se?' /

Otkrivamo! Pacijenti ostaju bez privremenih invalidskih kolica i ostalih pomagala

Image
'snađite se?' /

Otkrivamo! Pacijenti ostaju bez privremenih invalidskih kolica i ostalih pomagala

HUP upozorava na sporu proceduru obrade tih zahtjeva te da je zbog toga upitna mogućnost opskrbe medicinskim i ortopedskim pomagalima za više od 200 tisuća pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno su najpogođenije osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica, pacijenti s problemom inkontinencije, ali i mnogobrojni pacijenti koji imaju potrebu za drugim medicinskim proizvodima", dodaju.

Podsjećaju i da je HZZO bećao izvanredne sastanke na kojima bi se raspravljalo o pristiglim zahtjevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad su jedini pomaci napravljeni u skupini stoma pomagala i pomagala za probavni sustav te peritonejsku dijalizu za koje je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo podizanje cijena.

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode upozoravaju da je situacija s medicinskim pomagalima na listi HZZO-a već duže vrijeme neodrživa, a posljednje smanjenje cijene od strane HZZO-a u prosincu prošle godine rezultiralo je poremećajem na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog preniskih cijena te ignoriranja inflacijskog rasta troškova pomagala, čija je nabavna cijena samo prošle godine porasla i preko 40 posto, došlo je do nedostupnosti čitavog niza proizvoda s liste HZZO-a.

Predlažu i tri zahtjeva koja bi im trebali ispuniti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Hitno povećanje cijena HZZO-a za sve skupine,
  2. Izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda,
  3. Promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije.
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo