novi projekti HT-a / HT predstavio novu komunikacijsku platformu Generacija Next: donirali oko 700.000 kuna za najbolje STEM projekte

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Generacija Next nova je komunikacijska platforma HT koja objedinjuje sve projekte kompanije koji pomažu pripremiti Hrvatsku za novi val tehnoloških promjena

10.11.2017.
14:55
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski Telekom predstavio je u srijedu na konferanciju za medije Generaciju Next, novu komunikacijsku platformu koja će ujedniti sve projekte i predstaviti sve inicijative kako bi pripremili zemlju na razvoj digitalnog društva i novi val tehnoloških promjena. 

Generaciju Next pratit će nove trendove i projekte HT-a, popularizirat će STEAM obrazovanje, sigurnost i naprednu tehnologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavili su i pobjednike donacijskog natječaja HT-a, a nagradu od 700.000 kuna podjelili su u tri kategorije: Edukacija mladih, Edukacija učitelja te Inovacija.

Pobjednik u kategoriji Edukacija mladih je projekt pod nazivom "HT Campus" Astronomskog društva Višnjan, dok je dobitnik u kategoriji Edukacija učitelja Institut za razvoj i inovativnost mladih za projekt ”Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama", a u zadnjoj kategoriji Inovacije najboljim projektom proglašen je Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreb pod nazivom “Prva hrvatska punionica vodika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih pokretač je projekta "Napredne IoT u hrvatskim školama", kroz projekt će se educirati 100 učitelja i mentora za rad s IoT tehnologijama, a stečeno znanje prenijet će se na 800 djece diljem Hrvatske.

"Drago mi je da je HT drugu godinu za redom prepoznao važnost našeg projekta. Uz njihovu financijsku potporu, kao i kroz potporu HT-ovih edukatora, moći ćemo 'Napredne IoT u hrvatskim školama' dignuti na novu razinu. IoT je najbrže rastuća internet tehnologija današnjice, a njezinim uvođenjem u školstvo omogućavamo učiteljima i učenicima da prate svjetske trendove u korištenju edukacijskih i industrijskih tehnologija", rekla je Rujana Bakić, suosnivačica i glavna tajnica Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izradu 20 besplatnih edukacijskih materijala donirat će se oprema učenicima i mentorima koja će im omogućiti edukaciju i primjenu IoT tehnologija u praksi.

Također će se održati dva kreativna natječaja i jedan kolaboracijski projekt čiji je cilj izrada mjerača atmosferskih uvjeta koji će prikazivati stanje u realnom vremenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najboljim projektom pod kategorijom Inovacije proglašen je Fakulteta strojarstva i brodogradnje pod nazivom „Prva hrvatska punionica vodika", a projekt se zasniva na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva. 

"Jako sam sretna što se Fakultet strojarstva i brodogradnje našao u ovom priznatom društvu stručnjaka koji potiču razvoj STEM-a u Hrvatskoj. Zahvaljujući HT-ovoj donaciji, Hrvatska će postati bogatija za vlastiti inovativni sustav koji povezuje proizvodnju, pohranu i distribuciju vodika. Ovakve tehnologije spadaju u 7 ključnih tehnologija 21. stoljeća te je iznimno važno da se na vrijeme razvijaju, ali i prihvate i uvrste u energetsku strategiju RH“, istaknula je Ankica Kovač, voditeljica projekta „Prva hrvatska punionica vodika“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ht Campus" proglašen je najboljim projektom u kategoriji Edukacija mladih, Astronomsko društvo Višnjan nastavilo je prošlogodišnji projekt kojim će se obnoviti Laboratorij za robotiku i napredne tehnologije gdje će članovi moći izvoditi vježbe i projekte u području tehničke kulture, robotike, senzorike, automatizacije, elektronike i fizike.

"Jedan od noviteta na koje smo jako ponosni je što će se nakon niza godina edukacijski proces odvijati kroz cijelu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima. Ove godine u planu nam je u projekt uključiti ukupno 725 učenika i pokazati im da postoji jedan svijet u kojem postoji drugi način komunikacije, u kojem se znanje, rad, sposobnosti, inventivnost posebno cijene", rekao je Korado Korlević, osnivač Astronomskog društva Višnjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo