HRVATSKU JE ZAHVATILA HISTERIJA I LUDILO: / Migranti se namjerno porežu i šire sidu, laži o silovanjima i jedna od luđih Pernarovih objava ikad

Image
Foto: PIXSELL

U dijelu domaće javnosti počela je kampanja koja bi valjda trebala izazvati histeriju oko mogućeg prolaska migranata kroz našu zemlju

6.11.2018.
22:09
PIXSELL
VOYO logo

Paralelno s neuspjelim pokušajem nasilnog ulaska grupe migranata u Hrvatsku kod graničnog prijelaza Maljevac, u dijelu domaće javnosti počela je kampanja koja bi valjda trebala izazvati histeriju oko njihova mogućeg prolaska kroz našu zemlju.

Nažalost, nerijetko se to širenje straha bazira na objavljivanju lažnih vijesti na društvenim mrežama i pojedinim portalima ili huškačkim izjavama koje plasiraju određene osobe iz javnog života. Izdvojili smo najluđe primjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monstruozna laž o silovanju djevojčice

Najočitiji primjer zloporabe društvenih mreža za širenje panike jest onaj o silovanju maloljetnice kod Plitvičkih jezera. Priču je na svome Facebook profilu objavila jedna žena tvrdeći da ju je čula od konobarice u jednom restoranu u Rastokama. Policija je ubrzo vijest okarakterizirala kao fake news, spomenuta žena objavu je obrisala, no lavina je pokrenuta.

Image
ŽENA OBJAVILA MONSTRUOZAN FAKE NEWS, INTERVENIRALA I POLICIJA: /

Ovo je istina o navodnom silovanju djevojčice kod Plitvica

Image
ŽENA OBJAVILA MONSTRUOZAN FAKE NEWS, INTERVENIRALA I POLICIJA: /

Ovo je istina o navodnom silovanju djevojčice kod Plitvica

Potjera za migrantima - LAŽ!

Ovog vikenda pojavila se još jedna lažna vijest s migrantima u glavnoj ulozi. Naime, netko je proširio vijest da je u prometnoj nesreći u mjestu Svaguše kod Imotskog sudjelovalo sedmero migranata čiji je automobil sletio s ceste uslijed policijske potjere. Policija je poslije potvrdila da je vozilo sletjelo s kolnika, no niti je bilo potjere, niti su strani državljani u zemlju ušli ilegalnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provalili u bivše odmaralište - LAŽ!

Policija je ranije ovog mjeseca dobila i dojavu kako postoje određene priče da se u napuštenom objektu bivšeg odmarališta u Igranima nalaze osobe u nelegalnom boravku. Nakon što su snage reda i mira izašle na teren, ustanovljeno je da nitko nelegalno ne boravi u tom objektu.

Kada znamo da se ovakve ili slične lažne informacije svakodnevno pojavljuju na društvenim mrežama, ne možemo reći da smo iznenađeni svojevrsnom histerijom koja se uvukla među hrvatske građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bujanec kao predvodnik širenja histerije

Nažalost, u javnom prostoru postoje i oni kojima kao da je u interesu da se strah od migranata uvuče u sve pore hrvatskog društva.

U neslužbenog predvodnika te struje izrastao je desničarski voditelj VelimirBujanec. On je u svojoj Bujici primjerice objavio izjavu djevojke iz Zagreba koja je, po vlastitom priznanju, uz pomoć svog dečka i brata držala migranta kao taoca i to nakon što je navodno pokradena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi dan su moj brat i dečko na Zrinjevcu zatekli još trojicu koja su odlučila operirati po kućicama. Uhvatili su jednoga, druga dvojica su pobjegla. Zaustavili su ga i pokušali su na neki način iz njega, s obzirom na to da je čovjek bio, ajmo reći, u talačkoj poziciji kod nas, preko njegova mobitela doći do informacija gdje bi se mogla nalaziti naša torba", rekla je TamaraLazić i objasnila kako bi ona problem riješila.

"Mislim, po meni, njih bi trebalo tući do iznemoglosti, dok ne prekinu. Samo što su oni ipak fanatici. Pogotovo vjerski i sve. Nemaju nikakvog srama ni ništa", govorila je mlada žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Namjerno se ogrebu kako bi širili sidu'

U istoj emisiji gostovao je i neovisni analitičar i bivši član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija ZoranGrgić koji se proslavio skandaloznom tvrdnjom da su gotovo svi migranti iz mediteranskog, safarskog i subsaharskog područja "zaraženi sidom i hepatitisom, a jako mnogo njih ima i tuberkulozu".

"Nemojte uopće dolaziti u kontakt s njima. Neki se namjerno ogrebu kako bi širili sidu na ljude oko sebe", ispalio je Grgić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pernarov populizam i fake news

Jeftine političke bodove na pitanju migranata odlučio je skupljati i saborski zastupnik Živog zida IvanPernar. Svakodnevno objavljuje statuse i linkove koji bi trebali stvarati histeriju po pitanju migranata. Prije nekoliko dana je video, u kojem neimenovani barbari mladoj djevojci prvo odrube glavu, a onda je kuhaju, pokušao dovesti u vezu s migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je napisao kako je normalno da žene u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj ne mogu navečer slobodno hodati ulicom bez straha da će biti napadnute ili silovane. "Tako je sada i u Bihaću i Kladuši, pitanje koje se postavlja jest želimo li da tako bude i u Hrvatskoj", napisao je Pernar aludirajući na migrante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada Hasanbegovićeva nada želi mitraljeze

MartinPauk, splitski gradski vijećnik stranke "Neovisni za Hrvatsku", hrvatsku javnost plaši neutemeljenim najavama da će cijela vojska migranata ostati zaglavljena u Hrvatskoj. "U posljednje vrijeme sve češća je bojazan od mogućeg terorističkog napada ili više njih na području Dalmacije, u slučaju kojeg bismo mogli staviti ključ u vrata", izjavio je Pauk i nastavio u sličnom tonu:

"Postavio bih visoku ogradu s bodljikavom žicom tamo gdje je to moguće, a u planinskim dijelovima bih intenzivirao broj pripadnika naših oružanih snaga, na svakom centimetru granice bih uspostavio nadzor dronovima i termalnim kamerama tako da ni ilegalni zec ne može prijeći granicu. U drugom redu, iza žice i granične policije bih postavio dobro opskrbljena mitraljeska gnijezda i najelitnije vodove vojske, čisto iz razloga da ilegalci vide ozbiljnost i da shvate da Hrvati nisu papci poput Šveđana, te da smo spremni braniti sigurnost naših domova, gradova, žena, majki i sestara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Docent ksenofob

Ksenofobičnim ispadom šokirao je i docent na Fakultetu političkih znanosti i vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu na Katedri za skandinavistiku na kolegiju EU i međunarodne organizacije BorisHavel. On je prije nekoliko dana na Twitteru objavio sljedeće:

"Hrvatsku državu je zaposjela klika nesmjenjivih briselskih poslušnika. Njihov je glavni projekt masovno naseljavanje bliskoistočnih muslimana po Hrvatskoj. Ili griješim?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, docent Havel voli Trumpovu politiku prema izbjeglicama i priželjkuje takav politički model u Hrvatskoj. Na Fakultetu političkih znanosti rekli su za Net.hr. da u svemu ne vide ništa sporno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo