HSLS / je Kosorova politička sekta

6.2.2010.
17:07
VOYO logo

Prošlogodišnjeg menadžera godine 'ulica' već vidi u Remetincu, iako nezakonito poslovanje u njegovom poduzeću nije utvrđeno, niti se o istom vodi kakva policijska istraga. U medijima je, pak, objavljeno nekoliko afera koje se vezuju uz Vojkovićevo ime, a najupečatljivija zasad je ona s potopljenim brodovima njegovog poslovnog partnera.

U intervjuu za Novi list , kojeg dijelom prenosimo, Vojković tvrdi da je riječ o "kvaziaferama", dijelu dirigirane kampanje koju protiv njega vodi HSLS-ov predsjednik Darinko Kosor, nekoć prijatelj i kum, a danas ljuti protivnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HSLS-a ste istupili s porukom da se ne želite valjati u blatu. O kakvom blatu se radi? Novi predsjednik stranke u nepuna tri mjeseca mandata uspio je napraviti puno: destabilizirao je koaliciju, bitno narušio odnose unutar HSLS-a, a s jednom neviđenom dozom autokracije uspio je dezavuirati temeljne postulate svake demokratske političke stranke. To je nešto čemu u pozadini u dobroj mjeri stoji osobni animozitet Darinka Kosora prema meni. Razlozi te netrpeljivosti u dobroj mjeri su iracionalni, međutim s obzirom da sam na stranačkom saboru dobio više glasova od njega, bilo je tu i nastojanja da me se politički neutralizira i marginalizira. Smatrao sam da ne mogu biti dijelom političkog projekta koji razorno djeluje kako na unutarnju stvarnost HSLS-a, tako i na vjerodostojnost stranke na političkoj sceni. Autokratski postupci Kosora su išli dotle da su onemogućili svako drukčije mišljenje u stranci, a otud i Kosorov negativan stav prema Ivanu Čehoku, koji usput rečeno, predstavlja 50 posto parlamentarne snage HSLS-a.

Očito je da se u stranci stvara kult ličnosti predsjednika što je uvijek bilo strano liberalnoj ideji i praksi u HSLS-u, čak i onda kad su stranku vodili takve političke i intelektualne veličine kao primjerice jedan Vlado Gotovac. Evidentno je da se današnji HSLS sve više pretvara u političku sektu Darinka Kosora, čovjeka bez stvarne političke karizme, gubitnika na svim dosadašnjim izborima na koje je izašao. Da malo parafraziram, stranka s ovakvim predsjednikom se ne mora bojati za budućnost, jer budućnosti nema! U

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je pukla ljubav između vas i Kosora, 'mladih lavova HSLS-a'?Naš odnos je bio dobar i prijateljski, a povjerenja je nestalo kad je Darinko prešutio odluku da na lokalne izbore 2005. godine ide u koaliciju s HIP-om i Hrvatskim zvonom. Večer prije nego je vijest o koaliciji objavljena, slavili smo moj rođendan, gdje je bio Darinko Kosor, Đurđa Adlešić i niz drugih prijatelja. Darinka smo pitali šta je s koalicijom u Zagrebu i rekli mu da ne bi bilo dobro da se veže za ultradesne opcije jer smo mi liberalna stranka. On je rekao – mi samo razgovaramo, nismo ništa dogovorili. Drugi dan ta koalicija je formalizirana. Dakle, Darinko nas je namjerno doveo u zabludu i tu je povjerenje puklo.

Po svim (novinarskim) procjenama, vi nećete još dugo biti na ovoj dužnosti. Kako doživljavate činjenicu da ste na izlaznim vratima unatoč nagradama za menadžera godine i menadžera regije? U svakom slučaju smatram da je bila stvar elementarne korektnosti ponuditi svoj manadat, u političkom i moralnom smislu, premijerki na raspolaganje. Uvijek sam spreman na različite scenarije, nisam rođen na mjestu predsjednika uprave, to nije moje obiteljsko nasljedstvo, niti sam pretplaćen na funkciju. Bitno mi je da sam firmu do sad vodio uspješno i pošteno. Otišao ne otišao, iza mene će ostati pozitivan trag. U cijeloj ovoj političko-medijskoj priči važno je da tvrtka ne trpi štetu, a sigurno joj ne koristi zloupotreba politike plasiranjem laži, poput one da sam svojevremeno prijetio premijerki. Te monstruozne laži u više navrata su demantirane i s premijerkine, i s moje strane. Žao mi je što je dovedena u takvu situaciju i zbog toga joj se i ovom prilikom ispričavam, jer osjećam moralnu obvezu da to učinim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna je tajna da se iz mnogih javnih poduzeća izvlačio novac za finaciranje stranaka, odnosno njihovih predizbornih kampanja. Jeste li se susreli sa zahtjevima takve vrste? Odgovorno tvrdim da to nitko od mene nikad nije tražio. Tvrtka je vođena isključivo na temelju ekonomskih načela i nema slučajeva "tunelarenja".

Vaš kolega iz Uprave Mihanović svjedočio je da je bio na stastanku gdje je Sanader sugerirao direktorima javnih poduzeća da surađuju s tvrtkom Fima medija. Jeste li znali za taj sastanak i jeste li i kako surađivali sa spomenutim poduzećem? Mene na taj sastanak nitko nije zvao i o njemu imam tek površna, posredna saznanja. Mi smo, koliko ja znam, jedina tvrtka iz državnog portfelja koja je na temelju natječaja zaključila posao s tom tvrtkom. Mogli smo se i direktno nagoditi, jer nismo u sustavu javne nabave, ali procijenili smo da kroz natječaj možemo dobiti bolje uvjete. Tako je na kraju i bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li o tom poslu razgovarali sa Nevenkom Jurak? Nisam.

U medijima je objavljeno nekoliko neugodnih priča koje se vezuju uz vaše ime. Jedna od njih je i ona koja govori o potapanju dvaju brodova vašeg poslovnog partnera. Sugerira se da su namjerno potopljeni, s ciljem da se uzme odšteta od osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da sam uspješno i argumentirano demantirao sve te kvaziafere. Žalosno je ako netko priča da ste potopili brod namjerno, a istovremeno postoji očitovanje Državnog odvjetništva prema kojem se radi o havariji, gdje je jasno navedeno da potonuće nije rezultat počinjenja kaznenog djela. Polica osiguranja ne pokriva čak niti cjelokupnu štetu tako da je moj prijatelj i donedavni partner morao prodati i vlastitu kuću u Komiži kako bi došao do sredstava za financiranje cjelokuponog remonta. Jednu osobnu i obiteljsku tragediju mog prijatelja i donedavnog partnera htjelo se iskoristiti u dnevnopolitičke svrhe. Pored toga, do danas tvrtka Marinero nije primila niti kunu na ime isplate naknade štete.

Bojite li se policijskih istraga? Možete li pred istragom pravdati svoju imovinu? Ne bojim se policijskih istraga. Što se tiče moje imovine – sva je stečena na zakonit način, upisana u registre, na nju je plaćen porez, sve je to dio mog uredno vođenog poreznog knjigovodstva – što mogu svakome dati na uvid – i sasvim je transparentna. U životu sam se bavio svakakvim poslovima, puštao sam muziku po diskoklubovima, tiskao postere i razgledice, kao dvadesetogodišnjak sam počeo tiskati vlastite novine Hrvatski rubikon koje su ubrzo došle do naklade od 20 tisuća primjeraka, uzgajao sam šampinjone, bavio se automatima za automatsku distribuciju napitaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002030695006 arti-201002030437006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo