Hrvatu Srbija plaća odštetu jer mu je JNA oduzela auto

Ivici Bačiću JNA je u Kninu 1991., dok je spašavao susjeda, oduzela osobni automobil i dokumente.

20.12.2010.
10:56
VOYO logo

Ivica Bačić, bivši djelatnik MORH-a, prvi je Hrvat koji je uspio dobiti pravomoćnu presudu prizivnog suda u Beogradu prema kojoj mu je Ministarstvo obrane Republike Srbije dužno nadoknaditi štetu zbog oduzimanja automobila Renaulta 19, ručne radiostanice, putovnice te kožnate torbe s osobnim stvarima.

Dogodilo se to 3. listopada 1991. u Kninu kada je Bačić, tadašnji pripadnik ZNG-a, spašavao svog ranjenog susjeda Mate Pilića iz Brištana, piše Večernji list. Njegov automobil zaustavio je kapetan Milorad Grubač, ovlašteni "starešina organa bezbednosti" te mu privremeno oduzeo vozilo i predmete pod sumnjom da je dezerter i hrvatski špijun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić kaže da je "druga strana jedva dočekala da ga dobije na pladnju", jer je bio oficir u bivšoj mornarici koji je 26. srpnja dragovoljno prešao u ZNG.

"Tražili su od mene osobne isprave, provjeravali u svojoj "komandi garnizona" u Kninu tko sam i što tu radim. Vezali su mi ruke žicom, uzeli vozilo i stvari, a mene ubacili u kampanjolu i odveli u koncentracijski logor u Knin na ispitivanje. U zatvoru sam proveo mjesec dana. Ispitivali su me danonoćno pukovnici Ratko Mladić i Zdravko Tolimir, kapetan Dragomir Pečanac i moj skoro pa neposredni susjed, bivši komandir milicije u Drnišu, tada pripadnik Vojne policije JNA, kapetan Milorad Grubač", ispričao je Bačić za Večernji list dodajući kako su mu ipak izdali potvrdu o oduzetim stvarima koju je sačuvao sakrivši je u čizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parnični postupak u Beogradu pokrenuo je 2002., a Grubač je svjedočio u njegovu korist. Danas je, kaže, pobijedila istina i to je važno. Kolika će biti odšteta još ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo