Branio zemlju, a sad ne može ni do posla čistača u školi

24.10.2012.
11:37
VOYO logo

Za Hrvoja Brčića iz Rijeke birokracija je veća prepreka nego što su to bile mnoge po život opasne situacije tijekom desetomjesečnog ratnog puta.

Ugledavši oglas na Zavodu za zapošljavanje od strane jedne riječke srednje škole za posao čistačice, za što u obzir dolaze kandidati oba spola, Brčić je istog trena počeo prikupljati dokumentaciju za natječaj, u čemu je navedeno da se uz uobičajenu dokumentaciju dostavi i dokument koji dokazuje njegov status branitelja, čime bi po zakonskim odredbama trebao imati prednost pri zapošljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepotpuna dokumentacija

Sve to je već idućeg dana dostavio u školu, dan prije zaključenja natječaja. Nakon isteka roka, ovaj nesuđeni novi djelatnik pozvan je na razgovor u školu, na kojem mu je na kraju ravnatelj rekao da nije primljen zbog nepotpune dokumentacije, odnosno zbog nedostatka potvrde o nezaposlenosti. "Ravnatelj mi je tom prilikom rekao da je od svih prijavljenih pozvao samo mene na razgovor. Najprije je komentirao moj životopis, da bi me potom pokušao odvratiti od posla jer da je to prljav posao, da se čistačica uskoro vraća s bolovanja i slično. Kad sam mu rekao da mi sve to nije važno, nego da bih posao rado prihvatio, pošto želim raditi bilo što da prehranim suprugu i dvije kćeri, na stol je stavio Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s već unaprijed podvučenom rečenicom o potrebnoj potvrdi da sam nezaposlen. To su mi naknadno potvrdile školska tajnica i djelatnica resornog ministarstva. Nisam znao da to treba predati jer nisam pravnik da moram napamet znati sve zakone pri svakom životnom koraku, a i u natječaju se to nije tražilo", ispričao je za Novi list očajni Brčić.

Sumnja da je natječaj namješten

Rečeno mu je da će školsko vijeće odlučiti koga će zaposliti, ali se pokazalo da on nije ta osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene je svaki posao vrijedan u današnje vrijeme sve većeg broja nezaposlenih, kad čovjek mora raditi da bi prehranio cijelu obitelj, pa ako treba i biti muška čistačica u školi, zašto ne? Radio bih takav posao ako treba i 15 dana da su me primili do povratka dosadašnje čistačice. Kada sagledam rasplet cijelog slučaja u samo nekoliko dana, sve više sam mišljenja da je natječaj namješten i da je na to radno mjesto unaprijed odabrana druga osoba nečijom odlukom. Uz to, osjećam sve veći otpor prilikom zapošljavanja kad se prijavljujemo svi mi koji bismo trebali imati prednost pri zapošljavanju, što ne mogu i ne želim prihvatiti. Pitam se samo koliko je na taj način branitelja otpalo s natječaja, a imaju 'prednost pri zapošljavanju?'", pita se Brčić.

Ravnatelj srednje škole koja je oglasila natječaj kaže da kandidat Hrvoje Brčić nije stekao pravo na prednost pri zapošljavanju zbog toga što nije dostavio potpunu dokumentaciju sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Ističe da je razgovor s njim obavio iz razloga što je osjetio potrebu da ga uputi u nepotpunost njegove dokumentacije kako mu se u budućnosti ne bi događali takvi formalni propusti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne sjedi skrštenih ruku

Hrvoje Brčić ima dvanaestogodišnji staž u stečenoj struci brodobravara, sve do 2010. godine kad mu je na liječničkom pregledu utvrđena trajna nesposobnost za rad u struci. Od tada je uspio pronaći samo sezonske poslove skladištara i perača prozora, iako se javljao na oglase za mnoge vrste poslova. Ne sjedi skrštenih ruku, nego dok traži i dalje bilo kakav posao, upisao je informatičko opismenjivanje za ECDL diplomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo