HSLS NAPAO PREDLOŽENI REBALANS ZAGREBAČKOG PRORAČUNA: / 'Novac se usmjerava u preplaćene investicije, ima ih nekoliko'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Za ovakav rebalans nemamo razumijevanja jer je nerealan osobito zbog pada BDP-a", poručio je Klasić

4.6.2020.
11:33
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Gradski zastupnici HSLS-a Darko Klasić i Vladimir Andrić ocijenili su u četvrtak da je predloženi rebalans zagrebačkog proračuna neracionalan, jer se novac usmjerava u preplaćene investicije i kao primjer naveli 220 milijuna kuna za pročistač otpadnih voda, ZET, rotor i žičaru.

Na konferenciji za medije pod nazivom "Sporne odluke i aktualnosti na predstojećoj sjednici Gradske skupštine" rekli su da su upitni i prijedlozi i obrazloženja usmjeravanja sredstava. Klasić je istaknuo da nisu sporne mjere za obnovu grada nakon potresa ili ublažavanja posljedica koronakrize, nego one 'kozmetičke' te pretplaćene investicije među kojima su 129 milijuna za pročistač otpadnih voda, za ZET 22,5 milijuna, žičaru 6,5 milijuna i rotor 64 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ovakav rebalans nemamo razumijevanja jer je nerealan osobito zbog pada BDP-a", poručio je Klasić.

Na problem Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (Apis IT) osvrnuo se Andrić ocijenivši da Grad prodajom Apisa kratkoročno ima dobit, ali dugoročno velike gubitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Apis posluje s gubitkom od 14 milijuna kuna'

"Apis posluje s godišnjim dobitkom od 14 milijuna kuna, obveze grada za njegove usluge iznose 11 milijuna, a Zagreb ostvaruje i dobit po svom udjelu u društvu. Samo kada se to sagleda, vidljivo je koliko bi Grad izgubio prodajom svog udjela", poručio je.

Andrić je upozorio i na dugoročni problem ilegalnih odlagališta otpada, posebice jer su ona često na izvorištima pitke vode, kojih je u Zagrebu sve manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lani je izrečeno 363 prekršajno pravnih sankcija u iznosu od 460 000 kuna, a troškovi zbrinjavanja tog otpada iznosio je 6 milijuna kuna, što je 11 puta više. To govori o neefikasnosti sustava", zaključio je Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo